Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Impresii de la ICCCC 2010

Excursionistă, organizatoare, mascotă, reporter...

Impresii de la ICCCC 2010

Părinții m-au luat cu ei la toate conferințele la care au participat, spunându-mi că e bine să văd cât mai multe locuri și să cunosc oameni din toate părțile lumii.

Astfel, am ajuns la multe conferințe în țară și străinătate în domeniul matematicii și informaticii, având prilejul de a cunoaște foarte multe personalități (cercetători, academicieni, profesori de elită mondială); cu foarte mulți m-am împrietenit.
O întâlnire care m-a marcat
La ediția International Conference on Computers, Communications and Control, ICCCC 2008, am avut bucuria de a-l cunoaște pe părintele matematicii fuzzy, domnul Lotfi Zadeh, omul care a revoluționat matematica. Citind multe lucruri despre dânsul, i-am pus întrebări la care mi-a răspuns cu amabilitate; ne-am despărțit prieteni.
Rolul meu în cadrul ICCCC 2010
ICCCC 2010, desfășurată la Băile Felix în perioada 12 – 16 mai 2010, este o conferință de mare prestigiu la care au participat cu lucrări personalități din multe părți ale lumii: SUA, Chile, Columbia, Franța, Italia, Grecia, Spania, China, Japonia...
Primisem de la tatăl meu o mapă a conferinței cu ecuson, diplomă, programul conferinței în care am avut surpriza de a mă vedea într-o poză ca fiind mascota acestei conferințe. Tatăl meu mi-a zis că, pe lângă sarcina de mascotă și de organizator secund, anul acesta va trebui să iau interviuri participanților și apoi să scriu un articol; mai avusesem un astfel de rol în cadrul Zilelor școlii noastre. Așa am ajuns pentru a doua oară reporter, de această dată, la o conferință internațională.
În a treia zi a conferinței, am început să-mi intru în rol. Primele interviuri le-am luat pe terasa de la etajul 10 a minunatului hotel „Termal” din Băile Felix, iar pe celelalte, la Hanul pescăresc, unde a avut loc cina festivă și premierea celor mai bune lucrări ale tinerilor doctoranzi.
Ca reporter, i-am avut ca interlocutori pe doamna profesor Ioana Moisil, dl profesor Boldur Bărbat, Alina Lascu – dintre studenții doctoranzi, precum și pe Adrian Brașoveanu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unul dintre premianți. Am mai luat interviuri dnei Carolina Tatiana Lagos Aguirre de la Universidad de Ciencias de la Informatica, Chile, domnului Răzvan Andonie, de la Facultatea de Știința Calculatoarelor de la Central Washington University, Ellensburg, USA. Ultimul intervievat a fost domnul academician Florin Gheorghe Filip, de la Institutul Național de Cercetări în Informatică.
Concluzionând, pot spune că absolut toți cei intervievați și-au exprimat mulțumirea de a fi  participat la conferință, mesajul de felicitare adresat organizatorilor și dorința de a încheia parteneriate. Domnul academician a ținut să sublinieze faptul că munca tuturor celor prezenți e importantă și că aceasta poate duce la ieșirea din criză a societății românești.
Impresii
Participând la astfel de evenimente, am început să le înțeleg importanța; și eu am învățat foarte multe lucruri noi și utile, dar parcă cel mai important lucru a însemnat prilejul de a cunoaște personalități din toată lumea și de a stabili relații de prietenie și colaborare. Așa am devenit prietenă cu foarte multe personalități, cu care comunic pe mail, și care m-au invitat în țările lor, în vacanță, dar și la studii pe viitor.
Mesajul meu către colegii de generație
Participați la toate activitățile posibile; din toate veți avea de învățat! Puneți suflet în tot ceea ce faceți pentru ca totul să iasă foarte bine! Nu contează vârsta. Vă spun din propria experiență! Viitorul nostru depinde și de ceea ce facem noi! (Ioana Dzițac)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:39:19 Ora de vară a Europei de Est