Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Poet la 10 ani”

Un volum de poezii scrise de elevi din Tinca

„Poet la 10 ani”

Marți, 15 iunie 2010, aveam să cunoaștem doi copii și un dascăl de nota 10 de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca...

Daria Leuce și Bianca Maga au absolvit clasa a V-a cu media generală 10, iar ca și ele și-au încheiat conturile cu medii mari, peste 9.00 și mulți alți foști colegi de clasă (din a IV-a C), foști elevi ai învățătoarei institutor Mirabela Nemeș (căsătorită Elek).
Pe cele două fetițe și pe fosta lor învățătoare aveam să le cunoaștem, marți, la Catedrala cu Lună, cu prilejul slujbei parastasului, oficiată în memoria Poetului Nepereche, Mihai Eminescu.
Elevele și dăscălița au recitat întru slava Poetului Național din versurile adunate în volumul „Poet la 10 ani”.
Azi, dacă tu ai învia/ Codrul s-ar cutremura/ Frunzele s-ar legăna/ Și toate s-ar bucura.
Stelele ar străluci,/ Apele ar șuvoi,/ Luceafărul ar răsări,/ Cu drag, ele ți-ar zâmbi.
Tu, poet brav de lumini,/ Prin codri și sălcii, trist,/ Dintre stele te-ai născut,/ Tu, luceafăr sfânt.
Poezii despre natură/ Le-ai compus la rândul tău,/ Dar și dragostea eternă/ Ai scris-o în versul tău.
Odă ție, Eminescu,/ Odă poeziei tale/ Azi, de ziua ta-ți aducem/ Omagii și laude. (Daria Leuce)
„Dragă cititorule,
Această carte cuprinde poezii scrise în totalitate de elevi din clasa a IV-a, cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani.
Îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, cum le-am dat elevilor din clasa mea, ca sarcină de lucru, să alcătuiască o poezie cu cuvinte date de mine. Era înainte de vacanța de Crăciun, cu trei săptămâni...
Am decis de ziua mea, pe 6 martie, când am primit poezii dedicate mie. A fost cel mai frumos cadou din partea lor.
Am realizat că acești copii merită mai mult din partea mea. Aceste poezii nu trebuiau să rămână între cei patru pereți ai clasei. A răsărit, o dată cu firul de iarbă, în mine dorința de a le face cunoscute, de a le citi și alți copii sau adulți... Acești copii trebuie încurajați să muncească, să nu se oprească la primul eșec.
Noi, dascălii, avem menirea de a modela suflete, astfel că putem sădi în inimile copiilor dragostea de carte”, scrie Mirabela în deschiderea volumului.
Felicitări, Mirabela! Felicitări celor 14 autori de poezii inserate în volumul „Poet la 10 ani” (Diana Dumitraș, Bianca Maga, Daria Leuce, Iasmina Broștean, Larisa Guț, Doina Constantin, Beatrice Rogojan, Sergiu Sav, Răzvan Zahari, Teofil Bobiș, Terius Rogojan, Carmina Ban, Lasckozi Geanina și Lucian Bortiș)!
Ovidiu DAN  

Trimite email

luni, 24 februarie 2020