Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

La Palatul Copiilor și Elevilor Oradea

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

Ne-am propus să consemnăm ceea ce se întâmplă într-o zi obișnuită la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Așa se face că marți (17 iulie, la ora 13.00), am pășit (cu dreptul) pragul palatului orădean, fiind primiți (cu cântec) de dl prof. Marius Marcu (unii îi spun „Dumitru Fărcaș”), care susținea, de unul singur, un recital la taragot în sala festivă.

L-am salutat, după care ne-am îndreptat spre sala cercului de electronică, unde ne întreținem cu dl ing. Gheorghe Dura, conducătorul cercului, un împătimit electronist, un pasionat fără seamăn, care inoculează microbul electronicii și pasiunea sa celor 128 de elevi, împărțiți în opt grupe, pe categorii de vârstă, de la clasa a IV-a până la a XII-a. Din aproape în aproape, reușim să cunoaștem rezultatele deosebite obținute de discipolii săi, parcurgând impresionantul palmares, începând cu anul 2002. Pe unul din valoroșii electroniști ai palatului, gojdistul Mihai Derșidan, îl știm de ani buni. După plecarea sa, alții au crescut în loc. Printre ei, Răzvan Ilisie și Andrei Pop, pe care i-am cunoscut marți. Ei se pregătesc pentru următoarea confruntare națională, de la Pitești, din 23-27 iulie. În finală, dl inginer va alinia următorul cvartet: Raul Milaș (categoria A, 11-12 ani), Andrei Pop (categoria B, 13-14 ani), Alexandru Suciu (categoria C, 15-16 ani) și Răzvan Ilisie (categoria D, 17-18 ani). Bătălia pentru medalii se va da, probabil, și de această dată, între reprezentanții cercurilor din Oradea, Botoșani, Constanța, Suceava și Hunedoara, ca și în anii trecuți.
Un palmares de invidiat!
Bine organizat și ordonat, cu toate rezultatele și diplomele îndosariate, dl inginer ne-a prezentat un palmares demn de invidiat: 22 de premii I - județene (începând din 2002), 35 de premii I, 15 premii II și 18 premii III – regionale, mențiunile nu le-am mai numărat; premii naționale: șapte premii I, două premii III și șase mențiuni, precum și o diplomă de excelență, obținută la simpozionul de la Arad, intitulat „School 4U”.
La concursul național de la Pitești poate reușesc să repete performanța din 2004, de la Oradea, Turda, Botoșani și Valea Blaznei (Bistrița-Năsăud) –10 premii I ori de la Slatina, din 2006, șase premii întâi. Răzvan ne-a vorbit despre pasiunea lui nemăsurată pentru electronică, și premiile obținute la olimpiadă (ca elev al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”), și la cercul de electronică de la palat. Andrei ne-a demonstrat cum se plimbă de unul singur robotul inventat de el, pe liniile întortocheate pe care le detectează din mers pe bază de lumină și senzori. Cealaltă invenție a sa, un detector de lumină, este folosit în sera palatului. „De mic, Andrei calcă pe urmele lui Mihai Derșidan”, ne asigură dl inginer Gheorghe Dura.
 Vitrina cu medalii
În spatele curții e lumea celor care au karting-ul în sânge. Andrei Hava, Alexandru Mada și Andrei Vidra au fugit de-acasă pentru câteva ore de karting. Fără o asemenea îndeletnicire nu se simt bine toată ziua, iar aici știu sigur că vor da de prof. ing. Dănuț Ciuhandu, și de colaboratorul și sponsorul de o viață, Florin Mada, care le divulgă toate secretele, ajutându-i să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Vitrina cu medalii, cupe și trofee este grăitoare, prezentând în locul antrenorilor recolta adunată de ani și ani de componenții lotului de karting al palatului. Andrei, Alexandru și Andrei, trei campioni la trei categorii diferite (10-14 ani, 14-17 ani, 18-20 ani), se pregătesc cu multă ambiție pentru competițiile din septembrie de la Panciu (Vaslui), Hunedoara, Satu Mare și Zalău.
După „Calatis-2007”, vine „Peștișorul de aur” de la Tulcea
Taragotul lui Marius te ia pe sus, nu alta! Parcă ar fi frate geamăn cu al lui Dumitru Fărcaș. Nu degeaba a cântat în orchestra națională la recentul Festival național de muzică populară românescă de la Calatis-2007, care i-a acompaniat pe  Aurel Tămaș, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Cornel Borza, Nicu Novac, Nicoleta Voica...
Chiar și de unul singur, dl profesor repetă.
„Îmi revizui programul cu care ne vom prezenta la Festivalul național de folclor „Peștișorul de aur”, de la Tulcea, din 7-15 august, la care vom participa cu orchestra și Ansamblul de dansuri populare „Florile Bihorului”, al palatului, ansamblu instruit de maestrul coregraf Florica Negrău”.
Dl profesor Marius Marcu ne-a vorbit apoi despre cercul de estradă pe care îl conduce (având înscriși 140 de copii).Unii sunt pasionați de muzica ușoară și muzica populară, alții doresc să învețe să cânte la diferite instrumente de suflat (cum ar fi saxofonul). La folclor are 40 de copii, dansatori și soliști.
Și cum concursurile și festivalurile se țin lanț, iată că și rezultatele nu contenesc să apară: zece premii județene ( patru premii I și șase premii II), nouă premii interjudețene: Camelia Popa – pr. I, Mădălina Venter, Romana Caba și Sonia Bradea – pr. II, Cristina Raț, Carla Rotar, Patricia Demian, Codrin Bradea și Szeke Alexandra – pr. III.  (Ov. D.)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020