Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele școlii la „Tr. Vuia”

La aniversară

Zilele școlii la „Tr. Vuia”

Marți, 19 decembrie, în cea de-a doua zi a manifestărilor, au fost programate întâlniri de suflet cu foști profesori și elevi ai școlii, precum și spectacolul festiv, la cea de-a 40-a aniversare a liceului.

Domnilor profesori cu dragoste

Conducerea colegiului i-a primit cu flori și calde îmbrățișări pe foștii profesori ai liceului.
Au venit cu mult drag la întâlnirea de suflet cu actualii directori și profesori ai colegiului: prof. Bartoș Elekes Ildiko, prof. univ. dr. Florian Bențe, Doina Dragoș (fost dir. adj.), Augustin Vasile Pop (fost dir.), Ioan Pop, Alina Pop, Margareta Pop (fost dir.), Lucia Ciuclea și mulți alții.
Actualul director al Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, prof. Dorel Șaitoș, le-a vorbit despre proiectele și programele naționale și internaționale (cu Suedia, Ungaria, Germania și Italia) la care participă elevii și dascălii colegiului, despre dezvoltarea bazei materiale, invitându-i să viziteze moderna sală de sport, cabinetele și laboratoarele. Minute în șir au depănat apoi cu toții amintiri, la o cupă de șampanie. Vizitând școala, în sala profesorală, au avut plăcuta surpriză de a da ochi cu managerii generali ai firmelor de exercițiu din școală, care le-au prezentat cataloagele și pliantele firmelor pe care le conduc.
 
Spectacolul festiv

Întâlnirile de suflet au continuat la alte dimensiuni după-amiază, în sala Filarmonicii de Stat. S-au perindat prin fața microfonului foști elevi ai liceului, actualmente oameni politici și administratori de firme…Cu toții s-au declarat mândri de școala pe care au absolvit-o.
Momentul aniversar a fost urmat de un spectacol festiv, la realizarea căruia și-au dat concursul soliști și formații cultural-artistice: grupul coral al liceului, condus de prof. Florina Bora, trupa de teatru (Samuel Trif-Toma, Ionuț Cheregi, Florin Furic, Denisa Cotuna, Valentina Bochiș și Petre Istvan), cu „Un pedagog de școală nouă”, cei mai tari elevi din școală au prezentat „noile propuneri” de uniforme școlare (pentru perioada 2007-2066), trupa de dans a colegiului (îndrumată de Ruxandra Salamon, din XII C), o altă trupă de teatru (Cristina Bistran, Andreea Marc, Ioana Criste, Ioana Ințe, Mirela Ambro, Mădălina Oros, Gabriel Bistran și Liviu Fitero)… ”În jurul unui divorț”, o trupă de băieți din XII F și XI D (Cristian Caba, Daniel Andrei, Bogdan Jigoreanu, Ionuț Forea, Szolti Ducz și Cosmin Bulzan), într-un dans al lebedelor grațioase, binecunoscuta trupă „Bizar” (instruită de Darius Domocoș), în care evoluează și eleve de la „Traian Vuia”, Andrada Popa (din X G), cu gimnastică ritmică, dansuri populare, cu formația din care face parte și Dan Lontiș (din XII F)…
La punerea în undă a frumosului spectacol au contribuit, de asemenea, prezentatorii Ofelia Căbuța și Ioan Herdean,  profesorii Corina Budurean, Gabriela Goina, Mihaela Cheregi, Ramona Urdea, Luminița Ciugudean, și Voichița Darna, precum și regizorul Emil Sauciuc (de la Teatrul de Stat). (Ofelia & Ovidiu)  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:25 Ora de vară a Europei de Est