Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La Ștrandul Municipal Oradea

Vineri, o zi fierbinte

La Ștrandul Municipal Oradea

După patru ani de la redeschiderea Ștrandului Municipal din Oradea (într-o haină nouă), ne-am propus să zăbovim câteva ore printre tinerii care și-au programat, vineri, 27 iulie, o zi de distracție la ștrandul cu pricina; un prilej de a ne face noi cunoștințe printre simpaticii tineri orădeni, și nu numai. Aici ne-am cunoscut (ori revăzut) cu: Adela Crainic, Teodora Reștea, Șerban, Dana, Ștefan Luca, George Rogojan, George, Costi, Alexandru Foltuț, Gerge Miheș, Ferencz Ilona, Carmen Hendre, Monica Perțe și Emilia, din Tileagd…

Într-o zi cu adevărat fierbinte, fără a fi caniculară, mulți tineri au optat pentru câteva ore petrecute la ștrandul cel mai curtat de tinerii orădeni, și nu numai, pentru cele cinci bazine super… Aici fiecare se simte în largul lui. Dacă are chef bate mingea pe terenul de baschet sau joacă labtenis, pentru că spațiu este suficient… până la Crișul cel Repede. Unele domnițe, suficient de dotate și-au asumat responsabilitatea de a-și etala bustul gol (fără sutien), dorind să atragă privirile bărbaților și băieților, care, spre mândria și onoarea lor, le-au admirat în taină, savurând spectacolului, fără a se deda la acte de huliganism sau bădărănie, respectând „intimitatea” fetelor. 
Campioanele de la „Bizar”
Adela (economista) și Teodora (sportiva) sunt membri ai trupei Bizar – campioană națională la dans hip hop. Când nu au antrenamente, fiecare își petrece timpul liber în cercul său de prieteni. Vineri, însă, ele și-au planificat o ieșire la ștrand. În această vacanță, Adela a fost zece zile în Grecia, la Băile Felix, 1 Mai și Șuncuiuș, și speră să ajungă și în Ungaria, la Aqua Land, până să participe cu trupa la Festivalul național „Nymphea Dance”.
Teodora a ieșit la Padiș cu colegi de facultate (și profesorii Marius Marinău și Gheorghe Lucaciu), într-o excursie de studii, cu orientare turistică și drumeții. Înainte sau după festival, urmează să plece câteva zile în Austria.
Toată luna la lucru
Mulți tineri reușesc să se angajeze în vacanța de vară, câștigând un ban prețios. În această situație sunt și Dana (elevă la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”) și Șerban (student la Calculatoare), care lucrează, dar seara și în weekend ies în oraș ori pleacă în excursie. Șerban a fost cu prietenii la Valea Drăganului, la Băile Felix și 1 Mai, la piscină și terasă, s-a plimbat cu mașina, iar luna viitoare, probabil, trage o fugă până la Costinești. Dana iese prin cluburi (Lord’s, Joy, Trafic), la iarbă verde, la ștrand și are de gând să ajungă și la mare, probabil la Costinești.
Doi fotbaliști…”dinamoviști”
Ștefan Luca și George Rogojan sunt colegi de liceu (la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”) și fotbaliști, la „Dinamo” Oradea, unul mijlocaș, iar celălalt fundaș dreapta. Chiar și la ștrand, elevii antrenorului Ștefan Zima duc o viață sportivă. În această vacanță, Ștefan a ajuns pe litoral, la Mamaia, cu familia, în Ungaria cu prietenii, la bunici, la Petid, iar în etapa următoare îl așteaptă, probabil, un cantonament cu echipa. George a avut câte o „escală” la Boga, și Bucea (jud. Cluj), merge des la piscină, iar în viitorul nu prea îndepărtat va ieși cu prietenii la cabană la Bratca.
Mare animație pe terenul de laptenis  
Unii cu galeria,  alții cu mingea peste fileu. De pe tușă, George, Costi (și Ferencz Ilona) felicită jucătorii, și îi încurajează, pentru ca la scurt timp, Costi și George să urce pe „ring”. După un meci palpitant, cu dese răsturnări de scor (4-4, 11-7), cei doi reușesc să câștige cu 12 la 7 în fața lui Alex Foltuț și George Miheș.
Ilona e elevă la „Mihai Vitezul”. Îi place la ștrand. A mai fost la Felix, și la 1 Mai, precum și în excursie la Cluj-Napoca. O săptămână își va petrece în Grecia, la Marea Egee, iar câteva zile, în Ungaria, la Aqua Land, ca și anul trecut.
Unii la plajă, alții la sărituri în apă
Pe Carmen Hendre (viitoare boboacă – la „D. Leonida”) am cunoscut-o la bazinul mare. Făcea plajă după o baie rece ca gheața. Privind-o, i-am prezis un viitor încântător, și un titlu mult râvnit de boboci la balul din toamnă (Miss boboc). E o fire deschisă și zâmbitoare, optimistă, și ambițioasă. A fost cinci zile în Grecia, cu familia, la Felix, la pădure, și la Criș. Pentru perioada următoare nu și-a fixat un program anume, dar pentru distracție, va merge în cluburi (la „Manas” în Episcopia Bihor).
Alin Lascu e un exemplar rar printre pedagogistele orădene. Se știe cât de puțini băieți ajung să se strecoare printre fete, la admiterea la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”. Pe Alin l-am cunoscut la săriturile în apă. Îi place la nebunie să sară, deși nu se declară un înotător profesionist. Muntele și marea sunt pe același loc în topul preferințelor sale. A fost la Șuncuiuș, dar urmează să ajungă și la Costinești.
Monica și Emilia sunt din Tileagd
Prietene și vecine, Emilia și Monica (Perțe) și-au propus o zi de ștrand în Oradea, altfel, și ele au apă (Criș), ba și baraj, la Tileagd. Emilia lucrează, iar Monica vine după Concursul național unic de titularizare. Urmează să-și ia mașina și să plece prin țară (Cluj-Napoca, Sibiu, Alba, Brașov). Vrea să se refacă pentru că o așteaptă definitivatul. Când le-a descoperit, Emilia se delecta cu „Destine adevărate”, iar Moni completa integrame. Din vorbă-n vorbă, aflăm că tinerii din Tileagd se distrează bine la Power Club din localitate, dar și la terasa din vecini. Monica ține să ne dea și niște știri proaspete: „O fundație olandeză finanțează romii din localitate. Le-a construit o grădiniță și o școală, cu cantină. Și tot despre romi vreau să vă spun „bomba zilei”: S-au întors țiganii din Tileagd, Oșorhei, Săcădat și Borșa plecați în Dublin, dar nu de bună voie. S-a dat și la TV. Or fi făcând și ei ceva „valoros” pe-acolo. Și încă o știre: La Tileagd se construiește o biserică ortodoxă, ajunsă la stadiul de fundație…”
Monica, îți mulțumim pentru știri, iar tuturor interlocutorilor noștri le dorim o vară frumoasă, rodnică și  fericită!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (La Ștrandul Municipal Oradea).

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 07:26:42 Ora de vară a Europei de Est