Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

La Palatul Copiilor și Elevilor Oradea

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

Ne-am propus să consemnăm ceea ce se întâmplă într-o zi obișnuită la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Așa se face că marți (17 iulie, la ora 13.00), am pășit (cu dreptul) pragul palatului orădean, fiind primiți (cu cântec) de dl prof. Marius Marcu (unii îi spun „Dumitru Fărcaș”), care susținea, de unul singur, un recital la taragot în sala festivă.

L-am salutat, după care ne-am îndreptat spre sala cercului de electronică, unde ne întreținem cu dl ing. Gheorghe Dura, conducătorul cercului, un împătimit electronist, un pasionat fără seamăn, care inoculează microbul electronicii și pasiunea sa celor 128 de elevi, împărțiți în opt grupe, pe categorii de vârstă, de la clasa a IV-a până la a XII-a. Din aproape în aproape, reușim să cunoaștem rezultatele deosebite obținute de discipolii săi, parcurgând impresionantul palmares, începând cu anul 2002. Pe unul din valoroșii electroniști ai palatului, gojdistul Mihai Derșidan, îl știm de ani buni. După plecarea sa, alții au crescut în loc. Printre ei, Răzvan Ilisie și Andrei Pop, pe care i-am cunoscut marți. Ei se pregătesc pentru următoarea confruntare națională, de la Pitești, din 23-27 iulie. În finală, dl inginer va alinia următorul cvartet: Raul Milaș (categoria A, 11-12 ani), Andrei Pop (categoria B, 13-14 ani), Alexandru Suciu (categoria C, 15-16 ani) și Răzvan Ilisie (categoria D, 17-18 ani). Bătălia pentru medalii se va da, probabil, și de această dată, între reprezentanții cercurilor din Oradea, Botoșani, Constanța, Suceava și Hunedoara, ca și în anii trecuți.
Un palmares de invidiat!
Bine organizat și ordonat, cu toate rezultatele și diplomele îndosariate, dl inginer ne-a prezentat un palmares demn de invidiat: 22 de premii I - județene (începând din 2002), 35 de premii I, 15 premii II și 18 premii III – regionale, mențiunile nu le-am mai numărat; premii naționale: șapte premii I, două premii III și șase mențiuni, precum și o diplomă de excelență, obținută la simpozionul de la Arad, intitulat „School 4U”.
La concursul național de la Pitești poate reușesc să repete performanța din 2004, de la Oradea, Turda, Botoșani și Valea Blaznei (Bistrița-Năsăud) –10 premii I ori de la Slatina, din 2006, șase premii întâi. Răzvan ne-a vorbit despre pasiunea lui nemăsurată pentru electronică, și premiile obținute la olimpiadă (ca elev al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”), și la cercul de electronică de la palat. Andrei ne-a demonstrat cum se plimbă de unul singur robotul inventat de el, pe liniile întortocheate pe care le detectează din mers pe bază de lumină și senzori. Cealaltă invenție a sa, un detector de lumină, este folosit în sera palatului. „De mic, Andrei calcă pe urmele lui Mihai Derșidan”, ne asigură dl inginer Gheorghe Dura.
 Vitrina cu medalii
În spatele curții e lumea celor care au karting-ul în sânge. Andrei Hava, Alexandru Mada și Andrei Vidra au fugit de-acasă pentru câteva ore de karting. Fără o asemenea îndeletnicire nu se simt bine toată ziua, iar aici știu sigur că vor da de prof. ing. Dănuț Ciuhandu, și de colaboratorul și sponsorul de o viață, Florin Mada, care le divulgă toate secretele, ajutându-i să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Vitrina cu medalii, cupe și trofee este grăitoare, prezentând în locul antrenorilor recolta adunată de ani și ani de componenții lotului de karting al palatului. Andrei, Alexandru și Andrei, trei campioni la trei categorii diferite (10-14 ani, 14-17 ani, 18-20 ani), se pregătesc cu multă ambiție pentru competițiile din septembrie de la Panciu (Vaslui), Hunedoara, Satu Mare și Zalău.
După „Calatis-2007”, vine „Peștișorul de aur” de la Tulcea
Taragotul lui Marius te ia pe sus, nu alta! Parcă ar fi frate geamăn cu al lui Dumitru Fărcaș. Nu degeaba a cântat în orchestra națională la recentul Festival național de muzică populară românescă de la Calatis-2007, care i-a acompaniat pe  Aurel Tămaș, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Cornel Borza, Nicu Novac, Nicoleta Voica...
Chiar și de unul singur, dl profesor repetă.
„Îmi revizui programul cu care ne vom prezenta la Festivalul național de folclor „Peștișorul de aur”, de la Tulcea, din 7-15 august, la care vom participa cu orchestra și Ansamblul de dansuri populare „Florile Bihorului”, al palatului, ansamblu instruit de maestrul coregraf Florica Negrău”.
Dl profesor Marius Marcu ne-a vorbit apoi despre cercul de estradă pe care îl conduce (având înscriși 140 de copii).Unii sunt pasionați de muzica ușoară și muzica populară, alții doresc să învețe să cânte la diferite instrumente de suflat (cum ar fi saxofonul). La folclor are 40 de copii, dansatori și soliști.
Și cum concursurile și festivalurile se țin lanț, iată că și rezultatele nu contenesc să apară: zece premii județene ( patru premii I și șase premii II), nouă premii interjudețene: Camelia Popa – pr. I, Mădălina Venter, Romana Caba și Sonia Bradea – pr. II, Cristina Raț, Carla Rotar, Patricia Demian, Codrin Bradea și Szeke Alexandra – pr. III.  (Ov. D.)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 mai 2021