Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

„Azi elev, mâine profesor, avocat, farmacist, economist, inginer, psiholog, ziarist…?”

„Azi elev, mâine... părinte”

„Azi elev, mâine profesor, avocat, farmacist, economist, inginer, psiholog, ziarist…?”

Prezentă la activitatea „Ieri elev, azi părinte”, în calitate de reporter-elev la Zilele școlii „Nicolae Bălcescu” 2010, mi-am pus aceste întrebări uneori, dar nu în felul în care le privesc acum…
Am doar 11 ani…

La activitatea coordonată de către dna prof. Szatmari Dorina, din data de 22 aprilie 2010, invitați de onoare au fost absolvenți ai Școlii cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu”, azi adulți, cu cariere în diferite domenii: economie, psihologie, învățământ, farmacie. Alături de ei, la activitate au participat cadre didactice – membri ai echipei proiectului „Cultură-civilizație - comunitate” din care face parte activitatea, profesori din școală, dl Meșter Stelian - reprezentantul comitetului de părinți pe școală și mulți elevi din clasele a VIII-a și a VII-a.
S-au relatat amintiri care au stârnit lacrimi în ochii celor prezenți.
Emoțiile și uimirea au fost amplificate de prezentarea făcută de dna prof. Popescu-Sturz Maria, care, cu voce caldă a vorbit despre istoricul școlii, despre cadre didactice și elevi care fac onoare școlii. Pe parcursul expunerii, imaginile se derulau una după alta; fotografii alb-negru au dezvăluit momentul tăierii panglicii școlii în 1965, săli de clasă pavoazate altfel, parte dintre profesorii noștri... mai tineri, elevi în uniforme de pionieri ... Apoi, lumea prezentată a început să se coloreze, și încet, încet, elevii prezenți au ajuns să recunoască în imagini profesorii, laboratoarele și sălile actuale.
Invitații au invocat rând pe rând amintirea dascălilor care i-au îndrumat și cărora le datorează mult din ceea ce sunt azi. Din cuvântul fiecăruia a răzbătut aceeași idee, spusă doar altfel: ACUM le mulțumim, ACUM înțelegem sfatul lor, PESTE ANI am ajuns să apreciem, ... semn că nici măcar ei, cei realizați acum în domeniile în care lucrează, nu au înțeles pe deplin mesajul profesorilor atunci când au fost elevi...
Doamna Păcurar Corina, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și-a amintit cu drag de profesorii pe care i-a avut și a subliniat rolul esențial pe care l-au avut aceștia în alegerea carierei, în împlinirea profesională, în pregătirea pentru viață. Prezența sa agreabilă, comunicarea deschisă și plăcută, i-a determinat pe mai mulți elevi din clasa a VIII-a să includă pe lista lor de opțiuni colegiul „Gojdu”.
Doamna Mihincău Anca, psiholog, asistent social la DGAPC Oradea, a declarat: “Am terminat această școală în urmă cu 12 ani; școala înseamnă pedagogie, iar profesorii pe care i-am avut la școala „Nicolae Bălcescu” au fost adevărați pedagogi. Generația mea a știut să-și aprecieze profesorii și vă dau sfatul ca și voi să-i apreciați și să îi  ascultați”.
Dna Hinț Simina, profesor, director la Centrul Județean de Asistență Educațională Bihor, a scos în evidență cât de serios a învățat carte la școala „Bălcescu” și cât de mult au ajutat-o standardele înalte pe care i le-au fixat profesorii. Deoarece prin meseria pe care o practică observă fenomenul educațional pe ansamblu, domnia sa a subliniat diferențele de cerințe, faptul că elevii obțin acum note mari mult mai ușor decât în urmă cu câțiva ani și din păcate se sustrag de la unele activități benefice lor, având uneori consimțământul părinților.
