Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

62 de ani de împliniri în arte și meserii

Ziua școlii la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea

62 de ani de împliniri în arte și meserii

Marți, 18 mai 2010, de „Ziua școlii”, elevii și dascălii Grupului Școlar „Ioan Bococi” din Oradea au sărbătorit 62 de ani de împliniri în arte și meserii, așa după cum avea să susțină directorul școlii, prof. ing. Ileana Varga.

La festivitatea de deschidere, au onorat cu prezența distinși invitați: Radu Þîrle – președintele Consiliului Județean Bihor (și purtătorul său de cuvânt, Mircea Jacan), generalul adjunct al Inspectoratului Școlar, prof. Nicolae Ungur, Doina Gyori – inspector școlar de specialitate, Vasile Sabău – vicepreședinte al S.L.I. Bihor, directorii școlilor speciale din Oradea (Lucia Popa – director al C.S.E.I. nr. 1, Angela Marușca – director al C.S.E.I. nr. 2 și Elena Erdeli – director al C.S.E.I. nr. 3), părintele preot Ioan Judea, alături de reprezentanți ai Uniunii Femeilor Bihor (Viorica și Tatiana Cherteș), foști directori ai școlii (Doina Bunea), președintele Comitetului de părinți pe școală (Silviu Vass), precum și parteneri de proiect de la Grupul Școlar „Someș” din Dej. Cunoscând și recunoscând ascensiunea școlii în peisajul învățământului bihorean, invitații au felicitat conducerea (director – prof. ing. Ileana Varga, director adjunct – prof. Mihaela Popovici) și colectivul de dascăli, ingineri și maiștri instructori, întregul personal, dar și elevii pentru proiectele școlare naționale și internaționale pe care le derulează cu succes, pentru buna pregătire a elevilor, convertită în frumoasele rezultate pe care le obțin în pregătirea practică, dovadă fiind nenumăratele premii și mențiuni obținute la olimpiade și concursurile pe meserii...
„Să fim responsabili de fericirea noastră!”
Președintele Consiliului Județean i-a îndemnat pe elevi să se pregătească cu conștiinciozitate și responsabilitate, să nu le fie rușine să muncească, pentru că munca înnobilează omul. Să nu tânjească după fericirea altora, ci prin muncă, să-și făurească propria fericire, de care fiecare trebuie să fie responsabil. Cu regret și amărăciune, distinsul președinte avea să recunoască marea greșeală care s-a făcut în ultima vreme „punând la colț școlile de arte și meserii”, în timp ce, în toate țările civilizate, meseriile și meseriașii se bucură de apreciere și căutare...
Frumusețe, prietenie, curaj
Potrivit bunelor obiceiuri, artiștii școlii au cântat și încântat asistența cu un moment folcloric „Lioara”, prezentat de ansamblul coral, condus de prof. Mihaela Șumălan, cântece populare din Bihor, interpretate cu sensibilitate de tânăra interpretă a Colegiului Național „Iosif Vulcan”, Dana Ionela Jurjuț. Gazdele și grupul de elevi din Dej ne-au delectat cu o prezentare de modă, etalând ținute de primăvară-vară, dar și „cartea lor de vizită”, potrivit meseriilor îmbrățișate.
Oaspeții din Dej, cei 13 elevi din clasa a X-a D, de la Grupul Școlar „Someș” (însoțiți de prof. ing. Elena Aurelia Drotar și maistru instructor Schmotzer Viorica), vor sta trei zile la Oradea, ei fiind partenerii de proiect ai elevilor din clasa a IX-a E de la „Ioan Bococi” (ambele clase având profil de estetică). Proiectul lor de parteneriat se numește „Frumusețe, prietenie, curaj” și se derulează pe întregul an școlar 2009-2010. Orădenii au fost la Dej în 25-27 martie, iar acum sunt gazdele celei de-a doua reuniuni de proiect. Tema reuniunii de la Oradea este „Schimbă-ți look-ul!”
Așadar, dascălii și elevii Grupului Școlar „Ioan Bococi” din Oradea sunt bucuroși să-i aibă alături, de Ziua lor, pe partenerii din Dej cu care vor petrece trei zile, una din distracțiile forte fiind „Carnavalul primăverii”. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 62 de ani de împliniri în arte și meserii.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:43 Ora de vară a Europei de Est