Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În tabăra internațională de orientare turistică

Sub semnul frăției

În tabăra internațională de orientare turistică

În cadrul proiectului celor două comune înfrățite, Mădăras, din județul Bihor și Micherechi, din Ungaria, primarii, ing. Dan Alexandru Tiurbe și Martyin Teodor, au prevăzut și o tabără internațională de orientare turistică Mădăras-Ianoșda-Homorog-Micherechi, prima ediție desfășurându-se săptămâna aceasta, de luni până astăzi (sâmbătă), cu participarea a 24 de elevi de gimnaziu din Ianoșda, Mădăras, Homorog și Micherechi.

Elevii au fost însoțiți de Ruzsa Zoltan, director, și Mihai Nyisztor, consilier din partea oaspeților unguri, Balogh Ildiko, director adjunct al Școlii din Ianoșda, Alina Popa, prof. de engleză, Anca Băican, prof. de mate, Cezar Petran, prof. de istorie-geografie, și Zuh Ludovic, prof. de educație fizică, de cealaltă parte.
Cartierul general a fost instalat la Colegiul Național „Arany Janos” din  Salonta, unde aveau asigurate masa și cazarea, și de unde urmau să facă incursiuni în județ. Luni și marți au rămas la „bază” pentru instruirea teoretică de specialitate – cunoașterea semnelor convenționale de orientare turistică, orientarea pe hartă și folosirea busolei din dotare, completate cu activități sportive. Miercuri au „cucerit” Cetatea Oradea, fiecare cu harta și busola sa, pregătiți pentru un prim concurs de orientare. Joi, au fost „asediate” Băile Felix, cu un nou concurs în pădure, cu cinci puncte de control, și cu un descălecat la nuferi și lotusul indian, iar la întoarcere, cu o baie bună la Ștrandul din Mădăras. Vineri, au luat-o, dis-de-dimineață, spre Șuncuiuș pentru Peștera Vadu-Crișului. De la Șuncuiuș, au ținut calea ferată, pe jos, prin ploaie, tresărind la fiecare șuierat de tren, „care, culmea, parcă ne depășea tot la interval de patru minute”, spune profesoara de engleză. La întâlnirea cu nea Mihai Olar, unul din vestiții olari din părțile locului, doi dintre copii, Adrian Pătcaș și Alin Bota, au ținut morțiș să experimenteze meșteșugul olăritului, așezându-se la roata olarului și mângâind cu mânuțele lutul scânteietor. Seara s-a lăsat cu întreceri sportive. Pentru sâmbătă, primarul Dan Alexandru Tiurbe și viceprimarul Dumitru Pătcaș le-au lansat invitația de a petrece ultima zi într-un ambient de excepție, în ținutul mirific al goroniștei de la Gurbediu, la o ultimă partidă de orientare turistică printre căprioare și fazani. Simpaticii cercetași, echipați în tricouri albe purtând emblema taberei și însemnele punctelor cardinale, și șepci contra soarelui, și ele inscripționate corespunzător, cu harta și busola în mâini, cei 24 de „cercetași” s-au descurcat de minune, astfel încât, la final, dna directoare, Balogh Ildiko, ajutată de dl prof. Cezar Petran, le-a înmânat tuturor diplome și premii (Legende istorice, precum și albumul județului Bihor), ca o recunoaștere a performanțelor obținute în cele șase zile de tabără (de pe lista premianților nu au lipsit nici dascălii).
Beneficiarii primei ediții a taberei internaționale de orientare turistică țin să mulțumească distinșilor primari pentru zilele minunate petrecute cu folos și multă distracție la Salonta, Oradea, Băile Felix, Mădăras, Șuncuiuș și Gurbediu.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați galeria foto (În tabăra internațională de orientare turistică).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:39:01 Ora de vară a Europei de Est