Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Festivalul tinereții”, Costinești 2010 (ed. VI)

Preselecție copii și tineri pentru...

„Festivalul tinereții”, Costinești 2010 (ed. VI)

Poate vă interesează să știți cum se va face preselecția copiilor și tinerilor pentru Festivalul internațional de creație și interpretare „Festivalul tinereții”, Costinești 2010 – ediția a VI-a.

Asociația culturală „Daria’S și Taste of Romania” organizează preselecție pentru copii și tineri, cu vârsta cuprinsă între 6 și 25 de ani, pentru cele trei secțiuni - de creație, interpretare  muzica ușoară și populară - ale Festivalului internațional de creație și interpretare „Festivalul tinereții”, care va avea loc la Costinești, în perioada 4 – 15 august 2010.
Preselecția zonală pentru interpretare  muzică ușoară și populară se va desfășura în 37 de orașe din țară, iar în orașul Oradea va avea loc vineri, 21 mai 2010, la Palatul Copiilor și Elevilor. Selecția finală va fi la București, în 26 iunie 2010.
Concurenții pot participa la etapa de preselecție în oricare dintre centrele zonale, indiferent de localitatea în care domiciliază.
Sunt invitați să participe copiii și tinerii talentați, dornici de afirmare, care vor intra în competiție pe următoarele grupe de vârstă: 6-9, 10-14, 15-21ani.
La secțiunea de interpretare muzică ușoară sunt așteptați soliști individuali sau trupe formate din maximum cinci membri.
Participanții vor pregăti câte două melodii, din care vor cânta în întregime o singură melodie, cu durata maximă de 4 minute, în condiții de spectacol.
Concurenții individuali trebuie să aibă  în repertoriu o melodie din muzica ușoară românească.
 La secțiunea de interpretare muzică populară se pot înscrie soliști individuali sau instrumentiști. Participanții vor pregăti câte două melodii, din care vor cânta în întregime o singură melodie, cu durata maximă de 4 minute, în condiții de spectacol.
Alte condiții de participare la etapa de interpretare
*Acompaniamentul trebuie asigurat de negativ orchestral, înregistrat pe CD
*Presecțiile de muzică populară se organizează în același timp cu  preselecțiile de muzică ușoară și în aceleași locații;
La secțiunea creație, creatorii profesioniști sau amatori vor prezenta melodii în primă audiție, cu o durată maximă de 4 minute. Juriul de specialitate, care se va întruni în zilele de 25 și 26 iunie 2010, va promova în etapa finală 20 de melodii.
Lucrările pentru concursul de creație trebuie să conțină creația muzicală  înregistrată în format wave pe un CD, textul dactilografiat, partitura realizată pe calculator (linia melodică cu cifraj). Acestea vor fi trimise sau depuse, până în 16 iunie 2010 (data sosirii), la centrele zonale sau sediul Asociației Daria’s.
Taxa de participare este de 70 de lei pentru interpretare muzică ușoară/ populară și 100 de lei pentru creație.
Detalii suplimentare referitoare la regulament, înscrieri, alte condiții de participare, se pot obține între orele 12.00 și17.00; persoane de contact  Nisioi Letitia și Tiurbe Camelia; la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea (str. Moscovei, nr.5, tel/fax:  0259/428.157, între orele 10.00 și 14.00, la secretariat sau la adresele de e-mail: scoalafrancischubi@yahoo.com, office@festivalultineretii.ro; club@cotyso.ro; site-ul festivalului www.festivalultineretii.ro
Festivalul internațional de creație și interpretare „Festivalul tinereții” are loc în fiecare an la Costinești, începând din 2005, și a reunit și lansat, până acum, peste 2.000 de tineri interpreți și creatori români și străini, din China, Germania, Bulgaria, Italia, Grecia, Moldova și Kazahstan.
O parte dintre cei care a făcut posibilă existența a cinci ediții ale festivalului se numără Primăria Costinești, județul Constanța, în calitate de co-producător,   sponsorii: Loteria Română, ATV România, Ministerul Culturii, Coca Cola, Yamaha, Roland, Murfatlar Medgidia, Mr. Brown Cofee, Bucovina Apa Minerală, Sahia Film, AFCN, Tango; partenerii media: TVR2, TVR Cultural, Societatea Română de Radiofuziune, Kiss FM, Kiss Tv, FUN 24, Radio 3NET,  Jurnalul Național, Șapte Seri, Cuget Liber, TVRM, ObliqeTV, Informația Zilei, Ultima Oră, Port.ro, iar vedetele Mihai Traistariu și Giulia au susținut, prin faima și profesionalismul lor, imaginea festivalului.
„Festivalul tinereții” este o marcă protejată OSIM, sub nr. 66608. (Dorin Popescu)
P.S. În cele cinci poze, vă prezentăm trei dintre câștigătoarele festivalului (edițiile 2007 - 2009): Stanciu Alexandra - câștigătoarea din 2007, Vasian Diana - câștigătoarea din 2008, Dariela Nicolae - câștigătoarea din 2009; în ultimele două poze - Pachia Floriana, participantă la festival în 2007, s-a calificat în finala Eurovision, la fel și Cătălina Rusu (din Republica Moldova), participantă tot în 2007, s-a calificat în finala Eurovision. (Viorel STOICA)

Trimite email
luni, 20 ianuarie 2025, 16:57:50 Ora standard a Europei de Est