Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

La Palatul Copiilor și Elevilor Oradea

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

Ne-am propus să consemnăm ceea ce se întâmplă într-o zi obișnuită la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Așa se face că marți (17 iulie, la ora 13.00), am pășit (cu dreptul) pragul palatului orădean, fiind primiți (cu cântec) de dl prof. Marius Marcu (unii îi spun „Dumitru Fărcaș”), care susținea, de unul singur, un recital la taragot în sala festivă.

L-am salutat, după care ne-am îndreptat spre sala cercului de electronică, unde ne întreținem cu dl ing. Gheorghe Dura, conducătorul cercului, un împătimit electronist, un pasionat fără seamăn, care inoculează microbul electronicii și pasiunea sa celor 128 de elevi, împărțiți în opt grupe, pe categorii de vârstă, de la clasa a IV-a până la a XII-a. Din aproape în aproape, reușim să cunoaștem rezultatele deosebite obținute de discipolii săi, parcurgând impresionantul palmares, începând cu anul 2002. Pe unul din valoroșii electroniști ai palatului, gojdistul Mihai Derșidan, îl știm de ani buni. După plecarea sa, alții au crescut în loc. Printre ei, Răzvan Ilisie și Andrei Pop, pe care i-am cunoscut marți. Ei se pregătesc pentru următoarea confruntare națională, de la Pitești, din 23-27 iulie. În finală, dl inginer va alinia următorul cvartet: Raul Milaș (categoria A, 11-12 ani), Andrei Pop (categoria B, 13-14 ani), Alexandru Suciu (categoria C, 15-16 ani) și Răzvan Ilisie (categoria D, 17-18 ani). Bătălia pentru medalii se va da, probabil, și de această dată, între reprezentanții cercurilor din Oradea, Botoșani, Constanța, Suceava și Hunedoara, ca și în anii trecuți.
Un palmares de invidiat!
Bine organizat și ordonat, cu toate rezultatele și diplomele îndosariate, dl inginer ne-a prezentat un palmares demn de invidiat: 22 de premii I - județene (începând din 2002), 35 de premii I, 15 premii II și 18 premii III – regionale, mențiunile nu le-am mai numărat; premii naționale: șapte premii I, două premii III și șase mențiuni, precum și o diplomă de excelență, obținută la simpozionul de la Arad, intitulat „School 4U”.
La concursul național de la Pitești poate reușesc să repete performanța din 2004, de la Oradea, Turda, Botoșani și Valea Blaznei (Bistrița-Năsăud) –10 premii I ori de la Slatina, din 2006, șase premii întâi. Răzvan ne-a vorbit despre pasiunea lui nemăsurată pentru electronică, și premiile obținute la olimpiadă (ca elev al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”), și la cercul de electronică de la palat. Andrei ne-a demonstrat cum se plimbă de unul singur robotul inventat de el, pe liniile întortocheate pe care le detectează din mers pe bază de lumină și senzori. Cealaltă invenție a sa, un detector de lumină, este folosit în sera palatului. „De mic, Andrei calcă pe urmele lui Mihai Derșidan”, ne asigură dl inginer Gheorghe Dura.
 Vitrina cu medalii
În spatele curții e lumea celor care au karting-ul în sânge. Andrei Hava, Alexandru Mada și Andrei Vidra au fugit de-acasă pentru câteva ore de karting. Fără o asemenea îndeletnicire nu se simt bine toată ziua, iar aici știu sigur că vor da de prof. ing. Dănuț Ciuhandu, și de colaboratorul și sponsorul de o viață, Florin Mada, care le divulgă toate secretele, ajutându-i să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Vitrina cu medalii, cupe și trofee este grăitoare, prezentând în locul antrenorilor recolta adunată de ani și ani de componenții lotului de karting al palatului. Andrei, Alexandru și Andrei, trei campioni la trei categorii diferite (10-14 ani, 14-17 ani, 18-20 ani), se pregătesc cu multă ambiție pentru competițiile din septembrie de la Panciu (Vaslui), Hunedoara, Satu Mare și Zalău.
După „Calatis-2007”, vine „Peștișorul de aur” de la Tulcea
Taragotul lui Marius te ia pe sus, nu alta! Parcă ar fi frate geamăn cu al lui Dumitru Fărcaș. Nu degeaba a cântat în orchestra națională la recentul Festival național de muzică populară românescă de la Calatis-2007, care i-a acompaniat pe  Aurel Tămaș, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Cornel Borza, Nicu Novac, Nicoleta Voica...
Chiar și de unul singur, dl profesor repetă.
„Îmi revizui programul cu care ne vom prezenta la Festivalul național de folclor „Peștișorul de aur”, de la Tulcea, din 7-15 august, la care vom participa cu orchestra și Ansamblul de dansuri populare „Florile Bihorului”, al palatului, ansamblu instruit de maestrul coregraf Florica Negrău”.
Dl profesor Marius Marcu ne-a vorbit apoi despre cercul de estradă pe care îl conduce (având înscriși 140 de copii).Unii sunt pasionați de muzica ușoară și muzica populară, alții doresc să învețe să cânte la diferite instrumente de suflat (cum ar fi saxofonul). La folclor are 40 de copii, dansatori și soliști.
Și cum concursurile și festivalurile se țin lanț, iată că și rezultatele nu contenesc să apară: zece premii județene ( patru premii I și șase premii II), nouă premii interjudețene: Camelia Popa – pr. I, Mădălina Venter, Romana Caba și Sonia Bradea – pr. II, Cristina Raț, Carla Rotar, Patricia Demian, Codrin Bradea și Szeke Alexandra – pr. III.  (Ov. D.)

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 07:36:48 Ora de vară a Europei de Est