Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„O lacrimă pentru Terra”

Patru parteneri din Beiuș, București și Lugoj

„O lacrimă pentru Terra”

Pe 22 aprilie 2010, a debutat la Beiuș etapa a II-a a proiectului „O lacrimă pentru Terra”.
Reamintim inițiatorii proiectului: Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, Grupul Școlar „Doamna Stanca” din București și Școala cu clasele I-VIII nr. 2 - Lugoj, județul Timiș.

  „Să ajutăm Pământul să zâmbească”
Joi, 22 aprilie, de Ziua Pământului, a debutat, la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, etapa a doua a proiectului educațional național „O lacrimă pentru Terra”. Prima activitate, desfășurată sub genericul „Să ajutăm Pământul să zâmbească”, a fost susținută de elevi ai claselor a IX-a B, C, D și E, coordonați de prof. Claudia Iagăr și Elena Ojică. Proiectele lor, realizate în echipe, au reunit eseuri, poezii, proză scurtă, scrisori de mare sensibilitate. Elevii au înfățișat Planeta albastră prin ochi proprii, călătorind imaginar în trecutul virginal al Pământului, prezentul cenușiu, poluat, dar și într-un viitor pe care-l doresc, asemeni lor, frumos, curat, pur. Creațiile literare au fost măiestrit ilustrate de planșe, desene și prezentări power point tematice. Titlurile proiectelor sunt sugestive pentru tema dezbătută: 1001 lacrimi pentru Terra, Mulțumește-ți planeta, Lampa magică, Stop poluării, Unde ajungem? În viitor, Prietenul la nevoie se cunoaște, Omul și natura, Anul 2459, Terra, Să facem Pământul să zâmbească.
La finalul activității, publicul a vizitat expoziția de grafică, desen și pictură realizată de elevi ai claselor V – XII, sub îndrumarea profesorilor Cătălin Iagăr și Claudia Bocșe.
Coordonatorul etapei a doua, prof. Mihaela Ilieș, precizează că în perioada 26 – 30 aprilie se vor derula celelalte activități, în care chimiștii, fizicienii, biologii, artiștii și lingviștii vor ajuta Pământul să zâmbească.
Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș”
Aceeași temă generoasă a avut-o și etapa a II-a desfășurată la Liceul Pedagogic. Joi, de „Ziua Pământului” s-a finalizat proiectul „Viitorul Terrei este în mâinile noastre”  care impunea realizarea de către elevii clasei a VI-a B a unui afiș. Cu migală și măiestrie, punându-și în valoare fantezia, elevii coordonați de prof. Claudia Popa au realizat un afiș de dimensiunea 100x70 cm. Pe care l-au expus pe holul mare al liceului.
Proiectul „S.O.S. Natura”, coordonat de prof. Dacian Moruț, Laura Herman și institutoarele Adela Moruț și Natalia Sava, este dedicat claselor din învățământul primar și constă în două secțiuni: pictură și creație literară (sub formă de concurs). Vineri, 23 aprilie, s-au decernat și premiile, lucrările fiind evaluate de un juriu din care a făcut parte prof. Stela Vesa, artist plastic, membru al Asociației Artiștilor Plastici din România. Cea mai mică premiantă a fost Giulia Varianini din clasa I B.
Două proiecte în derulare, tot în cadrul acestei etape, sunt concursul de fotografii și eseuri pentru clasele de filologie – jurnalism „Un colț de rai pe Pământ”, coordonat de prof. Rodica Mărcuț și Adriana Gligor și „Natura și noi”, coordonat de prof. Monica Matica, Daniela Ardelean și Mona Dumitraș. Acestea se vor finaliza până în 29 aprilie.(Simion Suciu)

Trimite email

joi, 22 august 2019