Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Din 1995,

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Beiuș – repere istorice
·1263 – în Codexul de la Oradea apare prima mențiune despre Ioan, voievodul Beiușului;

*În anul 1410, la 24 august, Paul Chapo, judele Beiușului emite un document în care este atesta existența voievodului Petru de Beiuș și a adunării cnejilor și juraților, ceea ce dovedește faptul ca voievodul de Beiuș era „în fruntea unei adunări a tuturor fruntașilor români din Beiuș și din împrejurimi, ceea ce lasă să se întrevadă vechea autoritate a voievodului și întinderea ei”. Beiușul este menționat ca oppidum cu jude și jurați;
*28.10.1451 – episcopul Ioan Vitez de Zredna declară Beiușul „Oraș liber-Civitas” cu drept de sigiliu și jurați;
n decembrie 1600, Mihai Viteazul în drumul său spre Viena poposește două zile la Beiuș, iar la plecare lasă pentru paza orașului pe oștenii săi sârbi sub comanda lui Dimitrie Buzinca.
*19.04.1919 –  Bravii ostași români conduși de maiorul Razoviceanu eliberează orașul Beiuș – „… nu știu dacă primul soldat pe care l-am văzut era călare pe un cal alb, așa cum l-am văzut între icoane, în casa tatii la Beiuș, pe Mihai Viteazul, dar mulți din cei care au urmat maiorul Razoviceanu, după câte am înțeles, erau moți de-ai lui Horea și Avram Iancu, și încă în opinci, dar cu puști mitraliere în mâini” (Titus Roșu);
*Prin Hotărârea 35/1995 a Consiliului local Beiuș, 19 aprilie a fost declarată Ziua orașului Beiuș;
·*Prin Legea nr. 391 din 30 septembrie 2003, orașul Beiuș a fost declarat municipiu.
Ședința festivă în sala mare a Primăriei Beiuș
 Luni, 19 aprilie 2010, ora 10.00, în sala mare a Primăriei Beiuș, în acordurile Imnului național, începea ședința festivă a Consiliului municipal. La eveniment au participat senatorul Cornel Popa, deputatul Nicolae Jolța, prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, primari din zonă, oameni politici, de cultură și de afaceri din Þara Beiușului, dar și numeroși cetățeni.
Primarul, prof. ec. Adrian Domocoș, a deschis ședința făcând un bilanț al realizărilor social – economice, dar și neîmplinirilor din 2008 și până în prezent. Referitor la neîndeplinirea unor obiective „Beiușul nu este unde ar trebui să se afle, dar e pe direcția cea bună”, spunea primarul.
Printre realizări a amintit modernizările făcute la Spitalul „episcop Nicolae Popoviciu” (în valoare de 100.000 de ron la spital și 500.000 U.S.D. la maternitate), modernizarea grădinițelor și a școlilor, a iluminatului public, finalizarea unor proiecte din fonduri europene în valoare de peste 100.000 de euro. Printre proiectele în derulare amintea darea în folosință a apartamentelor din clădirea de pe str. General Mociulschi, modernizarea pieței și încălzirea acesteia cu apă geotermală, realizarea unui lac de agrement în zona Delani și finalizarea proiectului „Beiuș – oraș geotermal”.
Senatorul Cornel Popa a asigurat sprijinirea primarului Beiușului în demersurile sale pentru cetățeni și a sesizat cu mâhnire că „este prea multă încrâncenare în această zonă în care, regula bunului-simț a fost la ea acasă”. Referitor la starea deplorabilă a DN 76, atât Cornel Popa, cât și Nicolae Jolța au asigurat cetățenii de implicarea în rezolvarea acestei probleme. Dl. Jolța a arătat că, în urma interpelării ministrului Berceanu a constatat cu stupoare că termenul de reabilitare a acestui drum este 2013.
Prefectul Gavrilă Ghilea a asigurat cetățenii că va sprijini administrația locală în vederea ducerii la bun sfârșit a proiectelor derulate.
În final, corul „Lira”, dirijor prof. Remus Lazea, a susținut un microrecital.
Depunere de coroane la monumentul martirilor
Participanții la ședința festivă s-au deplasat la monumentul martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș pentru a aduce un omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea și unitatea națiunii române. Manifestarea a început, surpriză, cu două slujbe religioase – una oficiată de un sobor de preoți ortodocși și una de un sobor de clerici greco – catolici cărora li s-a alăturat și parohul bisericii reformate din Beiuș. Moment penibil care dovedește că nici măcar într-o zi de o asemenea încărcătură emoțională reprezentanții cultelor nu sunt capabili să dea un exemplu de iubire frățească și de toleranță. Să nu uităm că Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost, unul greco – catolic, iar celălalt ortodox și și-au dat viața alături, în noaptea de 3 - 4 aprilie 1919, asasinați mișelește de bandele căpitanului Verbõczi, să nu uităm că aceștia au fost doi mari ROMÂNI uniți, mai presus de orice, de idealuri comune, de o luptă comună și de un destin tragic.
Au rostit alocuțiuni prof. Dan Ispas și primarul Adrian Domocoș care au subliniat semnificația zilei de 19 aprilie pentru locuitorii municipiului Beiuș.
Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la monumentul martirilor. (Simion Suciu)

Trimite email

sâmbătă, 4 aprilie 2020