Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Festivalul tinereții”, Costinești 2010 (ed. VI)

Preselecție copii și tineri pentru...

„Festivalul tinereții”, Costinești 2010 (ed. VI)

Poate vă interesează să știți cum se va face preselecția copiilor și tinerilor pentru Festivalul internațional de creație și interpretare „Festivalul tinereții”, Costinești 2010 – ediția a VI-a.

Asociația culturală „Daria’S și Taste of Romania” organizează preselecție pentru copii și tineri, cu vârsta cuprinsă între 6 și 25 de ani, pentru cele trei secțiuni - de creație, interpretare  muzica ușoară și populară - ale Festivalului internațional de creație și interpretare „Festivalul tinereții”, care va avea loc la Costinești, în perioada 4 – 15 august 2010.
Preselecția zonală pentru interpretare  muzică ușoară și populară se va desfășura în 37 de orașe din țară, iar în orașul Oradea va avea loc vineri, 21 mai 2010, la Palatul Copiilor și Elevilor. Selecția finală va fi la București, în 26 iunie 2010.
Concurenții pot participa la etapa de preselecție în oricare dintre centrele zonale, indiferent de localitatea în care domiciliază.
Sunt invitați să participe copiii și tinerii talentați, dornici de afirmare, care vor intra în competiție pe următoarele grupe de vârstă: 6-9, 10-14, 15-21ani.
La secțiunea de interpretare muzică ușoară sunt așteptați soliști individuali sau trupe formate din maximum cinci membri.
Participanții vor pregăti câte două melodii, din care vor cânta în întregime o singură melodie, cu durata maximă de 4 minute, în condiții de spectacol.
Concurenții individuali trebuie să aibă  în repertoriu o melodie din muzica ușoară românească.
 La secțiunea de interpretare muzică populară se pot înscrie soliști individuali sau instrumentiști. Participanții vor pregăti câte două melodii, din care vor cânta în întregime o singură melodie, cu durata maximă de 4 minute, în condiții de spectacol.
Alte condiții de participare la etapa de interpretare
*Acompaniamentul trebuie asigurat de negativ orchestral, înregistrat pe CD
*Presecțiile de muzică populară se organizează în același timp cu  preselecțiile de muzică ușoară și în aceleași locații;
La secțiunea creație, creatorii profesioniști sau amatori vor prezenta melodii în primă audiție, cu o durată maximă de 4 minute. Juriul de specialitate, care se va întruni în zilele de 25 și 26 iunie 2010, va promova în etapa finală 20 de melodii.
Lucrările pentru concursul de creație trebuie să conțină creația muzicală  înregistrată în format wave pe un CD, textul dactilografiat, partitura realizată pe calculator (linia melodică cu cifraj). Acestea vor fi trimise sau depuse, până în 16 iunie 2010 (data sosirii), la centrele zonale sau sediul Asociației Daria’s.
Taxa de participare este de 70 de lei pentru interpretare muzică ușoară/ populară și 100 de lei pentru creație.
Detalii suplimentare referitoare la regulament, înscrieri, alte condiții de participare, se pot obține între orele 12.00 și17.00; persoane de contact  Nisioi Letitia și Tiurbe Camelia; la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea (str. Moscovei, nr.5, tel/fax:  0259/428.157, între orele 10.00 și 14.00, la secretariat sau la adresele de e-mail: scoalafrancischubi@yahoo.com, office@festivalultineretii.ro; club@cotyso.ro; site-ul festivalului www.festivalultineretii.ro
Festivalul internațional de creație și interpretare „Festivalul tinereții” are loc în fiecare an la Costinești, începând din 2005, și a reunit și lansat, până acum, peste 2.000 de tineri interpreți și creatori români și străini, din China, Germania, Bulgaria, Italia, Grecia, Moldova și Kazahstan.
O parte dintre cei care a făcut posibilă existența a cinci ediții ale festivalului se numără Primăria Costinești, județul Constanța, în calitate de co-producător,   sponsorii: Loteria Română, ATV România, Ministerul Culturii, Coca Cola, Yamaha, Roland, Murfatlar Medgidia, Mr. Brown Cofee, Bucovina Apa Minerală, Sahia Film, AFCN, Tango; partenerii media: TVR2, TVR Cultural, Societatea Română de Radiofuziune, Kiss FM, Kiss Tv, FUN 24, Radio 3NET,  Jurnalul Național, Șapte Seri, Cuget Liber, TVRM, ObliqeTV, Informația Zilei, Ultima Oră, Port.ro, iar vedetele Mihai Traistariu și Giulia au susținut, prin faima și profesionalismul lor, imaginea festivalului.
„Festivalul tinereții” este o marcă protejată OSIM, sub nr. 66608. (Dorin Popescu)
P.S. În cele cinci poze, vă prezentăm trei dintre câștigătoarele festivalului (edițiile 2007 - 2009): Stanciu Alexandra - câștigătoarea din 2007, Vasian Diana - câștigătoarea din 2008, Dariela Nicolae - câștigătoarea din 2009; în ultimele două poze - Pachia Floriana, participantă la festival în 2007, s-a calificat în finala Eurovision, la fel și Cătălina Rusu (din Republica Moldova), participantă tot în 2007, s-a calificat în finala Eurovision. (Viorel STOICA)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:08:02 Ora de vară a Europei de Est