Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Insolația

Sfatul medicului

Insolația

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

 Expunerea prelungită la lumina solară este un factor de dezechilibru al temperaturii corporale. Unul din efectele nedorite ale expunerii prelungite este insolația; se recunoaște ușor, prin apariția inițial a durerilor de cap, amețeli, vărsături și chiar leșin. 
Pielea este roșie și caldă, respirația devine frecventă (tahipnee) și inima bate mai rapid (tahicardie). Ulterior pielea devine cenușie, respirația rară și profundă și uneori apar pierderea conștienței și convulsiile.
 Se intervine de urgență asupra persoanei în cauză prin ridicarea capului și înfășurarea acestuia cu șervete umede și reci, se ventilează aerul și se administrează lichide reci. Dacă starea generală nu se ameliorează, se transportă persoana în cauză la spital.
 Împotriva expunerii prelungite la lumina solară, oamenii s-au obișnuit să utilizeze creme fotoprotectoare și să evite expunerea la orele considerate de risc maxim.
 Mult timp s-a vorbit de razele ultraviolete tip A, ca fiind „cele bune”, datorită faptului că nu produc arsuri solare, ci „doar bronz”. Probabil astfel a apărut și alternativa „sănătoasă” a bronzului prin lumina artificială (solarul).
Într-o perioadă în care se vorbește mult de potențialii carcinogeni din alimente, poate e bine să ne reamintim că radiațiile ultraviolete constituie în prezent carcinogenul cel mai răspândit. Statistica semnalează o creștere explozivă a incidenței melanomului în rândul persoanelor ce frecventează solarul.
 Ultravioletele de tip A provenite de la solar produc îmbătrânirea prematură a pielii, dezvoltarea melanomului și a altor cancere cutanate, scăderea imunității (aici amintim cea mai cunoscută infecție cutanată - herpesul) și afectarea oculară (cataracta).
 Câteva sfaturi suplimentare: expunerea la soare sau reexpunerea după o ședință solară necesită o pauză de minimum 48 de ore, atenție la administrarea concomitentă a unor medicamente sau creme tratament.
 Pentru o piele arămie atrăgătoare există o alternativă: cremele autobronzante.

Trimite email

miercuri, 5 august 2020