Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Ștrandul Municipal Oradea

Vineri, o zi fierbinte

La Ștrandul Municipal Oradea

După patru ani de la redeschiderea Ștrandului Municipal din Oradea (într-o haină nouă), ne-am propus să zăbovim câteva ore printre tinerii care și-au programat, vineri, 27 iulie, o zi de distracție la ștrandul cu pricina; un prilej de a ne face noi cunoștințe printre simpaticii tineri orădeni, și nu numai. Aici ne-am cunoscut (ori revăzut) cu: Adela Crainic, Teodora Reștea, Șerban, Dana, Ștefan Luca, George Rogojan, George, Costi, Alexandru Foltuț, Gerge Miheș, Ferencz Ilona, Carmen Hendre, Monica Perțe și Emilia, din Tileagd…

Într-o zi cu adevărat fierbinte, fără a fi caniculară, mulți tineri au optat pentru câteva ore petrecute la ștrandul cel mai curtat de tinerii orădeni, și nu numai, pentru cele cinci bazine super… Aici fiecare se simte în largul lui. Dacă are chef bate mingea pe terenul de baschet sau joacă labtenis, pentru că spațiu este suficient… până la Crișul cel Repede. Unele domnițe, suficient de dotate și-au asumat responsabilitatea de a-și etala bustul gol (fără sutien), dorind să atragă privirile bărbaților și băieților, care, spre mândria și onoarea lor, le-au admirat în taină, savurând spectacolului, fără a se deda la acte de huliganism sau bădărănie, respectând „intimitatea” fetelor. 
Campioanele de la „Bizar”
Adela (economista) și Teodora (sportiva) sunt membri ai trupei Bizar – campioană națională la dans hip hop. Când nu au antrenamente, fiecare își petrece timpul liber în cercul său de prieteni. Vineri, însă, ele și-au planificat o ieșire la ștrand. În această vacanță, Adela a fost zece zile în Grecia, la Băile Felix, 1 Mai și Șuncuiuș, și speră să ajungă și în Ungaria, la Aqua Land, până să participe cu trupa la Festivalul național „Nymphea Dance”.
Teodora a ieșit la Padiș cu colegi de facultate (și profesorii Marius Marinău și Gheorghe Lucaciu), într-o excursie de studii, cu orientare turistică și drumeții. Înainte sau după festival, urmează să plece câteva zile în Austria.
Toată luna la lucru
Mulți tineri reușesc să se angajeze în vacanța de vară, câștigând un ban prețios. În această situație sunt și Dana (elevă la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”) și Șerban (student la Calculatoare), care lucrează, dar seara și în weekend ies în oraș ori pleacă în excursie. Șerban a fost cu prietenii la Valea Drăganului, la Băile Felix și 1 Mai, la piscină și terasă, s-a plimbat cu mașina, iar luna viitoare, probabil, trage o fugă până la Costinești. Dana iese prin cluburi (Lord’s, Joy, Trafic), la iarbă verde, la ștrand și are de gând să ajungă și la mare, probabil la Costinești.
Doi fotbaliști…”dinamoviști”
Ștefan Luca și George Rogojan sunt colegi de liceu (la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”) și fotbaliști, la „Dinamo” Oradea, unul mijlocaș, iar celălalt fundaș dreapta. Chiar și la ștrand, elevii antrenorului Ștefan Zima duc o viață sportivă. În această vacanță, Ștefan a ajuns pe litoral, la Mamaia, cu familia, în Ungaria cu prietenii, la bunici, la Petid, iar în etapa următoare îl așteaptă, probabil, un cantonament cu echipa. George a avut câte o „escală” la Boga, și Bucea (jud. Cluj), merge des la piscină, iar în viitorul nu prea îndepărtat va ieși cu prietenii la cabană la Bratca.
Mare animație pe terenul de laptenis  
Unii cu galeria,  alții cu mingea peste fileu. De pe tușă, George, Costi (și Ferencz Ilona) felicită jucătorii, și îi încurajează, pentru ca la scurt timp, Costi și George să urce pe „ring”. După un meci palpitant, cu dese răsturnări de scor (4-4, 11-7), cei doi reușesc să câștige cu 12 la 7 în fața lui Alex Foltuț și George Miheș.
Ilona e elevă la „Mihai Vitezul”. Îi place la ștrand. A mai fost la Felix, și la 1 Mai, precum și în excursie la Cluj-Napoca. O săptămână își va petrece în Grecia, la Marea Egee, iar câteva zile, în Ungaria, la Aqua Land, ca și anul trecut.
Unii la plajă, alții la sărituri în apă
Pe Carmen Hendre (viitoare boboacă – la „D. Leonida”) am cunoscut-o la bazinul mare. Făcea plajă după o baie rece ca gheața. Privind-o, i-am prezis un viitor încântător, și un titlu mult râvnit de boboci la balul din toamnă (Miss boboc). E o fire deschisă și zâmbitoare, optimistă, și ambițioasă. A fost cinci zile în Grecia, cu familia, la Felix, la pădure, și la Criș. Pentru perioada următoare nu și-a fixat un program anume, dar pentru distracție, va merge în cluburi (la „Manas” în Episcopia Bihor).
Alin Lascu e un exemplar rar printre pedagogistele orădene. Se știe cât de puțini băieți ajung să se strecoare printre fete, la admiterea la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”. Pe Alin l-am cunoscut la săriturile în apă. Îi place la nebunie să sară, deși nu se declară un înotător profesionist. Muntele și marea sunt pe același loc în topul preferințelor sale. A fost la Șuncuiuș, dar urmează să ajungă și la Costinești.
Monica și Emilia sunt din Tileagd
Prietene și vecine, Emilia și Monica (Perțe) și-au propus o zi de ștrand în Oradea, altfel, și ele au apă (Criș), ba și baraj, la Tileagd. Emilia lucrează, iar Monica vine după Concursul național unic de titularizare. Urmează să-și ia mașina și să plece prin țară (Cluj-Napoca, Sibiu, Alba, Brașov). Vrea să se refacă pentru că o așteaptă definitivatul. Când le-a descoperit, Emilia se delecta cu „Destine adevărate”, iar Moni completa integrame. Din vorbă-n vorbă, aflăm că tinerii din Tileagd se distrează bine la Power Club din localitate, dar și la terasa din vecini. Monica ține să ne dea și niște știri proaspete: „O fundație olandeză finanțează romii din localitate. Le-a construit o grădiniță și o școală, cu cantină. Și tot despre romi vreau să vă spun „bomba zilei”: S-au întors țiganii din Tileagd, Oșorhei, Săcădat și Borșa plecați în Dublin, dar nu de bună voie. S-a dat și la TV. Or fi făcând și ei ceva „valoros” pe-acolo. Și încă o știre: La Tileagd se construiește o biserică ortodoxă, ajunsă la stadiul de fundație…”
Monica, îți mulțumim pentru știri, iar tuturor interlocutorilor noștri le dorim o vară frumoasă, rodnică și  fericită!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (La Ștrandul Municipal Oradea).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:24 Ora de vară a Europei de Est