Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Din 1995,

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Beiuș – repere istorice
·1263 – în Codexul de la Oradea apare prima mențiune despre Ioan, voievodul Beiușului;

*În anul 1410, la 24 august, Paul Chapo, judele Beiușului emite un document în care este atesta existența voievodului Petru de Beiuș și a adunării cnejilor și juraților, ceea ce dovedește faptul ca voievodul de Beiuș era „în fruntea unei adunări a tuturor fruntașilor români din Beiuș și din împrejurimi, ceea ce lasă să se întrevadă vechea autoritate a voievodului și întinderea ei”. Beiușul este menționat ca oppidum cu jude și jurați;
*28.10.1451 – episcopul Ioan Vitez de Zredna declară Beiușul „Oraș liber-Civitas” cu drept de sigiliu și jurați;
n decembrie 1600, Mihai Viteazul în drumul său spre Viena poposește două zile la Beiuș, iar la plecare lasă pentru paza orașului pe oștenii săi sârbi sub comanda lui Dimitrie Buzinca.
*19.04.1919 –  Bravii ostași români conduși de maiorul Razoviceanu eliberează orașul Beiuș – „… nu știu dacă primul soldat pe care l-am văzut era călare pe un cal alb, așa cum l-am văzut între icoane, în casa tatii la Beiuș, pe Mihai Viteazul, dar mulți din cei care au urmat maiorul Razoviceanu, după câte am înțeles, erau moți de-ai lui Horea și Avram Iancu, și încă în opinci, dar cu puști mitraliere în mâini” (Titus Roșu);
*Prin Hotărârea 35/1995 a Consiliului local Beiuș, 19 aprilie a fost declarată Ziua orașului Beiuș;
·*Prin Legea nr. 391 din 30 septembrie 2003, orașul Beiuș a fost declarat municipiu.
Ședința festivă în sala mare a Primăriei Beiuș
 Luni, 19 aprilie 2010, ora 10.00, în sala mare a Primăriei Beiuș, în acordurile Imnului național, începea ședința festivă a Consiliului municipal. La eveniment au participat senatorul Cornel Popa, deputatul Nicolae Jolța, prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, primari din zonă, oameni politici, de cultură și de afaceri din Þara Beiușului, dar și numeroși cetățeni.
Primarul, prof. ec. Adrian Domocoș, a deschis ședința făcând un bilanț al realizărilor social – economice, dar și neîmplinirilor din 2008 și până în prezent. Referitor la neîndeplinirea unor obiective „Beiușul nu este unde ar trebui să se afle, dar e pe direcția cea bună”, spunea primarul.
Printre realizări a amintit modernizările făcute la Spitalul „episcop Nicolae Popoviciu” (în valoare de 100.000 de ron la spital și 500.000 U.S.D. la maternitate), modernizarea grădinițelor și a școlilor, a iluminatului public, finalizarea unor proiecte din fonduri europene în valoare de peste 100.000 de euro. Printre proiectele în derulare amintea darea în folosință a apartamentelor din clădirea de pe str. General Mociulschi, modernizarea pieței și încălzirea acesteia cu apă geotermală, realizarea unui lac de agrement în zona Delani și finalizarea proiectului „Beiuș – oraș geotermal”.
Senatorul Cornel Popa a asigurat sprijinirea primarului Beiușului în demersurile sale pentru cetățeni și a sesizat cu mâhnire că „este prea multă încrâncenare în această zonă în care, regula bunului-simț a fost la ea acasă”. Referitor la starea deplorabilă a DN 76, atât Cornel Popa, cât și Nicolae Jolța au asigurat cetățenii de implicarea în rezolvarea acestei probleme. Dl. Jolța a arătat că, în urma interpelării ministrului Berceanu a constatat cu stupoare că termenul de reabilitare a acestui drum este 2013.
Prefectul Gavrilă Ghilea a asigurat cetățenii că va sprijini administrația locală în vederea ducerii la bun sfârșit a proiectelor derulate.
În final, corul „Lira”, dirijor prof. Remus Lazea, a susținut un microrecital.
Depunere de coroane la monumentul martirilor
Participanții la ședința festivă s-au deplasat la monumentul martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș pentru a aduce un omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea și unitatea națiunii române. Manifestarea a început, surpriză, cu două slujbe religioase – una oficiată de un sobor de preoți ortodocși și una de un sobor de clerici greco – catolici cărora li s-a alăturat și parohul bisericii reformate din Beiuș. Moment penibil care dovedește că nici măcar într-o zi de o asemenea încărcătură emoțională reprezentanții cultelor nu sunt capabili să dea un exemplu de iubire frățească și de toleranță. Să nu uităm că Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost, unul greco – catolic, iar celălalt ortodox și și-au dat viața alături, în noaptea de 3 - 4 aprilie 1919, asasinați mișelește de bandele căpitanului Verbõczi, să nu uităm că aceștia au fost doi mari ROMÂNI uniți, mai presus de orice, de idealuri comune, de o luptă comună și de un destin tragic.
Au rostit alocuțiuni prof. Dan Ispas și primarul Adrian Domocoș care au subliniat semnificația zilei de 19 aprilie pentru locuitorii municipiului Beiuș.
Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la monumentul martirilor. (Simion Suciu)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 08:34:12 Ora de vară a Europei de Est