Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

La Palatul Copiilor și Elevilor Oradea

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

Ne-am propus să consemnăm ceea ce se întâmplă într-o zi obișnuită la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Așa se face că marți (17 iulie, la ora 13.00), am pășit (cu dreptul) pragul palatului orădean, fiind primiți (cu cântec) de dl prof. Marius Marcu (unii îi spun „Dumitru Fărcaș”), care susținea, de unul singur, un recital la taragot în sala festivă.

L-am salutat, după care ne-am îndreptat spre sala cercului de electronică, unde ne întreținem cu dl ing. Gheorghe Dura, conducătorul cercului, un împătimit electronist, un pasionat fără seamăn, care inoculează microbul electronicii și pasiunea sa celor 128 de elevi, împărțiți în opt grupe, pe categorii de vârstă, de la clasa a IV-a până la a XII-a. Din aproape în aproape, reușim să cunoaștem rezultatele deosebite obținute de discipolii săi, parcurgând impresionantul palmares, începând cu anul 2002. Pe unul din valoroșii electroniști ai palatului, gojdistul Mihai Derșidan, îl știm de ani buni. După plecarea sa, alții au crescut în loc. Printre ei, Răzvan Ilisie și Andrei Pop, pe care i-am cunoscut marți. Ei se pregătesc pentru următoarea confruntare națională, de la Pitești, din 23-27 iulie. În finală, dl inginer va alinia următorul cvartet: Raul Milaș (categoria A, 11-12 ani), Andrei Pop (categoria B, 13-14 ani), Alexandru Suciu (categoria C, 15-16 ani) și Răzvan Ilisie (categoria D, 17-18 ani). Bătălia pentru medalii se va da, probabil, și de această dată, între reprezentanții cercurilor din Oradea, Botoșani, Constanța, Suceava și Hunedoara, ca și în anii trecuți.
Un palmares de invidiat!
Bine organizat și ordonat, cu toate rezultatele și diplomele îndosariate, dl inginer ne-a prezentat un palmares demn de invidiat: 22 de premii I - județene (începând din 2002), 35 de premii I, 15 premii II și 18 premii III – regionale, mențiunile nu le-am mai numărat; premii naționale: șapte premii I, două premii III și șase mențiuni, precum și o diplomă de excelență, obținută la simpozionul de la Arad, intitulat „School 4U”.
La concursul național de la Pitești poate reușesc să repete performanța din 2004, de la Oradea, Turda, Botoșani și Valea Blaznei (Bistrița-Năsăud) –10 premii I ori de la Slatina, din 2006, șase premii întâi. Răzvan ne-a vorbit despre pasiunea lui nemăsurată pentru electronică, și premiile obținute la olimpiadă (ca elev al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”), și la cercul de electronică de la palat. Andrei ne-a demonstrat cum se plimbă de unul singur robotul inventat de el, pe liniile întortocheate pe care le detectează din mers pe bază de lumină și senzori. Cealaltă invenție a sa, un detector de lumină, este folosit în sera palatului. „De mic, Andrei calcă pe urmele lui Mihai Derșidan”, ne asigură dl inginer Gheorghe Dura.
 Vitrina cu medalii
În spatele curții e lumea celor care au karting-ul în sânge. Andrei Hava, Alexandru Mada și Andrei Vidra au fugit de-acasă pentru câteva ore de karting. Fără o asemenea îndeletnicire nu se simt bine toată ziua, iar aici știu sigur că vor da de prof. ing. Dănuț Ciuhandu, și de colaboratorul și sponsorul de o viață, Florin Mada, care le divulgă toate secretele, ajutându-i să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Vitrina cu medalii, cupe și trofee este grăitoare, prezentând în locul antrenorilor recolta adunată de ani și ani de componenții lotului de karting al palatului. Andrei, Alexandru și Andrei, trei campioni la trei categorii diferite (10-14 ani, 14-17 ani, 18-20 ani), se pregătesc cu multă ambiție pentru competițiile din septembrie de la Panciu (Vaslui), Hunedoara, Satu Mare și Zalău.
După „Calatis-2007”, vine „Peștișorul de aur” de la Tulcea
Taragotul lui Marius te ia pe sus, nu alta! Parcă ar fi frate geamăn cu al lui Dumitru Fărcaș. Nu degeaba a cântat în orchestra națională la recentul Festival național de muzică populară românescă de la Calatis-2007, care i-a acompaniat pe  Aurel Tămaș, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Cornel Borza, Nicu Novac, Nicoleta Voica...
Chiar și de unul singur, dl profesor repetă.
„Îmi revizui programul cu care ne vom prezenta la Festivalul național de folclor „Peștișorul de aur”, de la Tulcea, din 7-15 august, la care vom participa cu orchestra și Ansamblul de dansuri populare „Florile Bihorului”, al palatului, ansamblu instruit de maestrul coregraf Florica Negrău”.
Dl profesor Marius Marcu ne-a vorbit apoi despre cercul de estradă pe care îl conduce (având înscriși 140 de copii).Unii sunt pasionați de muzica ușoară și muzica populară, alții doresc să învețe să cânte la diferite instrumente de suflat (cum ar fi saxofonul). La folclor are 40 de copii, dansatori și soliști.
Și cum concursurile și festivalurile se țin lanț, iată că și rezultatele nu contenesc să apară: zece premii județene ( patru premii I și șase premii II), nouă premii interjudețene: Camelia Popa – pr. I, Mădălina Venter, Romana Caba și Sonia Bradea – pr. II, Cristina Raț, Carla Rotar, Patricia Demian, Codrin Bradea și Szeke Alexandra – pr. III.  (Ov. D.)

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 13:17:08 Ora de vară a Europei de Est