Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul de titularizare în învățământ, între vis și realitate!

Luni,

Concursul de titularizare în învățământ, între vis și realitate!

Dascălii au susținut luni, 16 iulie, concursul național pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante în învățământul preuniversitar. La ora 9.00, a fost extrasă varianta nr. 1, după care în toate cele 142 de centre de examen din întreaga țară s-a purces la multiplicarea acestei variante, la toate cele 38 de specializări.

La nivelul județului Bihor, au fost organizate opt centre de examen: la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea (pentru educatoare, secția română), la C. T. „Traian Vuia” (nu mai puțin de 21 de discipline tehnice, și șase religii), C.N. „E. Gojdu” (arte, informatică și matematică), C.N. „M. Eminescu” (Limba și literatura română, limba latină și limbile moderne), Lic. T. „Ady Endre” (învățători, educatoare și profesori de limbă maghiară, și limba maternă), C.T. „C. Brâncuși” (științe, educație fizică, psihologie), C. E. „P. Cosma” (istorie-geografie, biologie), Lic. T. „O. Ghibu” (învățători, institutori, secția română).
La Școala „Dacia”, 33 de absenți
La Școala „Dacia”, cele 220 de educatoare înscrise au fost repartizate în 16 săli. La ora adevărului, însă, la examen, s-au prezentat doar 187 (plus încă una, care fusese omisă de pe tabel). Analizând cazul, președintele comisiei, inspector general adjunct Silviu Torjoc, a decis ca educatoarea să intre în examen. Se pare că respectiva candidată a fost omisă din pură scăpare, ea având același nume și prenume cu o altă candidată. Pentru supraveghere au fost delegate 41 de cadre didactice, repartizate atât în săli, cât și pe coridoare. Multiplicarea și distribuirea subiectelor s-au făcut în timp util, iar examenul s-a desfășurat fără evenimente nedorite, echipa generalului acționând ca unul, respectând metodologia și toate instrucțiunile primite. Din comisia de la „Dacia” au mai făcut parte inspectorii Voichița Vancu, și Viorel Mititean, prof. Florian Hava și Horvath Ștefan.
„Subiectul de metodică m-a lăsat fără replică!”
În cele patru ore de examen, candidații au avut de tratat trei subiecte: un eseu în care trebuiau evidențiate particularitățile de ordin structural și de limbaj artistic ale unei poezii cu tema anotimpurile, făcându-se referire la o operă literară specificată în programa de concurs, un subiect de gramatică cu șase puncte (despărțire în silabe, alcătuirea unui enunț cu cuvinte și structuri date, transcrierea variantelor corecte, găsirea de sinonime, alcătuirea a trei enunțuri în care „o” să aibă pe rând valoare morfologică de pronume personal, numeral cardinal și interjecție, precum și precizarea funcției sintactice a unor cuvinte). Al treilea subiect, cel de metodică, le-a lăsat „interzise” pe multe dintre candidate, subiectul dându-le posibilitatea de a-și pune în valoare imaginația și creativitatea în prezentarea unor activități comune de educație pentru societate în învățământul preșcolar.
Tentativă de fraudă
De la inspectorul școlar general adjunct Dorel Luca, am aflat că din cei 2008 candidați înscriși, au fost prezenți doar 1614, iar din aceștia s-au retras 30 (din care doi din motive de boală), un candidat a fost eliminat din Centrul de examen de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", fiind prins în timp ce copia folosind procedeul clasic - fițuica.
(Ov. D.)

Trimite email

joi, 27 iunie 2019