Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Să nu fim ca ei și să ocrotim natura!

Mulți stau orbi și surzi în marele templu al naturii

Să nu fim ca ei și să ocrotim natura!

Îndemnați de aceste gânduri, elevii claselor V-VIII (secția română) de la Școala cu cls. I-VIII ,,George Coșbuc” din Oradea și profesorii îndrumători ai acestora: Trif Viorica, Mihalache Anca, Suciu Otilia și Bucurean Cristina au desfășurat activități în cadrul proiectului intitulat “Biodiversitatea mediului înconjurător”, concretizat într-o excursie organizată în localitatea Șuncuiuș, în perioada 28-29 mai 2010.

Excursia a avut ca tematică interdisciplinară: biodiversitatea locului, finalizarea proiectului “Matematica în natură” și valorificarea frumuseților naturii în activități de creație literară.
Scopul excursiei a fost unul informativ prin aprofundarea și sintetizarea cunoștințelor de matematică, teorie literară, geografie și educație ecologică, însușite la clasă în strânsă legătură cu specificul și biodiversitatea cadrului natural; dezvoltarea orizontului de cunoaștere prin îmbinarea cunoștințelor interdisciplinare cu biodiversitatea și specificul cadrului natural, dar și unul  educativ prin cultivarea sentimentului de mândrie patriotică, prin declanșarea de emoții asupra frumuseților mediului înconjurător și frumuseților speologice, devenite obiective turistice renumite, prin formarea deprinderilor de observare a aspectelor ecologice, a elementelor naturii înconjurătoare și a factorilor de poluare a mediului înconjurător, prin educarea comportamentului elevilor în scopuri ecologice.
Obiectivele excursiei au fost în primul rând de natură cognitivă, urmărindu-se ca elevii să  comunice fondul general al cunoștințelor privind semnificațiile, particularitățile și importanța principalelor aspecte ale mediului înconjurător și ale obiectivelor vizitate, dar și să coreleze resursele și obiectivele turistice din regiune cu specificul cadrului natural. S-au avut în vedere și obiective de natură afectiv-atitudinale. Astfel, pe parcursul excursiei, elevilor li s-a oferit posibilitatea să învețe să aprecieze frumusețile și bogățiile naturii din zona vizitată. De asemenea, profesorii îndrumători au organizat o astfel de activitate extrașcolară și cu scopul real de a consolida și de a îmbunătăți relațiile elev- elev și elev-profesor într-un context de socializare cu totul diferit de cel din sălile de curs. Nu în ultimul rând, prin obiectivele de natură psihomotorie s-a avut în vedere dezvoltarea simțului de orientare geografică și formarea unei conduite ecologice a elevilor în mediul înconjurător.
Elevii au perceput biodiversitatea mediului înconjurător ca pe o infinită diversitate a plantelor și micilor viețuitoare. Observându-le cu atenție, elevii au înțeles necesitatea ocrotirii naturii pentru a fi un om sănătos într-un mediu sănătos. Introducerea directă sau indirectă a unui factor poluant poate aduce prejudicii sănătății umane sau calității mediului în care trăim, poate împiedica până și utilizarea mediului înconjurător în scop recreativ, așa cum ei înșiși recunosc că le place. Aceasta este și motivația acțiunilor de ecologizare inițiate la fața locului  de către profesorii însoțitori .
Coordonați de doamna profesoară de matematică Trif Viorica, elevii au desfășurat în aer liber activități matematice prin care au rezolvat probleme cu aplicabilitate practică, sintetizând cunoștințele interdisciplinare   dobândite la clasă, cum ar fi: calculul înălțimii peretelui de stâncă de la Peștera Unguru Mare, calculul lățimii albiei Crișului  Repede, a înălțimii unui copac prin mai multe metode și apoi compararea rezultatelor, stabilirea punctelor cardinale cu ajutorul ceasului de tip clasic.
Sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare de limba română, Suciu Otilia, Mihalache Anca și Bucurean Cristina,  elevii și-au imaginat pentru scurt timp că sunt creatori literari și au descris elemente ale unor tablouri reale din natură. Inspirați de frumusețile naturii, ei au reușit să creeze figuri de stil și imagini artistice, asemeni poeților din manualele școlare.
Excursia a oferit elevilor satisfacția muncii în echipă, participând la identificarea și culegerea de flori și plante din care se pot prepara în mod tradițional sucuri și ceaiuri naturale, în detrimentul celor artificiale care au invadat rafturile magazinelor. În acest fel, practic s-a finalizat un alt proiect de activitate desfășurat la orele de dirigenție în care elevii și-au preparat singuri și apoi au consumat un delicios suc de soc și care s-a încheiat cu un concurs pe echipe al cărui principal scop a fost formarea obiceiului de a consuma sucuri naturale preparate în casă în locul celor artificiale.
Natura pictează pentru noi, zi după zi,  imagini de o infinită frumusețe. (John Ruskin)
Noi am pornit în căutarea ei și am găsit-o mai fermecătoare decât ne-o imaginam… (Viorica Trif ) 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:38:07 Ora de vară a Europei de Est