Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„O lacrimă pentru Terra”

Patru parteneri din Beiuș, București și Lugoj

„O lacrimă pentru Terra”

Pe 22 aprilie 2010, a debutat la Beiuș etapa a II-a a proiectului „O lacrimă pentru Terra”.
Reamintim inițiatorii proiectului: Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, Grupul Școlar „Doamna Stanca” din București și Școala cu clasele I-VIII nr. 2 - Lugoj, județul Timiș.

  „Să ajutăm Pământul să zâmbească”
Joi, 22 aprilie, de Ziua Pământului, a debutat, la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, etapa a doua a proiectului educațional național „O lacrimă pentru Terra”. Prima activitate, desfășurată sub genericul „Să ajutăm Pământul să zâmbească”, a fost susținută de elevi ai claselor a IX-a B, C, D și E, coordonați de prof. Claudia Iagăr și Elena Ojică. Proiectele lor, realizate în echipe, au reunit eseuri, poezii, proză scurtă, scrisori de mare sensibilitate. Elevii au înfățișat Planeta albastră prin ochi proprii, călătorind imaginar în trecutul virginal al Pământului, prezentul cenușiu, poluat, dar și într-un viitor pe care-l doresc, asemeni lor, frumos, curat, pur. Creațiile literare au fost măiestrit ilustrate de planșe, desene și prezentări power point tematice. Titlurile proiectelor sunt sugestive pentru tema dezbătută: 1001 lacrimi pentru Terra, Mulțumește-ți planeta, Lampa magică, Stop poluării, Unde ajungem? În viitor, Prietenul la nevoie se cunoaște, Omul și natura, Anul 2459, Terra, Să facem Pământul să zâmbească.
La finalul activității, publicul a vizitat expoziția de grafică, desen și pictură realizată de elevi ai claselor V – XII, sub îndrumarea profesorilor Cătălin Iagăr și Claudia Bocșe.
Coordonatorul etapei a doua, prof. Mihaela Ilieș, precizează că în perioada 26 – 30 aprilie se vor derula celelalte activități, în care chimiștii, fizicienii, biologii, artiștii și lingviștii vor ajuta Pământul să zâmbească.
Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”
Aceeași temă generoasă a avut-o și etapa a II-a desfășurată la Liceul Pedagogic. Joi, de „Ziua Pământului” s-a finalizat proiectul „Viitorul Terrei este în mâinile noastre”  care impunea realizarea de către elevii clasei a VI-a B a unui afiș. Cu migală și măiestrie, punându-și în valoare fantezia, elevii coordonați de prof. Claudia Popa au realizat un afiș de dimensiunea 100x70 cm. Pe care l-au expus pe holul mare al liceului.
Proiectul „S.O.S. Natura”, coordonat de prof. Dacian Moruț, Laura Herman și institutoarele Adela Moruț și Natalia Sava, este dedicat claselor din învățământul primar și constă în două secțiuni: pictură și creație literară (sub formă de concurs). Vineri, 23 aprilie, s-au decernat și premiile, lucrările fiind evaluate de un juriu din care a făcut parte prof. Stela Vesa, artist plastic, membru al Asociației Artiștilor Plastici din România. Cea mai mică premiantă a fost Giulia Varianini din clasa I B.
Două proiecte în derulare, tot în cadrul acestei etape, sunt concursul de fotografii și eseuri pentru clasele de filologie – jurnalism „Un colț de rai pe Pământ”, coordonat de prof. Rodica Mărcuț și Adriana Gligor și „Natura și noi”, coordonat de prof. Monica Matica, Daniela Ardelean și Mona Dumitraș. Acestea se vor finaliza până în 29 aprilie.(Simion Suciu)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:20 Ora de vară a Europei de Est