Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Activitatea desfășurată și rezultatele obținute

Serviciul pentru Imigrări - Bihor

Activitatea desfășurată și rezultatele obținute

În vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de actele normative în vigoare pe linia asigurării ordinii și siguranței publice, Serviciul pentru Imigrări al județului Bihor din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări, desfășoară permanent activități cu caracter preventiv și de combatere a șederii ilegale și munca nedeclarată a străinilor.

Acestea vizează exercitarea unui control permanent asupra mediului reprezentat de cetățenii străini pe teritoriul României, respectarea legalității, a ordinii și siguranței publice.
Rezultatele acestor activități în trimestul al doilea din 2010, au fost următoarele:
În scopul îndeplinirii sarcinilor pe linia combaterii și muncii ilegale a străinilor, la nivelul serviciului au fost planificate și executate 52 de acțiuni și controale, din care cu forțe proprii – 29 și în cooperare cu alte instituții 23. Astfel, au fost controlați 372 de cetățeni străini, 34 fiind depistați cu ședere ilegală. Dintre aceștia 10 cetățeni străini au primit decizii de returnare de pe teritoriul României, 20 au fost conduși la Centrul Arad în vederea luării în custodie publică și îndepărtărea ulterioră din țară, un străin a primit acces la procedura de azil. Întrucât, doi cetățeni străini îndeplineau condițiile, aceștia au fost invitați la sediul pentru reglementarea dreptului de ședere, iar într-un caz a fost interzisă îndepărtarea, străinul fiind căsătorit cu cetățean român.
Pentru punerea în aplicare a măsurii de returnare au fost organizate și executate 11 escorte cu forțe proprii, toate la Centrul de cazare al străinilor Arad. În ce privește îndepărtarea străinilor prin emiterea deciziilor de returnare de pe teritoriul României, în perioada de referință au fost acordate 16 decizii, 12 pentru ședere ilegală, una urmare a constatării unei căsătorii de conveniență, două la solicitarea cetățenilor și una ca urmare a revocării prelungirii dreptului de ședere.
În perioada menționată, au fost emise 34 de autorizații de muncă. Cei mai mulți lucrători străini au venit din China (27), Coreea de Sud (1), Turcia (2) și Vietnam (4). Principalele meserii pentru care au fost solicitate autorizații de muncă sunt: lucrător comercial, bucătar, manipulant marfă, muncitor necalificat.
 Totodată, 25 de străini au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor legale în ceea ce privește regimul străinilor pe teritoriul României, valoarea amenzilor fiind de 8.700 de lei.
Serviciul pentru Imigrări al județului Bihor continuă activitățile de prevenire și combatere a șederii ilegale și munca la negru a străinilor pe teritoriul de competență, utilizând toate resursele proprii de care dispune pe acest segment de activitate și cooperând cu toate instituțiile interesate în menținerea unui climat de ordine și liniște publică în rândul comunității noastre.
Informații suplimentare
Serviciul pentru Imigrări Bihor -, formațiune teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări, structură de specialitate, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Administrației și Internelor, cu atribuții în domeniul migrației și azilului  – își desfășoară activitatea în Oradea, str. Dunării, nr. 2, tel/fax 0259/403.330 și are următorul program de lucru cu publicul: luni, marți, joi și vineri, între orele 8.30 și 16.30, iar miercurea, între 8.30 și 18.30.
Baza legală în temeiul căreia Serviciul pentru Imigrări Bihor își desfășoară activitatea, o constituie O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România, O.U.G 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor membri ai U.E. și S.E.E și a membrilor lor de familie, completată prin Legea nr. 260/2005, O.U.G 56/2007 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cât și a celorlalte legi și hotărâri, respectiv acorduri în materie de vize încheiate de România cu alte state, a protocoalelor de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții pe linie de străini.
Pentru informații privind activitatea Oficiului Român pentru Imigrări, aspecte legate de aplicarea prevederilor legale în domeniu, vă invităm să vizitați site-ul public al instituției la adresa www. ori.mai.gov.ro sau la tel.021.410.00.42 și e-mail ori@mai.gov.ro. (Anamaria Câmpan)

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023