Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Etapa națională a Concursului de Informatică Aplicată (ediția a VIII-a)

În perioada 21-24 mai, la Oradea, s-a desfășurat

Etapa națională a Concursului de Informatică Aplicată (ediția a VIII-a)

Datorită rezultatelor constant bune obținute, an de an, de elevii informaticieni bihoreni la etapa națională a C.I.A., anul acesta, Oradea a avut onoarea de a găzdui cea de-a VIII-a ediție a prestigioasei competiții naționale a celor mai iscusiți informaticieni.

La această ediție, au participat, așa după cum aveam să aflăm de la prof. Adrian Niță, membru al comisiei naționale de specialitate, cei mai buni 210 elevi informaticieni din clasele IX-XII, din toate județele, care au câștigat etapele județene. Concursul s-a desfășurat sâmbătă și duminică, fiind organizat de Inspectoratul Școlar al județului Bihor, cu sprijinul conducerilor a patru școli orădene și al profesorilor de informatică de la aceste unități de învățământ (colegiile naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”). Din partea ministerului de resort și a comisiei centrale au onorat doamna Nușa Dumitru Lupan - inspector general al M.E.C.T.S. și doamna Clara Ionescu – președintele comisiei. La nivel de inspectorat, concursul a fost gestionat de prof. Ismet Omer – inspector școlar de specialitate, cu concursul unui colectiv numeros de profesori de informatică, dintre care unii au fost cooptați în cadrul comisiei de elaborare a subiectelor și de corectare a lucrărilor (Corina Matei, Corina Luncan, Tanța Hodișan, Teutsch Tunde, Kelemen Erzsebet și Rodica Scurtu). Cele două probe ale concursului (teoretică și practică) s-au desfășurat la „Gojdu”, „Eminescu” și „Vuia”, pe cele două secțiuni: TIC (Tehnologia informației și a comunicațiilor) și cea de proiecte realizate cu tehnologie Microsoft C#.
Surpriza-surprizelor (în premieră absolută la Oradea) a fost intervenția live a reprezentantului Microsoft România, dna Sanda Foamete, atât la deschiderea competiției, cât și la premierea câștigătorilor, în cadrul celor două secvențe live-meeting, realizate de dl prof. Adrian Niță.
Atât la deschidere, cât și la festivitatea de înmânare a premiilor, Inspectoratul Școlar a fost reprezentat la vârf de doi generali adjuncți, prof. Ilie Crăciun și prof. Nicolae Ungur.
Cel mai important și cel mai așteptat  moment a fost cel al premierii, înmânării diplomelor, medaliilor și premiilor.
Vă prezentăm palmaresul (premii și mențiuni), la cele patru categorii (clase).
La clasa a IX-a, pe primele trei trepte ale podiumului au urcat cinci premianți: Osman Eduard, din Pitești – premiul I
Husdup Florin Adrian, din Rădăuți și Palcuie Alexandru, din Râmnicu Vâlcea – premiul II
Areanu Andrei-Felix, din Fetești și Tatomir Radu, din Baia de Aramă – premiul III
20 de mențiuni: Daneșan Dragoș, din Tg. Mureș, Rotaru Teodor, din Piatra Neamț, Bădeanu Alexandra, din Fetești, Preisler Raluca, din Piatra Neamț, Beres Balazs (C.N. „M. Eminescu” din Oradea), Bogdan Petruț (din???), Hodorog Andrei, din Iași, Roman Liviu Gabriel, din Râmnicu Sărat, Stancu Adriana (din???), Kenyeres Aletta (C.N. „M. Eminescu” din Oradea), Vlad Tudor, din Onești, Popa Alexandru, din Vaslui, Mateșica Iulian, din Slatina, Văcaru Andrei, din Bacău, Miheș Victor Anton, din Baia Mare, Dindelegan Maximilian (din???), Georgescu Silviu, din Craiova, Cazacu Sergiu, din Sebeș, Jugănaru Andrei, din Satu Mare și Petrache Ionuț Alexandru, din Craiova.
La clasa a X-a, trei premii și 12 mențiuni.
Rotaru Constantin Răzvan (C.N. „E. Gojdu” din Oradea) – premiul I
Pîrvan Liviu, din Roșiorii de Vede – premiul II
Lala Ionuț (C.N. „E. Gojdu” din Oradea) – premiul III
12 mențiuni: Dan Veronica, din Craiova, Condrea Andrei, din Constanța, Hlodec Matei, din Rădăuți, Luțan Adrian, din Balș, Dănilă Alexandru, din Cugir, Vlad Iulian Alexandru, din Iași, Diamant Andra (C.N. „M. Eminescu” din Oradea), Tașca Claudiu, din Galați, Iordăchioaia Dragoș, din Alexandria, Paica Florentina Aurelia, din Giurgiu, Miroi Florentina, din Oltenița și Secăreanu Dan, din Ploiești.
La clasa a XI-a, s-au acordat trei premii și cinci mențiuni.
Ivanov Paula, din Sibiu – premiul I
Schwarz-Nielsen Anne Alexandra, din Cluj-Napoca – premiul II
Oancea Vasile Marian, din Onești – premiul III
Cinci mențiuni: Șușman Norbert (C.E. „Partenie Cosma” din Oradea), Fechete Iosif Ioan, din Petroșani, Bran Andrei Constantin, din Tg. Jiu, Tânțioana Silvia (C.N. „M. Eminescu” din Oradea) și Momea Claudiu Mihai, din Craiova.
Și la clasa a XII-a, s-au acordat tot trei premii și cinci mențiuni.
Apostol Ștefan Gabriel, din Fălticeni – premiul I
Crăciun Cătălin Marian, din Brașov – premiul II
Crișan Andrei Bogdan, din Turda – premiul III
Cinci mențiuni: Becheanu Denis Ionuț, din Râmnicu Vâlcea, Dan Octavian Adrian (C.E. "Partenie Cosma" din Oradea), Brânișcan Radu Viorel, din Arad, Szombat Oszkar Vilmos, din Tg. Mureș și Orboiu Dragoș Mihai, din Urziceni.
Trei premii și 10 mențiuni – la secțiunea C#
Secțiunea C# a fost coordonată de prof.  Maria Niță - membru al comisiei naționale de specialitate.
Premiul I – Răzvan Dragomir, C.N. „Unirea” din Focșani
Premiul II – Andrei Cornescu, C.N. „Vasile Alecsandri” din Galați
Premiul III – Cristian Paul Toma, C.N. Bănățean din Timișoara
Cele 10 mențiuni au fost obținute de: Andrei Avram – Lic. T. „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Constantin Cosmin Crăciun – C. Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza (județul Prahova), Davide Vitelaru – Lic. de Artă „Ionel Perlea” din Slobozia (județul Ialomița), Silvia Boiculese – C.N. „Mihai Eminescu” din Suceava, Debreczeni Gergo – C.N. „Mihai Eminescu” din Oradea, Robert Irimiaș – C.N. „E. Gojdu” Oradea, Alexandru Aanei – C.N. „Ferdinand I” Bacău, Ioana Călina Cenan – Lic. Teoretic. „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, Emanuel Adrian Budău – C.N. „Gheorghe Vrânceanu” Bacău și Alex Flaviu Ghiran - Lic. Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Etapa națională a Concursului de Informatică Aplicată (ediția a VIII-a).

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:34:58 Ora de vară a Europei de Est