Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parastas în memoria poetului nostru național, Mihai Eminescu

Marți, la Catedrala cu Lună din Oradea

Parastas în memoria poetului nostru național, Mihai Eminescu

Din inițiativa dnei profesor de limba română Nicoleta Cipleu, Mihai Eminescu a avut parte, marți, 15 iunie 2010, la 121 de ani de la trecerea sa în eternitate, altfel spus „de ziua nașterii sale pentru viața cea veșnică” (după cum s-a exprimat părintele Ioan Codorean), de primul parastas în municipiul de pe Crișul Repede.

Slujba de pomenire a fost oficiată la Catedrala cu Lună de către părintele vicar, profesor Radu Rus, împreună cu părinții Ioan Codorean și Silviu Dobai.
O slujbă de pomenire, un parastas, este un moment religios al sufletului în relația sa cu Dumnezeu, după cum a ținut să sublinieze părintele Ioan Codorean, care a felicitat organizatorii: Episcopia Ortodoxă Română, Asociația Femeilor Ortodoxe Române (președinte, dna Cherteș Viorica) și Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Bihor (reprezentată de directorul său, distinsul om de cultură Mircea Bradu).  
 Momentul de suflet a fost urmat de un recital cultural ai cărui protagoniști au fost elevi de la trei școli: Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Grupul Școlar „Ioan Bococi”.
„Biserica - maica neamului nostru”
Slujba este dovada că știm să ne prețuim înaintașii. Momentul de rugăciune pentru cinstirea memoriei lui Mihail-poetul dimpreună cu recitalul cultural-educativ de înaltă simțire prezentat de elevi (și dascălii lor) s-au constituit într-un model demn de urmat. Prof. Nicoleta Cipleu ne-a picurat în suflet dor... de natură, dor de iubire și dor de Eminescu, îndemnându-ne să ieșim din cercul nostru strâmt. Elevele sale, Alexandra Neag și Carla Florian, au cântat dumnezeiește, iar Daria Leuce și Bianca Maga (fostele eleve ale înv. Mirabela Nemeș - Elek), au recitat din volumul „Poet la 10 ani” (volum scos în 2009, de fosta clasă a IV-a). Alți elevi (tot de la „Ghibu” ) ne-au impresionat cu mesajul scenetei lor - „Bunăstare, încredere și iubire”. Prof. Mihaela Șumălan și Maria Matei (de la Gr. Șc. „Ioan Bococi”), împreună cu două eleve, Karacsony Andrea și Baratki Raluca, au înălțat un imn la „Zidirea Soarelui”. Recitatorilor și interpreților vocali li s-au alăturat cu pernelul lor muiat în geniul eminescian, pictori de la C.S.E.I nr. 2, îndrumați de prof. Lenuța Brehoi și Liliana Canaloș.
Așadar, Eminescu a fost comemorat în chip aparte, marți, la Catedrala cu Lună și la Centrul Cultural Ortodox al catedralei, în cadrul primei acțiuni organizate de Asociația Femeilor Ortodoxe Române, în frunte cu președintele său, Cherteș Viorica - un om de acțiune și de mare suflet. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parastas în memoria poetului nostru național, Mihai Eminescu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:48:53 Ora de vară a Europei de Est