Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Poet la 10 ani”

Un volum de poezii scrise de elevi din Tinca

„Poet la 10 ani”

Marți, 15 iunie 2010, aveam să cunoaștem doi copii și un dascăl de nota 10 de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca...

Daria Leuce și Bianca Maga au absolvit clasa a V-a cu media generală 10, iar ca și ele și-au încheiat conturile cu medii mari, peste 9.00 și mulți alți foști colegi de clasă (din a IV-a C), foști elevi ai învățătoarei institutor Mirabela Nemeș (căsătorită Elek).
Pe cele două fetițe și pe fosta lor învățătoare aveam să le cunoaștem, marți, la Catedrala cu Lună, cu prilejul slujbei parastasului, oficiată în memoria Poetului Nepereche, Mihai Eminescu.
Elevele și dăscălița au recitat întru slava Poetului Național din versurile adunate în volumul „Poet la 10 ani”.
Azi, dacă tu ai învia/ Codrul s-ar cutremura/ Frunzele s-ar legăna/ Și toate s-ar bucura.
Stelele ar străluci,/ Apele ar șuvoi,/ Luceafărul ar răsări,/ Cu drag, ele ți-ar zâmbi.
Tu, poet brav de lumini,/ Prin codri și sălcii, trist,/ Dintre stele te-ai născut,/ Tu, luceafăr sfânt.
Poezii despre natură/ Le-ai compus la rândul tău,/ Dar și dragostea eternă/ Ai scris-o în versul tău.
Odă ție, Eminescu,/ Odă poeziei tale/ Azi, de ziua ta-ți aducem/ Omagii și laude. (Daria Leuce)
„Dragă cititorule,
Această carte cuprinde poezii scrise în totalitate de elevi din clasa a IV-a, cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani.
Îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, cum le-am dat elevilor din clasa mea, ca sarcină de lucru, să alcătuiască o poezie cu cuvinte date de mine. Era înainte de vacanța de Crăciun, cu trei săptămâni...
Am decis de ziua mea, pe 6 martie, când am primit poezii dedicate mie. A fost cel mai frumos cadou din partea lor.
Am realizat că acești copii merită mai mult din partea mea. Aceste poezii nu trebuiau să rămână între cei patru pereți ai clasei. A răsărit, o dată cu firul de iarbă, în mine dorința de a le face cunoscute, de a le citi și alți copii sau adulți... Acești copii trebuie încurajați să muncească, să nu se oprească la primul eșec.
Noi, dascălii, avem menirea de a modela suflete, astfel că putem sădi în inimile copiilor dragostea de carte”, scrie Mirabela în deschiderea volumului.
Felicitări, Mirabela! Felicitări celor 14 autori de poezii inserate în volumul „Poet la 10 ani” (Diana Dumitraș, Bianca Maga, Daria Leuce, Iasmina Broștean, Larisa Guț, Doina Constantin, Beatrice Rogojan, Sergiu Sav, Răzvan Zahari, Teofil Bobiș, Terius Rogojan, Carmina Ban, Lasckozi Geanina și Lucian Bortiș)!
Ovidiu DAN  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:47:38 Ora de vară a Europei de Est