Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

„Iau decizii corecte”

În Luna cinstirii…pe plan educațional

„Iau decizii corecte”

Beiușul, burgul românesc din depresiunea care îi poartă numele, alintat de mulți cu denumirea de Binș, are două branduri incontestabile: târgul Binșului și imaginea sa ca oraș cultural – oraș al școlilor.

Aici viața are alte coordonate, se desfășoară și după reguli nescrise, una dintre aceea fiind „Copiii trebuie să facă școală”. Aici educația se împletește cu istoria, cultura și cu tradiția și, iată, cu ocazia sărbătoririi Zilei municipiului Beiuș, în sala mică a primăriei a avut loc lansarea a trei proiecte de activități extracurriculare de către Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”. La lansare au participat primarul municipiului Beiuș, prof. ec. Adrian Domocoș, prof. Eugenia Lezeu – directorul adjunct al liceului, directorii școlilor implicate în proiect, profesori, invitați din cadrul primăriei, precum și mulți elevi. De remarcat faptul că, inițial, coordonatorii proiectelor au consultat părinții copiilor implicați în acestea. Iată și proiectele lansate:
„Iau decizii corecte”, proiect elaborat de Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, participant la concursul național de proiecte antidrog „Împreună”, inițiat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, având ca obiectiv fundamental: reducerea factorilor de risc față de consumul de alcool, tutun și droguri la adolescenți și preadolescenți. Partenerii liceului în acest proiect sunt: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Autoritatea de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradei, Serviciul internațional de Salvare a Copiilor, Organizația din România, Casa Corpului Didactic, Primăria municipiului Beiuș, școlile gimnaziale din Buntești, Curățele, Meziad – structură a școlii din Remetea și comitetul de părinți.
Un alt proiect este „Tinerii dezbat”, proiect inițiat în cadrul Anului european pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, împreună cu partenerii săi - Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună", Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Policy Center for Roma and Minorities, precum și Departamentul de Relații Interetnice, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Roma Education Fund Budapesta și Agenția națională pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați. Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” este una din cele două unități școlare bihorene selecționate să participe la o campanie de dezbateri și informare referitoare la minorități și grupuri vulnerabile, derulată în cadrul proiectului „Tinerii dezbat" și care vor reprezenta județul la confruntarea regională.
Concursul cu tema „Dacă sunt curat, sunt sănătos”, din oferta educațională a județului Bihor, este o componentă a proiectului „Investește în oameni!” - proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul operațional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane 2007 – 2013. Axa prioritară: „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”. Domeniul major de intervenție: 1.1  „Acces la educație și formare profesională inițială de calitate”. Titlul proiectului: „Oferte educaționale inclusive extracurriculare și extrașcolare pentru formarea stilului de viață sănătos și a cetățeniei active pentru copiii din comunități dezavantajate, cu precădere rurale în învățământul preuniversitar din România”. Cod Contract: POSDRU/1/1.1/S/7. Beneficiar: Ministerul Educației Cercetării, Tineretului și Sportului, A.7.4. Organizarea de concursuri pentru elevi (activități extracurriculare și extrașcolare).
La încheierea manifestării, dra Eugenia Lezeu îmi mărturisea: „Aici s-a încetățenit obiceiul ca luna aprilie să fie declarată lună a cinstirii. Dedicăm municipiului Beiuș, în Luna cinstirii, cu ocazia Zilelor sale, oferta activităților extracurriculare desfășurate la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș”, constând în derularea a șase proiecte naționale, dintre care trei au fost lansate oficial în sala mică a primăriei, azi 19 aprilie. La ora actuală, în școală se mai derulează trei proiecte: simpozionul „Media@Junior ”, „O lacrimă pentru Terra” și „Nouă ne pasă”.

                       

Trimite email

vineri, 5 martie 2021