Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Personalități politice, o teorie ilustrată”

Marți, la C. N. „Emanuil Gojdu”, lansare de carte

„Personalități politice, o teorie ilustrată”

Sala festivă a prestigiosului Colegiu Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a găzduit, aseară (marți, 8 iunie 2010), un eveniment cultural universitar – lansarea cărții doamnei decan profesor universitar dr. Lia Pop („Personalități politice, o teorie ilustrată”).

Privind și vorbind în spirit gojdist, despre un fost gojdist nu puteau vorbi decât alți trei foști gojdiști: profesorul Dorel Tifor, în calitate de fost profesor al doamnei decan, doamna decan prof. univ. dr. Anca Dodescu, în calitate de fostă elevă și prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, în calitate de fost și actual coleg al doamnei decan Lia Pop.
Luminița din ochi și semnificația cifrei 8
Apropo de flacăra violet, doamna decan Anca Dodescu a vorbit, în sens pozitiv, despre luminița din ochii dnei Lia Pop și despre semnificația cifrei 8, făcând trimitere la cea de-a opta carte a autoarei; „o carte a timpului său, care apare în timpul tare al istoriei. Lecturând cartea, mi s-a părut că am deschis o ușă și am ajuns în fața alteia și alteia..., iar în final, în față mi-a apărut o întrebare... Multe capitole îți dau dureri de cap când citești prezentarea personalităților politice, o prezentare ca-n filme...”. La final, doamna Anca Dodescu avea să aprecieze „siceritatea mesajului de stânga al autorului”. Rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, și-a exprimat opinia ca simplu cititor, dar a încadrat evenimentul în seria celor derulate în „Săptămâna științifică”. Din cuvântul domniei sale, am reținut patru idei: „Drama amețelii politice (care) este atât de actuală”; cartea este un protest personal al autoarei pentru drama cetățeanului; „Mi-a plăcut definiția timpului tare al istoriei!” și... o recomandare: „E o carte de citit, pe care o recomand mai ales politicienilor!”
În intervenția sa, doamna decan Lia Pop a fost la fel de deschisă și sinceră ca și în carte. Pe marginea unei prezentări în power point, a ținut să sublinieze  mesajul cărții (la care a lucrat foarte mult; „în 1996, aveam o bună parte din ea. De atunci, am tot scris”). Autoarea a „bătut monedă” pe personalitățile politice și binele public, realizând un tablou al actorilor adevărați din politică și al personajelor sinistre, de la oamenii cruciali și adevăratele personalități politice la liderii politici, falșii lideri, oamenii de paie, alienanții și alienații, aventurierii și trădătorii...
Și-a încheiat intervenția citând din mari personalități ale timpului trecut și mulțumind tuturor celor care i-au oferit sprijin și idei, dar și celor prezenți.
Întâlnirea gojdiștilor (ca să-i spunem așa, fără să greșim sau să exagerăm) s-a încheiat cu poze, autografe și o cupă cu șampanie.
Să mai spunem că spiritului și blazonului gojdist i s-a adăugat „demnitatea de diriginte, marca Gojdu” – ca să-l cităm pe domnul profesor Dorel Tifor, moderatorul manifestării. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Personalități politice, o teorie ilustrată”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:55:56 Ora de vară a Europei de Est