Dna Vereș Alexandra, farmacist, a dat sfaturi elevilor din clasa a VIII-a, prezenți în sală, care doresc să urmeze această profesie; să învețe, să îi asculte pe profesori, să aleagă un liceu de profil.
Doamna Noje Simona, economist la BCR, a adus prin cuvântul său omagiu dascălilor pe care i-a avut, recunoștința pe care le-o poartă și plăcerea cu care se întâlnește oricând cu foștii ei profesori.
Doamna Ioanovici Dana, economist la S.C. Plastor Trading SRL, a remarcat responsabilitatea pe care a simțit-o când era elev, faptul că școala a ajutat-o foarte mult dezvoltând această responsabilitate. Fiica ei, Alexandra, elevă în clasa a VIII-a la școala noastră, o privea cu emoție și admirație...
Doamna Gyuracska Marta, profesor de fizică la școala noastră, s-a prezentat într-o multiplă postură: fost elev și profesor, părinte, pensionar, la  școala „Nicolae Bălcescu”. Cuprinsă de emoție, dna Marta a spus că întreaga ei viață e legată de această școală.
Doamna Onofrei Anca, profesor de matematică la școala „Nicolae Bălcescu”, a declarat că „este cuprinsă de emoție și satisfacție că predă matematică în școala unde a fost elevă, unde a fost fiul dânsei elev și că și-ar dori să fie bunică cu nepot în această școală”.
 Doamna Ienei Vasilica, institutor la școala noastră, a rememorat amintiri din anii de gimnaziu petrecuți aici, activități și competiții la care a participat cu succes și la care acum, în calitate de dascăl la aceeași școală, încearcă să îi determine pe elevi să se implice.
Eleva Benedek Renata, din clasa a VIII-a E, cu voce tremurândă și lacrimi în ochi, a emoționat întreaga sală prin cuvântul ei:
„Mulțumesc foarte mult că am deosebita onoare de a fi elevă a acestei școli, unde am trăit momente foarte fericite. În primul rând aș dori să mulțumesc dnei învățătoare care joacă un rol special în sufletul meu. Apoi, îi mulțumesc dnei diriginte Gyuracska Marta, care este un exemplu de cinste și corectitudine și care m-a susținut mereu.
Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc doamnei profesoare Popa Aurina care m-a fermecat din prima clipă. Modul ei de a preda m-a fascinat. Datorită ei, m-am decis să devin profesoară de limba și literatura română.
Vă sfătuiesc, dragi colegi din clasa a VIII-a, să petreceți cu multă bucurie, împreună, ultimele două luni de școală care au rămas și să nu uitați niciodată că ați fost elevii acestei școli.”
La încheierea activității în cabinetul de limba română, dl director Ioan Mocan a mulțumit invitaților și a promis reluarea organizării a unor astfel de întâlniri, în fiecare an. Invitații au vizitat școala, au stat îndelung la discuții cu elevii și profesorii, au făcut fotografii.
Cu garoafe în mâini, cu amintiri împrospătate în suflet, cu fețe zâmbitoare, cei ce o dată alergau pe coridoare în uniforme de elevi, au părăsit clădirea școlii pentru o vreme...
Porțile școlii „Nicolae Bălcescu” le sunt deschise oricând, tuturor absolvenților și tuturor celor care doresc să cunoască viața școlii noastre!
Am plecat spre casă trăind amintirile ciclului primar și imaginându-mi cum va fi când voi fi adult și îmi voi aminti de anii de școală de la „Nicolae Bălcescu”. Sper să mai existe astfel de activități și când voi fi eu adult, să pot veni și să spun ce am simțit azi.
Gândindu-mă că atunci când vom fi adulți, la anii de gimnaziu, nu ne vom putea întoarce decât retrăind amintiri, cu lacrimi de emoție în ochi, am ajuns la concluzia că trebuie să ne bucurăm  de acești ani frumoși, de fiecare clipă, de fiecare sfat primit.
(Ioana Dzițac, elevă în clasa a V-a C, la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea)

Trimite email

luni, 27 septembrie 2021