Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Iau decizii corecte”

În Luna cinstirii…pe plan educațional

„Iau decizii corecte”

Beiușul, burgul românesc din depresiunea care îi poartă numele, alintat de mulți cu denumirea de Binș, are două branduri incontestabile: târgul Binșului și imaginea sa ca oraș cultural – oraș al școlilor.

Aici viața are alte coordonate, se desfășoară și după reguli nescrise, una dintre aceea fiind „Copiii trebuie să facă școală”. Aici educația se împletește cu istoria, cultura și cu tradiția și, iată, cu ocazia sărbătoririi Zilei municipiului Beiuș, în sala mică a primăriei a avut loc lansarea a trei proiecte de activități extracurriculare de către Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”. La lansare au participat primarul municipiului Beiuș, prof. ec. Adrian Domocoș, prof. Eugenia Lezeu – directorul adjunct al liceului, directorii școlilor implicate în proiect, profesori, invitați din cadrul primăriei, precum și mulți elevi. De remarcat faptul că, inițial, coordonatorii proiectelor au consultat părinții copiilor implicați în acestea. Iată și proiectele lansate:
„Iau decizii corecte”, proiect elaborat de Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, participant la concursul național de proiecte antidrog „Împreună”, inițiat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, având ca obiectiv fundamental: reducerea factorilor de risc față de consumul de alcool, tutun și droguri la adolescenți și preadolescenți. Partenerii liceului în acest proiect sunt: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Autoritatea de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradei, Serviciul internațional de Salvare a Copiilor, Organizația din România, Casa Corpului Didactic, Primăria municipiului Beiuș, școlile gimnaziale din Buntești, Curățele, Meziad – structură a școlii din Remetea și comitetul de părinți.
Un alt proiect este „Tinerii dezbat”, proiect inițiat în cadrul Anului european pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, împreună cu partenerii săi - Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună", Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Policy Center for Roma and Minorities, precum și Departamentul de Relații Interetnice, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Roma Education Fund Budapesta și Agenția națională pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați. Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” este una din cele două unități școlare bihorene selecționate să participe la o campanie de dezbateri și informare referitoare la minorități și grupuri vulnerabile, derulată în cadrul proiectului „Tinerii dezbat" și care vor reprezenta județul la confruntarea regională.
Concursul cu tema „Dacă sunt curat, sunt sănătos”, din oferta educațională a județului Bihor, este o componentă a proiectului „Investește în oameni!” - proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul operațional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane 2007 – 2013. Axa prioritară: „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”. Domeniul major de intervenție: 1.1  „Acces la educație și formare profesională inițială de calitate”. Titlul proiectului: „Oferte educaționale inclusive extracurriculare și extrașcolare pentru formarea stilului de viață sănătos și a cetățeniei active pentru copiii din comunități dezavantajate, cu precădere rurale în învățământul preuniversitar din România”. Cod Contract: POSDRU/1/1.1/S/7. Beneficiar: Ministerul Educației Cercetării, Tineretului și Sportului, A.7.4. Organizarea de concursuri pentru elevi (activități extracurriculare și extrașcolare).
La încheierea manifestării, dra Eugenia Lezeu îmi mărturisea: „Aici s-a încetățenit obiceiul ca luna aprilie să fie declarată lună a cinstirii. Dedicăm municipiului Beiuș, în Luna cinstirii, cu ocazia Zilelor sale, oferta activităților extracurriculare desfășurate la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș”, constând în derularea a șase proiecte naționale, dintre care trei au fost lansate oficial în sala mică a primăriei, azi 19 aprilie. La ora actuală, în școală se mai derulează trei proiecte: simpozionul „Media@Junior ”, „O lacrimă pentru Terra” și „Nouă ne pasă”.

                       

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:56:12 Ora de vară a Europei de Est