Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Instituțiile Uniunii Economice și Monetare și influența acestora asupra României în contextul economic actual”

Marți, la Universitatea AGORA, masa rotundă

„Instituțiile Uniunii Economice și Monetare și influența acestora asupra României în contextul economic actual”

Marți (8 iunie 2010), la sediul Universității AGORA (din Piața Tineretului nr. 8 din Oradea), a avut loc masa rotundă cu tema „Instituțiile Uniunii Economice și Monetare și influența acestora asupra României în contextul economic actual”.

La reuniune au participat specialiști din practica bancară, de la Camera de Comerț și Industrie Bihor și din mediul de afaceri, profesori și studenți de la Universitatea AGORA, care au dezbătut unele probleme de natură economică și monetară pe care le resimțim fiecare într-o formă sau alta. Manifestarea s-a desfășurat în contextul proiectului Uniunea Economică și Monetară, prin programul Jean Monnet, manager proiect Gabriela Bologa.
Au fost supuse discuției probleme referitoare la: rolul instituțiilor financiare internaționale pe piața monetară românească, în speță, și cea orădeană; politica monetară a BNR și totodată politica monetară a Băncii Centrale Europene; aspecte economico-monetare privind poziționarea României în UE în prima parte a anului 2010 și nu în ultimul rând s-a pus întrebarea când ne părăsește criza?
Participanții și-au expus punctul de vedere pe tematica aleasă, existând intervenții din partea reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie Bihor care au precizat că efectele crizei se resimt și în mediul de afaceri orădean, multe firme confruntându-se cu probleme. Totodată au fost intervenții din partea reprezentanților bancari, care rămân deschiși în ceea ce privește relația cu BNR, cât și cu mediul de afaceri.
S-a precizat rolul BNR și politica monetară BNR. Referitor la inflație, s-a vehiculat ideea potrivit căreia cu cât inflația este mai mică și cu cât se reușește controlul acesteia, cu atât se pot evita o serie de aspecte economice cu repercusiuni grave asupra populației. În ceea ce privește rolul instituțiilor financiare internaționale s-a conturat ideea că România are nevoie să iasă din situația financiară actuală și prin urmare aceste instituții joacă un rol esențial cu privire la trendul economiei țării noastre în viitor.
„Această manifestare se află în cel de-al doilea an de desfășurare și ne vedem puși în situația ca și în acest an să supunem dezbaterii o serie de probleme pe fondul crizei financiare mondiale care ne afectează, parcă și mai dur. În 2009, spuneam că această criză va avea repercusiuni serioase asupra socialului și prin urmare acest lucru se întâmplă în prezent. Sunt de părere cu cei care susțin că România are totuși un sistem bancar solid, dar nu este suficient pentru a putea să depășim situația în care ne aflăm. Cred  că politica în ceea ce privește  piața forței de muncă trebuie să se bazeze pe un cuvânt de ordine, în acest an și nu numai, iar acesta trebuie să fie performanța. Mulți agenți economici caută să-și păstreze personalul cu care să obțină o rentabilitate mai ridicată sau cel puțin să se mențină la același nivel. În ceea ce privește poziționarea, din punct de vedere  economico-monetar, al României în UE, la acest moment pot spune că suntem departe de moneda EURO, departe de a îndeplini criteriile de aderare la EURO cu tot efortul depus de BNR. Mai cred că instituțiile financiare internaționale ne fac într-un fel să ne „trezim la realitate”, a menționat manager de proiect Gabriela Bologa. (Alina Angela Manolescu)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:24 Ora de vară a Europei de Est