Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii dlui profesor Virgil Blage, din nou pe podiumul european

O finală mondială și patru europene confirmă continuitatea, tradiția rezultatelor de excepție la „Partenie Cosma” din Oradea

Elevii dlui profesor Virgil Blage, din nou pe podiumul european

Cinci finale internaționale (o finală mondială, la San Diego, în 2002, și patru finale europene, la Paris, București și de două ori la Bruxelles, în 2006, 2007, 2009 și 2010) confirmă o continuitate, tradiția rezultatelor de excepție obținute de elevii distinsului profesor Virgil Blage, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea

Cele cinci finale internaționale, încheiate cu mențiuni și premii internaționale, dublate de premii naționale, constituie un palmares strălucitor pe care și l-ar dori orice dascăl care investește în educație, care muncește cu responsabilitate și pasiune, dar care trebuie să se mulțumească doar cu atât, pentru că societatea românească este „prea săracă” să recompenseze valorile așa cum s-ar cuveni.
Adela și Dragoș – vicecampioni europeni
„Implementarea educației antreprenoriale în învățământ dă roade. Noi am dovedit-o prin fapte, prin rezultate deosebite. Dar ar trebui să fim sprijiniți mai mult. E foarte importantă partea aplicativă a economiei, dacă o simți și o înțelegi...”
Cu siguranță, dl profesor Virgil Blage are economia în sânge (în vene) și an de an o „inoculează” cu bune rezultate elevilor săi. Au confirmat-o: Marius Buza și Szucs Radu, în 2002, la Campionatul mondial – H.P. Global Business Challange, de la San Diego, unde s-au clasat pe locul IV în lume; frații Chirodea, Răzvan și Bogdan, în 2006, la Paris, locul III, la H.P. European Challange; Dragoș Titus și Adela Moțoc, în 2007, în finala europeană - H.P. European Challange, de la București, locul II, devenind astfel vicecampioni europeni; Darie Gavriluț și Mircea Almășan, în 2009, la Bruxelles, la Banks in Action Challange, mențiune, locul V; iar mai recent (în 14-15 aprilie 2010), tot la Bruxelles, Norbert Șușman și Cristian Þărău, care au urcat pe cea de-a III-a treaptă a podiumului european, în urma confruntării pe care au avut-o cu concurenți din Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și Serbia.
Competiția finalizată la mijlocul acestei luni la Bruxelles a început în noiembrie 2009. La startul întrecerii (Banks in Action Challenge), au pornit mii de elevi din 11 țări europene, care au condus bănci virtuale, jucându-se „De-a bancherii”. În acest joc, luat în serios de cei mai mulți dintre competitori, au intrat și peste 350 de elevi din 19 orașe ale țării. Competiția este gestionată și susținută de Junior Achievement România, organizație non-profit, fondată în 1993, parte a Junior Achievement World USA și Junior Achievement-Young Entreprise, Europe.
„În anul școlar 2009-2010, peste 350 de elevi din programele Junior Achievement România, din 19 orașe, au intrat în competiția europeană de simulare bancară „Banks in Action Challenge”, organizată de Junior Achievement. 48 dintre aceștia sunt elevi ai Colegiului Economic „Partenie Cosma”, din Oradea și au fost pregătiți de domnul profesor Blage Virgil” – se arată în adresa înaintată de Lucian Grămescu, director operațional și Luiza Cristea, manager educație, la J.A. România, inspectorului general al Inspectoratului Școlar al județului Bihor.
Norbert și Cristi – locul III, la Bruxelles
„Echipa alcătuită din elevii Norbert Șușman și Cristian Þărău, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, s-a calificat în runda finală, alături de echipe din Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și Sebia. În cadrul finalei europene „Banks in Action Challenge”, care s-a desfășurat între 14-15 aprilie 2010, la Bruxelles, elevii pregătiți de domnul profesor Blage Virgil au avut o prestație deosebită și au câștigat locul al III-lea”, se mai scrie în adresa înaintată generalului Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Dorel Luca.
Ce ar mai fi de spus la aflarea unor asemenea rezultate?
Oare sunt de-ajuns doar felicitările noastre adresate acestor elevi orădeni internaționali și distinsului lor profesor, Virgil Blage? Cei în drept și în măsură să o facă ar trebui să-i recompenseze după fapte și rezultate! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii dlui profesor Virgil Blage, din nou pe podiumul european

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:48:42 Ora de vară a Europei de Est