Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Azi elev, mâine profesor, avocat, farmacist, economist, inginer, psiholog, ziarist…?”

„Azi elev, mâine... părinte”

„Azi elev, mâine profesor, avocat, farmacist, economist, inginer, psiholog, ziarist…?”

Prezentă la activitatea „Ieri elev, azi părinte”, în calitate de reporter-elev la Zilele școlii „Nicolae Bălcescu” 2010, mi-am pus aceste întrebări uneori, dar nu în felul în care le privesc acum…
Am doar 11 ani…

La activitatea coordonată de către dna prof. Szatmari Dorina, din data de 22 aprilie 2010, invitați de onoare au fost absolvenți ai Școlii cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu”, azi adulți, cu cariere în diferite domenii: economie, psihologie, învățământ, farmacie. Alături de ei, la activitate au participat cadre didactice – membri ai echipei proiectului „Cultură-civilizație - comunitate” din care face parte activitatea, profesori din școală, dl Meșter Stelian - reprezentantul comitetului de părinți pe școală și mulți elevi din clasele a VIII-a și a VII-a.
S-au relatat amintiri care au stârnit lacrimi în ochii celor prezenți.
Emoțiile și uimirea au fost amplificate de prezentarea făcută de dna prof. Popescu-Sturz Maria, care, cu voce caldă a vorbit despre istoricul școlii, despre cadre didactice și elevi care fac onoare școlii. Pe parcursul expunerii, imaginile se derulau una după alta; fotografii alb-negru au dezvăluit momentul tăierii panglicii școlii în 1965, săli de clasă pavoazate altfel, parte dintre profesorii noștri... mai tineri, elevi în uniforme de pionieri ... Apoi, lumea prezentată a început să se coloreze, și încet, încet, elevii prezenți au ajuns să recunoască în imagini profesorii, laboratoarele și sălile actuale.
Invitații au invocat rând pe rând amintirea dascălilor care i-au îndrumat și cărora le datorează mult din ceea ce sunt azi. Din cuvântul fiecăruia a răzbătut aceeași idee, spusă doar altfel: ACUM le mulțumim, ACUM înțelegem sfatul lor, PESTE ANI am ajuns să apreciem, ... semn că nici măcar ei, cei realizați acum în domeniile în care lucrează, nu au înțeles pe deplin mesajul profesorilor atunci când au fost elevi...
Doamna Păcurar Corina, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și-a amintit cu drag de profesorii pe care i-a avut și a subliniat rolul esențial pe care l-au avut aceștia în alegerea carierei, în împlinirea profesională, în pregătirea pentru viață. Prezența sa agreabilă, comunicarea deschisă și plăcută, i-a determinat pe mai mulți elevi din clasa a VIII-a să includă pe lista lor de opțiuni colegiul „Gojdu”.
Doamna Mihincău Anca, psiholog, asistent social la DGAPC Oradea, a declarat: “Am terminat această școală în urmă cu 12 ani; școala înseamnă pedagogie, iar profesorii pe care i-am avut la școala „Nicolae Bălcescu” au fost adevărați pedagogi. Generația mea a știut să-și aprecieze profesorii și vă dau sfatul ca și voi să-i apreciați și să îi  ascultați”.
Dna Hinț Simina, profesor, director la Centrul Județean de Asistență Educațională Bihor, a scos în evidență cât de serios a învățat carte la școala „Bălcescu” și cât de mult au ajutat-o standardele înalte pe care i le-au fixat profesorii. Deoarece prin meseria pe care o practică observă fenomenul educațional pe ansamblu, domnia sa a subliniat diferențele de cerințe, faptul că elevii obțin acum note mari mult mai ușor decât în urmă cu câțiva ani și din păcate se sustrag de la unele activități benefice lor, având uneori consimțământul părinților.
