Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Prezentare de preparate reformiste

„Tradiție și reformă în alimentație”

Prezentare de preparate reformiste

Luni, 26 aprilie 2010, cei mai vestiți bucătari, cofetari și ospătari de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea (din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a I, a XI-a J, a XII-a L și a XI-a H), coordonați de maiștrii instructori Florica Radu și Nogradi Marta, au pregătit și prezentat în fața conducerii școlii, a distinșilor parteneri din Ungaria și a reprezentantului Inspectoratului Școlar, cele mai alese și mai gustoase preparate reformiste.

În 4 februarie 2010, în sala de mese a Colegiului Tehnic  „Mihai Viteazul” din Oradea, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului: „Gastro-reform - Tradiții și reformă în alimentație”, proiect câștigat de „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria) – liderul de proiect, respectiv Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea – partener de proiect. Ieri, partenerii din Ungaria au revenit la Oradea pentru o nouă reuniune, dominată de bucătarii, cofetarii și ospătarii gazdă care au prezentat șase feluri de aperitive, șase sortimente de mâncare caldă (feluri de bază) și șase feluri de desert, plus un minunat suc natural din legume și fructe.
Ca sa vă aprindem și mai tare pofta, vă vom exemplifica cu câteva preparate care și numai amintite și privite îți antrenează sucul gastric de-ți lasă gura apă: salate de crudități, ciuperci umplute, ragu de ciuperci cu mei, budincă de legume, prăjitură cu cremă de iaurt, tartă cu mere și cereale. La prepararea lor s-a folosit ca materie primă: făină integrală, cereale, legume și fructe proaspete, carne slabă de pui, fără prăjeală în ulei, după cum a ținut să sublinieze maistrul instructor Nogradi Marta, interlocutorul nostru.
La momentul adevărului, preparatele au fost testase de către distinșii invitați și parteneri din Berettyóújfalu – Ungaria (o delegație de șase persoane, patru elevi și doi profesori – Deli Antal și Vekonyne Molnar Emese), prof. ing. Florian Mieluț - inspector școlar de specialitate, conducerea colegiului (director – prof. dr. Ruben Filimon, director adjunct – prof. Mihai Bacoș). La manifestarea culinară au fost invitați și profesori de la școlile partenere orădene și nu numai (de la colegiile tehnice „Traian Vuia”, „Transilvania” și „Șaguna”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Grupul Școlar Agricol din Cadea și Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea).
Pentru hărnicia și priceperea lor, dna Marta a ținut să-i evidențieze pe truditorii care, de la ora 7 la 14, și-au prezentat cartea de vizită și certificatul de cei mai vestiți ospătari, bucătari și cofetari ai colegiului, pregătind gustoasele preparate reformiste, ecologice sută la sută: Claudia Dărăban, Szucs Timea, Claudia Podilă, Cătălin Drăghilă, Mădălina Dărăban și Ramona Sferle; Komendat Edina, Kiss Tunde, Balasz Tunde, Renata Cîmpan, Farkas Henrietta, Monica Mîrzea, Meszaros Judit, Murvai Afrodithe, Greta Naghi, Nagy Attila, Jakab Arnold, Nagy Timea, Torok Anita, Antonia Kendereși, Szilagyi David și Boglarka, Szilagyi Anita, Jakab Noemi, Molnar Edina, Lehoczki Beniamin, Oșvald Andrea, Szeghedi Emese și Vincze Lilla.
Marți, cinci școli în concurs
Unii dintre aceștia au pregătit preparate și pentru concursul pe care Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” l-a găzduit, tot în cadrul acestui proiect de Gastro-reformă, marțea trecută (20 aprilie 2010).
La concursul cu pricina, au participat câte două echipaje din cinci școli: C.T. „M. Viteazul”, „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria), C. E. „Partenie Cosma”, C.T. „Andrei Șaguna” și Gr. Șc. Agricol din Cadea. La proba practică, fiecare echipaj și-a prezentat preparatul reformist (pregătit acasă), iar la proba teoretică, au avut de ales variantele corecte de răspuns la cele 10 întrebări.
Un juriu de specialitate a acordat premii și diplome pentru cele mai reușite preparate reformiste, dar nu numai.
C.E. „Partenie Cosma” – Cel mai estetic preparat; Cel mai modern preparat
C.T. „Andrei Șaguna” – Cea mai rapidă echipă; Cel mai economic preparat
Gr. Șc. Agr. Cadea – Cel mai gustos preparat; Cea mai organizată echipă
„Eötvös József” din Ungaria – Cel mai creativ preparat; Cel mai tradițional produs
C.T. „M. Viteazul” – Cel mai sănătos preparat; Cea mai curată echipă.
Miercuri – concurs la Berettyóújfalu
12 elevi de la C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea (ospătari, bucătari și cofetari) vor participa, mâine (miercuri, 28 aprilie 2010), la un concurs de gătit axat pe agroturism, organizat de partenerii de proiect din Berettyóújfalu (Ungaria), după cum aveam să aflăm de la prof. Georgeta Erdei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prezentare de preparate reformiste.

Trimite email
duminică, 14 decembrie 2025 la 07:06:15 Ora standard a Europei de Est