Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Terra - „o planetă albastră” sau un mediu ostil vieții?

Tu decizi

Terra - „o planetă albastră” sau un mediu ostil vieții?

Pământul este un bun al întregii omeniri, este casa întregii umanități, este o minune albastră singulară în sistemul nostru solar. În bunătatea ei, „mama natură” a permis dezvoltarea vieții pe planeta Terra, dând naștere la ecosisteme bogate, permițând evoluției naturale să-și urmeze dezvoltarea pe parcursul miliardelor de ani.

Planeta albastră este casa unui larg biosistem, pornind de la diverse specii de plante și animale, ajungând până la omul incapabil să aprecieze valoarea, splendoarea și frumusețea ei.
22 aprilie este „Ziua Pământului”. Cu ocazia acestui eveniment, elevii Școlii cu clasele I-VIII din Oșorhei au organizat, în perioada 12 - 30 aprilie 2010, o serie de activități prin care, au încercat să identifice efectele poluării mediului, urmările distrugerii iraționale a resurselor de apă potabilă și a ecosistemului înconjurător. Coordonați de profesorii Tișe Claudia și Scriminți Lavinia, împreună cu alte cadre didactice din școală, cu ajutorul Consiliului local Oșorhei, elevii claselor gimnaziale au participat la un proiect educațional, derulat pe mai multe etape, prin care s-a urmărit conștientizarea tinerilor pentru necesitatea conservării, protejării și respectării naturii.
Proiectul a urmărit educarea tinerilor și formarea unor valori morale și civice prin care să înțeleagă efectele poluării asupra mediului de viață înconjurător. Au fost organizate o serie de dezbateri, proiecții și activități practice prin care elevii au putut să observe efectele poluării mediului, importanța apei în natură și metodele de conservare ale acesteia. Au descoperit posibilitățile de economisire și păstrare curată a rezervelor de apă potabilă, modalitățile de combatere a poluării și evitarea distrugerii naturii. Pornind de la ideea că „omul decide dacă mai are viitor pe Terra sau este condamnat distrugerii sale, prin distrugerea mediului în care trăiește”, elevii școlii au căutat soluții pentru posibilitatea de a evita transformarea Pământului într-o planetă ostilă vieții.
Elevii din clasa a VI-a A au plantat copaci și flori în spațiile verzi din școală și comună, ajutând la curățarea și conservarea mediului înconjurător. Au lipit pliante și afișe prin care au încercat să atragă atenția comunității asupra necesității menținerii curățeniei în natură.
În a treia parte a proiectului, împreună cu cadrele didactice, elevii din școală au comemorat „Ziua Pământului” printr-o expoziție de desene și planșe în care au atras atenția societății asupra necesității protejării naturii. Coordonați de profesorii lor, Scriminți Lavinia, Tișe Claudia și Birău Ane-Mari, au organizat o serbare și un concurs de îmbrăcăminte din materiale reciclabile („Eco Styl”), învățând astfel că, pentru protejarea resurselor naturale este necesară reciclarea unor materiale și conservarea altora.
La finalul activității, am încercat să tragem concluziile necesare recunoscând că, un spațiu verde și curat crește șansele de viață ale tuturor, purifică aerul, protejează stratul de ozon și conservă mediul natural al Terrei. (Claudia Tișe)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:49:01 Ora de vară a Europei de Est