Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

112 viitori ingineri au obținut competențe...

Programul PLM – ADAptor

112 viitori ingineri au obținut competențe...

ADA – The PLM Company, lider în România în implementarea soluțiilor pentru managementul ciclului de viață al produsului, în parteneriat cu Universitatea Oradea, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnică oferă diplome de competențe pentru 112 studenți care au finalizat, la sfârșitul lunii iunie, primul modul de pregătire – „Concepția și proiectarea produselor” - din cadrul proiectului PLM-ADAptor.

Programul PLM – ADAptor susține dezvoltarea resurselor umane printr-o investiție de 2, 4 milioane euro confinanțată din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
În opt luni de la lansare, în centrul de instruire de la  Universitatea din Oradea, proiectul PLM –ADAptor a pregătit 110 de studenți pentru lucrul în departamentele de concepție și proiectare produse, în conformitate cu cerințele companiilor din industrie. Cursurile care tocmai s-au finalizat au fost susținute de profesorii din cadrul facultății, pe baza manualelor special realizate pentru acest proiect.
În cadrul modulului desfășurat în laboratoarele de proiectare ale universităților partenere, studenții au obținut competențe pentru conceperea și realizarea unui prototip virtual cu ajutorul unor soluții software de ultimă generație de tip CAD (Proiectare asistată pe calculator).
„Suntem bucuroși să înmânăm 112 diplome de competență pentru concepție și proiectare de produs, studenților - oferta de muncă de mâine. Succesul programului  PLM – ADAptor s-a observat de la debutul proiectului, când din cei 100 de studenți estimați pentru instruire gratuită, am primit 156 de cereri de înscriere, și pentru a beneficia cât mai mulți de această finanțare europeană am înscris cu 20% mai mulți studenți decât era prevăzut.
Prin programul PLM-ADAptor pregătim alături de Universitatea din Oradea, viitorii profesioniști în domeniul managamentului ciclului complet de viață al produsului – Product Lifecycle Management. În pregătirea practică a studenților se utilizează tehnologii moderne, dezvoltând astfel competențele cheie necesare unui inginer,” a declarat Ionel Barbu, managerul proiectului și directorul general ADA – the PLM Company.
Evaluarea studenților la finalizarea modulului și emiterea diplomelor s-a realizat pe baza testelor de evaluare a competențelor dobândite. Astfel, în cadrul primului modul de instruire din cadrul proiectului – „Concepție și proiectare a produselor”-  s-a urmărit formarea și evaluarea următoarelor competențe: elaborarea de soluții CAD, realizarea desenelor în format 2D și modelelor 3D pe bază de schiță cu aplicație de tip CAD, transpunerea fișierelor CAD pe suport, utilizarea elementelor standardizate în desenul tehnic, multiplicarea informației 2D/3D , realizarea de ansambluri și componente. La acestea se adaugă deprinderea utilizării softurilor specializate, care înglobează tehnologii de vârf în proiectarea asistată pe calculator.
„Beneficiul major al studenților este structura modulelor de pregătire construită conform răspunsurilor companiilor în cadrul studiului realizat la începutul proiectului, studiu privind nevoile de forță de muncă specializată. De aceea, prin PLM –ADAptor certificăm competențe CAD  (proiectare asistată pe calculator), CAE ( testare asistată pe calculator), CAM (fabricație asistată pe calculator) și PDM (managementul documentației tehnice) conform cerințelor de azi ale industriei și aceasta asigură studenților șanse concrete de angajare și un debut favorabil în carieră”,a mai declarat Ionel Barbu, manager de proiect PLM – ADAptor și director general ADA – The PLM Company. (Olimpia P.)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 01:12:36 Ora de vară a Europei de Est