Dna Vereș Alexandra, farmacist, a dat sfaturi elevilor din clasa a VIII-a, prezenți în sală, care doresc să urmeze această profesie; să învețe, să îi asculte pe profesori, să aleagă un liceu de profil.
Doamna Noje Simona, economist la BCR, a adus prin cuvântul său omagiu dascălilor pe care i-a avut, recunoștința pe care le-o poartă și plăcerea cu care se întâlnește oricând cu foștii ei profesori.
Doamna Ioanovici Dana, economist la S.C. Plastor Trading SRL, a remarcat responsabilitatea pe care a simțit-o când era elev, faptul că școala a ajutat-o foarte mult dezvoltând această responsabilitate. Fiica ei, Alexandra, elevă în clasa a VIII-a la școala noastră, o privea cu emoție și admirație...
Doamna Gyuracska Marta, profesor de fizică la școala noastră, s-a prezentat într-o multiplă postură: fost elev și profesor, părinte, pensionar, la  școala „Nicolae Bălcescu”. Cuprinsă de emoție, dna Marta a spus că întreaga ei viață e legată de această școală.
Doamna Onofrei Anca, profesor de matematică la școala „Nicolae Bălcescu”, a declarat că „este cuprinsă de emoție și satisfacție că predă matematică în școala unde a fost elevă, unde a fost fiul dânsei elev și că și-ar dori să fie bunică cu nepot în această școală”.
 Doamna Ienei Vasilica, institutor la școala noastră, a rememorat amintiri din anii de gimnaziu petrecuți aici, activități și competiții la care a participat cu succes și la care acum, în calitate de dascăl la aceeași școală, încearcă să îi determine pe elevi să se implice.
Eleva Benedek Renata, din clasa a VIII-a E, cu voce tremurândă și lacrimi în ochi, a emoționat întreaga sală prin cuvântul ei:
„Mulțumesc foarte mult că am deosebita onoare de a fi elevă a acestei școli, unde am trăit momente foarte fericite. În primul rând aș dori să mulțumesc dnei învățătoare care joacă un rol special în sufletul meu. Apoi, îi mulțumesc dnei diriginte Gyuracska Marta, care este un exemplu de cinste și corectitudine și care m-a susținut mereu.
Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc doamnei profesoare Popa Aurina care m-a fermecat din prima clipă. Modul ei de a preda m-a fascinat. Datorită ei, m-am decis să devin profesoară de limba și literatura română.
Vă sfătuiesc, dragi colegi din clasa a VIII-a, să petreceți cu multă bucurie, împreună, ultimele două luni de școală care au rămas și să nu uitați niciodată că ați fost elevii acestei școli.”
La încheierea activității în cabinetul de limba română, dl director Ioan Mocan a mulțumit invitaților și a promis reluarea organizării a unor astfel de întâlniri, în fiecare an. Invitații au vizitat școala, au stat îndelung la discuții cu elevii și profesorii, au făcut fotografii.
Cu garoafe în mâini, cu amintiri împrospătate în suflet, cu fețe zâmbitoare, cei ce o dată alergau pe coridoare în uniforme de elevi, au părăsit clădirea școlii pentru o vreme...
Porțile școlii „Nicolae Bălcescu” le sunt deschise oricând, tuturor absolvenților și tuturor celor care doresc să cunoască viața școlii noastre!
Am plecat spre casă trăind amintirile ciclului primar și imaginându-mi cum va fi când voi fi adult și îmi voi aminti de anii de școală de la „Nicolae Bălcescu”. Sper să mai existe astfel de activități și când voi fi eu adult, să pot veni și să spun ce am simțit azi.
Gândindu-mă că atunci când vom fi adulți, la anii de gimnaziu, nu ne vom putea întoarce decât retrăind amintiri, cu lacrimi de emoție în ochi, am ajuns la concluzia că trebuie să ne bucurăm  de acești ani frumoși, de fiecare clipă, de fiecare sfat primit.
(Ioana Dzițac, elevă în clasa a V-a C, la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea)

Trimite email

joi, 24 iunie 2021