Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Prezentare de preparate reformiste

„Tradiție și reformă în alimentație”

Prezentare de preparate reformiste

Luni, 26 aprilie 2010, cei mai vestiți bucătari, cofetari și ospătari de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea (din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a I, a XI-a J, a XII-a L și a XI-a H), coordonați de maiștrii instructori Florica Radu și Nogradi Marta, au pregătit și prezentat în fața conducerii școlii, a distinșilor parteneri din Ungaria și a reprezentantului Inspectoratului Școlar, cele mai alese și mai gustoase preparate reformiste.

În 4 februarie 2010, în sala de mese a Colegiului Tehnic  „Mihai Viteazul” din Oradea, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului: „Gastro-reform - Tradiții și reformă în alimentație”, proiect câștigat de „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria) – liderul de proiect, respectiv Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea – partener de proiect. Ieri, partenerii din Ungaria au revenit la Oradea pentru o nouă reuniune, dominată de bucătarii, cofetarii și ospătarii gazdă care au prezentat șase feluri de aperitive, șase sortimente de mâncare caldă (feluri de bază) și șase feluri de desert, plus un minunat suc natural din legume și fructe.
Ca sa vă aprindem și mai tare pofta, vă vom exemplifica cu câteva preparate care și numai amintite și privite îți antrenează sucul gastric de-ți lasă gura apă: salate de crudități, ciuperci umplute, ragu de ciuperci cu mei, budincă de legume, prăjitură cu cremă de iaurt, tartă cu mere și cereale. La prepararea lor s-a folosit ca materie primă: făină integrală, cereale, legume și fructe proaspete, carne slabă de pui, fără prăjeală în ulei, după cum a ținut să sublinieze maistrul instructor Nogradi Marta, interlocutorul nostru.
La momentul adevărului, preparatele au fost testase de către distinșii invitați și parteneri din Berettyóújfalu – Ungaria (o delegație de șase persoane, patru elevi și doi profesori – Deli Antal și Vekonyne Molnar Emese), prof. ing. Florian Mieluț - inspector școlar de specialitate, conducerea colegiului (director – prof. dr. Ruben Filimon, director adjunct – prof. Mihai Bacoș). La manifestarea culinară au fost invitați și profesori de la școlile partenere orădene și nu numai (de la colegiile tehnice „Traian Vuia”, „Transilvania” și „Șaguna”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Grupul Școlar Agricol din Cadea și Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea).
Pentru hărnicia și priceperea lor, dna Marta a ținut să-i evidențieze pe truditorii care, de la ora 7 la 14, și-au prezentat cartea de vizită și certificatul de cei mai vestiți ospătari, bucătari și cofetari ai colegiului, pregătind gustoasele preparate reformiste, ecologice sută la sută: Claudia Dărăban, Szucs Timea, Claudia Podilă, Cătălin Drăghilă, Mădălina Dărăban și Ramona Sferle; Komendat Edina, Kiss Tunde, Balasz Tunde, Renata Cîmpan, Farkas Henrietta, Monica Mîrzea, Meszaros Judit, Murvai Afrodithe, Greta Naghi, Nagy Attila, Jakab Arnold, Nagy Timea, Torok Anita, Antonia Kendereși, Szilagyi David și Boglarka, Szilagyi Anita, Jakab Noemi, Molnar Edina, Lehoczki Beniamin, Oșvald Andrea, Szeghedi Emese și Vincze Lilla.
Marți, cinci școli în concurs
Unii dintre aceștia au pregătit preparate și pentru concursul pe care Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” l-a găzduit, tot în cadrul acestui proiect de Gastro-reformă, marțea trecută (20 aprilie 2010).
La concursul cu pricina, au participat câte două echipaje din cinci școli: C.T. „M. Viteazul”, „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria), C. E. „Partenie Cosma”, C.T. „Andrei Șaguna” și Gr. Șc. Agricol din Cadea. La proba practică, fiecare echipaj și-a prezentat preparatul reformist (pregătit acasă), iar la proba teoretică, au avut de ales variantele corecte de răspuns la cele 10 întrebări.
Un juriu de specialitate a acordat premii și diplome pentru cele mai reușite preparate reformiste, dar nu numai.
C.E. „Partenie Cosma” – Cel mai estetic preparat; Cel mai modern preparat
C.T. „Andrei Șaguna” – Cea mai rapidă echipă; Cel mai economic preparat
Gr. Șc. Agr. Cadea – Cel mai gustos preparat; Cea mai organizată echipă
„Eötvös József” din Ungaria – Cel mai creativ preparat; Cel mai tradițional produs
C.T. „M. Viteazul” – Cel mai sănătos preparat; Cea mai curată echipă.
Miercuri – concurs la Berettyóújfalu
12 elevi de la C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea (ospătari, bucătari și cofetari) vor participa, mâine (miercuri, 28 aprilie 2010), la un concurs de gătit axat pe agroturism, organizat de partenerii de proiect din Berettyóújfalu (Ungaria), după cum aveam să aflăm de la prof. Georgeta Erdei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prezentare de preparate reformiste.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 19 octombrie 2019