Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecția de ecologie pe tema reciclării, reducerii și refolosirii materialelor reciclabile

Programul național „Școli pentru un viitor verde”

Lecția de ecologie pe tema reciclării, reducerii și refolosirii materialelor reciclabile

Înscriși în programul național „Școli pentru un viitor verde”, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea întreprind o adevărată campanie de atenționare, sensibilizare și chiar implicare a comunității, prin acțiuni instructiv-educative cu caracter ecologic, programate pe perioada a cinci luni (ianuarie – mai 2010), după cum aveam să aflăm de la coordonatorii principali, prof. dr. Florian Hava (directorul școlii) și prof. psihopedagog Claudia Trifa.

Vineri – dublă activitate, expoziție și colectarea a 2.000 de kg de hârtie, carton și alte deșeuri
Vineri (30 aprilie 2010), în holul de la intrarea în școală, putea fi admirată o expoziție inedită, organizată de elevii și dascălii claselor a IV-a E (inst. Lucia Leț), a III-a G (înv. Felicia Cheregi), a III-a F (înv. Maria Câmpian) și a II-a G (prof. Teodora Sîncelean). Mihai Constantinov (copilul „total” al clasei a IV-a E) a prezentat expoziția, nominalizându-și colegii, fiecare lucrare cu autorii săi, opere de „pionierat”, iar autorii, mari inovatori în materie de confecționat obiecte din materiale reciclabile (cutii de lapte, dopuri de plastic, cutii de chibrituri, PET-uri, cabluri, semnițe, CD-uri uzate, carton și hârtie, ambalaje de tot felul). Mark Barna a realizat macheta aeroportului Oradea; David Sidea, Daniel Gliția și Dan Cosma – un manechin mai puțin obișnuit care o întruchipa pe domnișoara Vara, în toată splendoarea și căldura ei; Alexandru Ardelean și Dorin Plugăr au „fabricat” submarinul „Spintecătorul”; Raul Bonizs s-a prezentat cu vaporul „Tot înainte” („Fram”); Laurențiu Filimon a inventat o mașină de raliu pe care a numit-o „Fulgerul”; mult mai „pașnici”, Denis Ardelean a gândit o așezare fortificată din perioada medievală, Adelina Boța, Marina Seuche și Bianca Toderaș au prins în obiectivul lor gospodăriile țărănești, mulți alții au pregătit aranjamente florale și roboți zâmbitori. Până și avionul lui Þiriac, abandonat pe aeroportul din Oradea (vorba domnului director) și-a găsit locul în expoziție.
„Într-adevăr, Mihai e copilul „total”. El a adunat idei (adică „și-a pus mintea la contribuție”, după cum recunoaște el), a făcut proiectul și a prezentat lecția de ecologie în fața colegilor și a claselor implicate (III G – înv. Felicia Cheregi, III F – înv. Maria Câmpian și II G – prof. Teodora Sîncelean), inițiatorii și coordonatorii proiectului fiind prof. Florica Hava și Claudia Trifa. Mesajul transmis de expoziție este următorul: „Redu, reciclează și reutilizează materialele”, conform afirmației chimistului francez Antoine-Laurent Lavoisier „În natură, nimic nu se pierde, totul se transformă”, ne-a mai spus învățătoarea clasei, inst. Lucia Leț, încântată de expoziție, de prezentarea lui Mihai și de isprava elevilor săi și a partenerilor de proiect.
„Am salvat 34 de copaci!”
Auzind-o pe Claudia Trifa când ne-a declarat că s-a ajuns la 2.000 de kilograme de hârtie, carton și alte deșeuri colectate, Mihai avea să exclame: „Am salvat 34 de copaci!”
Potrivit datelor furnizate de prof. Claudia Trifa, la acțiunile lunii aprilie, la expoziția „Chipurile naturii” și  campania de colectare de hârtie, carton și alte deșeuri au participat peste 1.000 de elevi, plus părinții, ba chiar și personalul redacției „Jurnalul bihorean”.
Coordonatorul principal al programului la nivel de școală, prof. Claudia Trifa, avea să conchidă: „Ce am învățat? Să adoptăm un comportament civic și ecologic prin implicarea zilnică în activitățile de separare a deșeurilor”.
În cinci luni... acțiuni mari și „late”
În luna ianuarie, 60 de elevi din clasele a II-a și a III-a, îndrumați de trei cadre didactice (prof. Florica Hava, Domnica Vicaș și Claudia Trifa), au învățat să protejeze păsările („Și ele sunt ființe vii”) care iernează în țară, asigurându-le adăpost și hrană.
În februarie, 50 de elevi din clasele a IV-a D și F (îndrumați de învățătoarele claselor, Maria Floruț și Gabriela Negruț) au sărbătorit „Ziua mondială a zonelor umede”, adoptând un comportament ecologic responsabil față de zonele umede...
În Luna pădurii (15 martie - 15 aprilie), sub genericul „Să sporim aurul verde” au avut loc plantări de puieți, activități diverse de marcare a evenimentului (Luna pădurii), prin momente artistice, întâlniri, amenajarea unor standuri, concursuri de desene pe asfalt cu tema „Cum protejăm pădurea”, la care au participat elevi din clasele a II-a C și G, I G și a IV-a C, coordonați de prof. Florica Hava, Teodora Sîncelean, Georgeta Bucșa, Diana Zlibuț, Ana Cuc, Claudia Trifa și Csilla Simo-Ritter.
La acțiunile de joi și vineri (colectare de deșeuri – „Adunăm și câștigăm” și expoziția „Chipurile naturii”, au participat elevi, părinți și profesori ai școlii „Dacia” (directorul școlii – prof. dr. Florian Hava, prof. Claudia Tripa, Csilla Simo-Ritter, Florica Hava, Lucia Leț, Maria Câmpian, Felicia Cheregi, Teodora Sîncelean, Carmen Băican și Ioana Mureșan).
În luna mai, deviza este „Merg pe jos, sunt sănătos”. Unii dintre elevii școlii „Dacia” și-au propus ca pentru o zi să renunțe să vină la școală cu mașinile și să participe la activități de igienizare pe malurile Crișului Repede. Asemenea inițiative și-au propus elevii coordonați de Elena Heteș, Maria Costin și întreaga „echipă verde”.
Prin toate aceste acțiuni (mari și „late”), se urmărește adoptarea unui comportament ecologic responsabil față de mediu, luptându-se împotriva poluării, pentru un mediu mai curat și sănătos. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lecția de ecologie pe tema reciclării, reducerii și refolosirii materialelor reciclabile.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:53:03 Ora de vară a Europei de Est