Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul de titularizare în învățământ, între vis și realitate!

Luni,

Concursul de titularizare în învățământ, între vis și realitate!

Dascălii au susținut luni, 16 iulie, concursul național pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante în învățământul preuniversitar. La ora 9.00, a fost extrasă varianta nr. 1, după care în toate cele 142 de centre de examen din întreaga țară s-a purces la multiplicarea acestei variante, la toate cele 38 de specializări.

La nivelul județului Bihor, au fost organizate opt centre de examen: la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea (pentru educatoare, secția română), la C. T. „Traian Vuia” (nu mai puțin de 21 de discipline tehnice, și șase religii), C.N. „E. Gojdu” (arte, informatică și matematică), C.N. „M. Eminescu” (Limba și literatura română, limba latină și limbile moderne), Lic. T. „Ady Endre” (învățători, educatoare și profesori de limbă maghiară, și limba maternă), C.T. „C. Brâncuși” (științe, educație fizică, psihologie), C. E. „P. Cosma” (istorie-geografie, biologie), Lic. T. „O. Ghibu” (învățători, institutori, secția română).
La Școala „Dacia”, 33 de absenți
La Școala „Dacia”, cele 220 de educatoare înscrise au fost repartizate în 16 săli. La ora adevărului, însă, la examen, s-au prezentat doar 187 (plus încă una, care fusese omisă de pe tabel). Analizând cazul, președintele comisiei, inspector general adjunct Silviu Torjoc, a decis ca educatoarea să intre în examen. Se pare că respectiva candidată a fost omisă din pură scăpare, ea având același nume și prenume cu o altă candidată. Pentru supraveghere au fost delegate 41 de cadre didactice, repartizate atât în săli, cât și pe coridoare. Multiplicarea și distribuirea subiectelor s-au făcut în timp util, iar examenul s-a desfășurat fără evenimente nedorite, echipa generalului acționând ca unul, respectând metodologia și toate instrucțiunile primite. Din comisia de la „Dacia” au mai făcut parte inspectorii Voichița Vancu, și Viorel Mititean, prof. Florian Hava și Horvath Ștefan.
„Subiectul de metodică m-a lăsat fără replică!”
În cele patru ore de examen, candidații au avut de tratat trei subiecte: un eseu în care trebuiau evidențiate particularitățile de ordin structural și de limbaj artistic ale unei poezii cu tema anotimpurile, făcându-se referire la o operă literară specificată în programa de concurs, un subiect de gramatică cu șase puncte (despărțire în silabe, alcătuirea unui enunț cu cuvinte și structuri date, transcrierea variantelor corecte, găsirea de sinonime, alcătuirea a trei enunțuri în care „o” să aibă pe rând valoare morfologică de pronume personal, numeral cardinal și interjecție, precum și precizarea funcției sintactice a unor cuvinte). Al treilea subiect, cel de metodică, le-a lăsat „interzise” pe multe dintre candidate, subiectul dându-le posibilitatea de a-și pune în valoare imaginația și creativitatea în prezentarea unor activități comune de educație pentru societate în învățământul preșcolar.
Tentativă de fraudă
De la inspectorul școlar general adjunct Dorel Luca, am aflat că din cei 2008 candidați înscriși, au fost prezenți doar 1614, iar din aceștia s-au retras 30 (din care doi din motive de boală), un candidat a fost eliminat din Centrul de examen de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", fiind prins în timp ce copia folosind procedeul clasic - fițuica.
(Ov. D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:16 Ora de vară a Europei de Est