Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Contestațiile – „mană cerească”... pentru cei mai mulți!

„Gojdu” este „Gojdu” și la înmânarea diplomelor de bacalaureat!

Contestațiile – „mană cerească”... pentru cei mai mulți!

Bacalaureații și dascălii ne-au dat o lecție despre ceea ce înseamnă să lupți pentru drepturile tale... până la ultima picătură, să crezi în tine și în puterile tale, dar și în dreptatea câștigată prin luptă...

La actuala ediție a bacalaureatului (prima sesiune: februarie - iulie 2010, în variantă nouă), foarte mulți candidați au depus contestații la probele scrise (din iunie - iulie) și bine au făcut, pentru că cei mai mulți au avut câștig de cauză, în sensul că au câștigat lupta, dar și războiul! Au mai fost și excepții, dar puține, pe care le-am numărat pe degetele de la o mână. Toate acestea s-au întâmplat în centrele pe care le-am „călcat” (cu o singură excepție), atât la afișarea rezultatelor, înainte de contestații, cât și după soluționarea contestațiilor.
Astăzi, la „Gojdu”– s-au înmânat diplomele de bacalaureat, atestatele și toate celelalte certificate de absolvire și de competențe!
La C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea... ca la nimeni!
„Gojdu” este singurul liceu din Oradea și județul Bihor, dar poate și din țară, unde astăzi, vineri (9 iulie 2010, la ora 8.30), a început înmânarea diplomelor de bacalaureat, a atestatelor și certificatelor de absolvire și a celor de competențe (digitale și lingvistice, de limbă română și limbi moderne...)!!!
Așa au înțeles doamnele de la secretariat, Daniela Dume și Crina Groza, să se achite de sarcini și să fie primele în top, în aceste zile, când au mai avut pe cap (ca peste tot) și înscrierile la clasa a IX-a (210 candidați), plus 60 (la clasa a V-a), câte un supliment discriptiv, foi matricole, fișe medicale și dosarele la 189 de absolvenți...
Dar au „muncit pe brânci”, cum se spune, ieri (joi, 8 iulie), între orele 4 (dimineața) și 17.00, iar astăzi (vineri, 9 iulie), de la ora 7.00 la 18.00!!!
Felicitări, doamnelor!
110 contestații – 57 pentru gojdiști
Dimineață (vineri), după ora 7,30, la secretariat, au început să sosească: directorul colegiului, prof. Viorel Mititean, dar și membri ai comisiei de bacalaureat, în frunte cu președintele - conf. univ. dr. ing. Daniela Ionescu, precum și soții Niță, prof. Maria-Mioara Niță și Adrian Niță.
De la doamna Maria-Mioara Niță, secretarul comisiei de bacalaureat, aveam să aflăm că la centrul de examen de la C.N. „E. Gojdu” din Oradea, au fost depuse 110 contestații, dintre care doar 57 de către gojdiști, din care 31 au fost soluționate favorabil. Aruncând o privire pe listele afișate, aveam să constatăm cu bucurie cum elevi pe care îi cunoșteam destul de bine au câștigat lupta, dar și războiul: Denisa Liliana Moșincat (de la Lic. Teologic Greco-Catolic): de la 9,50 la Anatomie, la 9,95; Octavian Silviu Stanciu (de la „Gojdu”): de la 8,60 la Geografie, la 9,15; Tudor Horațiu Zbîrcea: de la 8,70, la Info, la 9,50; Gheorghe Lucian Chiș: de la 9,55 la Mate, la 10,00; Mălina Oana Sava: de la 9,35 la Mate, la 9,90...
La „Pedagogic” – 87 de contestații
La Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, alături de „pedagogiști”, au dat bacalaureatul absolvenții de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”. De două zile Roxana Indrei (prof. de română) e mâna dreaptă a Laviniei Cabău (secretara-șefă a colegiului) în completarea registrului unic și a actelor de studii. La ora vizitei noastre, la secretariat au venit Călin Boeriu (profesorul de educație fizică și sport, care își aștepta atleții), precum și secretara-șefă a grupului sanitar, dna Camelia Costa, care îl aștepta pe președintele comisiei de bacalaureat.
Mulți dintre cei care au contestat au avut șansa să-și vadă nota mărită: de la 8,90 la 9,50; 8,50-9,10; 7,80-8,30; 9,00-9,50; 6,00-6,50; 4,10-5,00; 4,25-5,00; 3,95-5,00; 4,40-5,00... doar în două cazuri, am consemnat eșec: de la 4,15 la 3,60 și de la 9,65 la 9,50...
În centrul de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, au fost depuse 28 de contestații, după cum aveam să aflăm de la președintele comisiei, prof. dr. Florian Hava, dar numai în trei cazuri, s-au obținut note mărite, iar într-un singur caz, nota mărită a ajutat candidatul să-și ia bacalaureatul (de 5,40 la 6,10, ceea ce a făcut ca media generală să crească de la 5,81 la 6,05).
La Colegiul Economic „Partenie Cosma”, din cei 337 de candidați au contestat doar 33, iar în 14 cazuri, cei care au îndrăznit au și reușit, trei obținând chiar nota maximă (10,00); de la 6,90 la 7,45; 8,45-8,95; 7,60-8,45; 7,95-8,95; 7,70-8,30; 8,40-9,40; 8,60-9,40; 8,80-9,40; 9,50-10,00 (Ioana Teodora Vaida, la mate); 9,40-10,00 (Codruța Irina Tivadar, tot la mate), iar Ciprian Pop, la geografie, de la 9,70 la 10,00; Cipri a reușit astfel performanța de a încheia bacalaureatul cu două note maxime (10,00), un record pe colegiu, poate chiar și pe municipiu și județ. Felicitări, Cipriane! Iată ce înseamnă să fii un luptător și să crezi în steaua ta norocoasă!
Dl profesor Nagy Istvan ne-a ajutat să parcurgem „traseul” celor 138 de contestații depuse la centru de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unde și-au susținut examenul de bacalaureat 367 de candidați (314 de la colegiul gazdă, iar restul de la Liceul Teologic Penticostal „Betel”).
În urma contestațiilor, doar în 62 de cazuri s-au modificat notele inițiale, 61 au fost favorabile: de la 4,35 la 5,00; 4,45-5,00, 4,85-5,10; 7,50-8,25; 7,00-8,05; 9,30-10,00 (singura notă maximă); de la 9,55 la 9,60 și la 9,80; așa încât în urma contestațiilor, opt candidați respinși au reușit să acceadă în plutonul reușiților. Astfel că la final, din cei 27 de candidați respinși au mai rămas doar 19.
Diplomele de bacalaureat și celelalte acte vor fi eliberate începând de miercuri, 14 iulie, după cum aveam să aflăm de la secretara-șefă, dna Gabriela Șușman.
Ultimul popas l-am făcut la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, unde am stat de vorbă chiar cu domnul director, prof. dr. Ruben Filimon. „Din cei 386 de candidați, au depus  contestații 52, dar numai 13 au reușit ceea ce au urmărit: mărirea notei. Consemnăm și un caz fericit: cu cele 55 de sutimi obținute (de la 7,25 la 7,80), candidatul respectiv a reușit să obțină medie de absolvire a examenului de bacalaureat. În trei cazuri, valoarea notei obținute în urma contestației depuse a fost mai mică: de la 6,85 la 5,20, de la 5,60 la 5,00 și de la 6,40 la 5,75...”
Și la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, diplomele de bacalaureat și celelalte acte vor putea fi ridicate începând de miercuri, 14 iulie 2010. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Contestațiile – „mană cerească”... pentru cei mai mulți!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:21:30 Ora de vară a Europei de Est