Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În tabăra internațională de orientare turistică

Sub semnul frăției

În tabăra internațională de orientare turistică

În cadrul proiectului celor două comune înfrățite, Mădăras, din județul Bihor și Micherechi, din Ungaria, primarii, ing. Dan Alexandru Tiurbe și Martyin Teodor, au prevăzut și o tabără internațională de orientare turistică Mădăras-Ianoșda-Homorog-Micherechi, prima ediție desfășurându-se săptămâna aceasta, de luni până astăzi (sâmbătă), cu participarea a 24 de elevi de gimnaziu din Ianoșda, Mădăras, Homorog și Micherechi.

Elevii au fost însoțiți de Ruzsa Zoltan, director, și Mihai Nyisztor, consilier din partea oaspeților unguri, Balogh Ildiko, director adjunct al Școlii din Ianoșda, Alina Popa, prof. de engleză, Anca Băican, prof. de mate, Cezar Petran, prof. de istorie-geografie, și Zuh Ludovic, prof. de educație fizică, de cealaltă parte.
Cartierul general a fost instalat la Colegiul Național „Arany Janos” din  Salonta, unde aveau asigurate masa și cazarea, și de unde urmau să facă incursiuni în județ. Luni și marți au rămas la „bază” pentru instruirea teoretică de specialitate – cunoașterea semnelor convenționale de orientare turistică, orientarea pe hartă și folosirea busolei din dotare, completate cu activități sportive. Miercuri au „cucerit” Cetatea Oradea, fiecare cu harta și busola sa, pregătiți pentru un prim concurs de orientare. Joi, au fost „asediate” Băile Felix, cu un nou concurs în pădure, cu cinci puncte de control, și cu un descălecat la nuferi și lotusul indian, iar la întoarcere, cu o baie bună la Ștrandul din Mădăras. Vineri, au luat-o, dis-de-dimineață, spre Șuncuiuș pentru Peștera Vadu-Crișului. De la Șuncuiuș, au ținut calea ferată, pe jos, prin ploaie, tresărind la fiecare șuierat de tren, „care, culmea, parcă ne depășea tot la interval de patru minute”, spune profesoara de engleză. La întâlnirea cu nea Mihai Olar, unul din vestiții olari din părțile locului, doi dintre copii, Adrian Pătcaș și Alin Bota, au ținut morțiș să experimenteze meșteșugul olăritului, așezându-se la roata olarului și mângâind cu mânuțele lutul scânteietor. Seara s-a lăsat cu întreceri sportive. Pentru sâmbătă, primarul Dan Alexandru Tiurbe și viceprimarul Dumitru Pătcaș le-au lansat invitația de a petrece ultima zi într-un ambient de excepție, în ținutul mirific al goroniștei de la Gurbediu, la o ultimă partidă de orientare turistică printre căprioare și fazani. Simpaticii cercetași, echipați în tricouri albe purtând emblema taberei și însemnele punctelor cardinale, și șepci contra soarelui, și ele inscripționate corespunzător, cu harta și busola în mâini, cei 24 de „cercetași” s-au descurcat de minune, astfel încât, la final, dna directoare, Balogh Ildiko, ajutată de dl prof. Cezar Petran, le-a înmânat tuturor diplome și premii (Legende istorice, precum și albumul județului Bihor), ca o recunoaștere a performanțelor obținute în cele șase zile de tabără (de pe lista premianților nu au lipsit nici dascălii).
Beneficiarii primei ediții a taberei internaționale de orientare turistică țin să mulțumească distinșilor primari pentru zilele minunate petrecute cu folos și multă distracție la Salonta, Oradea, Băile Felix, Mădăras, Șuncuiuș și Gurbediu.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați galeria foto (În tabăra internațională de orientare turistică).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019