Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Zilele școlii la „Tr. Vuia”

La aniversară

Zilele școlii la „Tr. Vuia”

Marți, 19 decembrie, în cea de-a doua zi a manifestărilor, au fost programate întâlniri de suflet cu foști profesori și elevi ai școlii, precum și spectacolul festiv, la cea de-a 40-a aniversare a liceului.

Domnilor profesori cu dragoste

Conducerea colegiului i-a primit cu flori și calde îmbrățișări pe foștii profesori ai liceului.
Au venit cu mult drag la întâlnirea de suflet cu actualii directori și profesori ai colegiului: prof. Bartoș Elekes Ildiko, prof. univ. dr. Florian Bențe, Doina Dragoș (fost dir. adj.), Augustin Vasile Pop (fost dir.), Ioan Pop, Alina Pop, Margareta Pop (fost dir.), Lucia Ciuclea și mulți alții.
Actualul director al Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, prof. Dorel Șaitoș, le-a vorbit despre proiectele și programele naționale și internaționale (cu Suedia, Ungaria, Germania și Italia) la care participă elevii și dascălii colegiului, despre dezvoltarea bazei materiale, invitându-i să viziteze moderna sală de sport, cabinetele și laboratoarele. Minute în șir au depănat apoi cu toții amintiri, la o cupă de șampanie. Vizitând școala, în sala profesorală, au avut plăcuta surpriză de a da ochi cu managerii generali ai firmelor de exercițiu din școală, care le-au prezentat cataloagele și pliantele firmelor pe care le conduc.
 
Spectacolul festiv

Întâlnirile de suflet au continuat la alte dimensiuni după-amiază, în sala Filarmonicii de Stat. S-au perindat prin fața microfonului foști elevi ai liceului, actualmente oameni politici și administratori de firme…Cu toții s-au declarat mândri de școala pe care au absolvit-o.
Momentul aniversar a fost urmat de un spectacol festiv, la realizarea căruia și-au dat concursul soliști și formații cultural-artistice: grupul coral al liceului, condus de prof. Florina Bora, trupa de teatru (Samuel Trif-Toma, Ionuț Cheregi, Florin Furic, Denisa Cotuna, Valentina Bochiș și Petre Istvan), cu „Un pedagog de școală nouă”, cei mai tari elevi din școală au prezentat „noile propuneri” de uniforme școlare (pentru perioada 2007-2066), trupa de dans a colegiului (îndrumată de Ruxandra Salamon, din XII C), o altă trupă de teatru (Cristina Bistran, Andreea Marc, Ioana Criste, Ioana Ințe, Mirela Ambro, Mădălina Oros, Gabriel Bistran și Liviu Fitero)… ”În jurul unui divorț”, o trupă de băieți din XII F și XI D (Cristian Caba, Daniel Andrei, Bogdan Jigoreanu, Ionuț Forea, Szolti Ducz și Cosmin Bulzan), într-un dans al lebedelor grațioase, binecunoscuta trupă „Bizar” (instruită de Darius Domocoș), în care evoluează și eleve de la „Traian Vuia”, Andrada Popa (din X G), cu gimnastică ritmică, dansuri populare, cu formația din care face parte și Dan Lontiș (din XII F)…
La punerea în undă a frumosului spectacol au contribuit, de asemenea, prezentatorii Ofelia Căbuța și Ioan Herdean,  profesorii Corina Budurean, Gabriela Goina, Mihaela Cheregi, Ramona Urdea, Luminița Ciugudean, și Voichița Darna, precum și regizorul Emil Sauciuc (de la Teatrul de Stat). (Ofelia & Ovidiu)  

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 20:04:40 Ora standard a Europei de Est