Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Să ne cunoaștem valorile trecutului!

Trei zile de „peregrinări”

Să ne cunoaștem valorile trecutului!

Pentru elevii secolului XXI deprinși să descopere lumea mai ușor cu mouse-ul decât cu pasul, inițiativa profesoarelor Otilia Filip, Mihaela Șilinca și Adriana Pădurean de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” din Oradea de a participa la o excursie culturală prin Maramureș și Bucovina a fost foarte bine primită.

Dincolo de scopul recreativ ce dă farmec oricărei excursii, s-au urmărit și scopuri informative și educative ce au vizat aprofundarea cunoștințelor legate de geografia și istoria patriei, cât și de fundamentele istorice și religioase ale culturii și literaturii române.
Timpul a zburat  ușor de la momentele de pregătire până în dimineața zilei de 4 iunie când grupul alcătuit din elevi de felurite vârste (clasa a V-a, a VIII-a, a XI-a și a XII-a) a pornit din fața școlii urmând traseul stabilit pentru prima zi: Oradea - Sighetu Marmației - Borșa. Prima oprire a fost la Cimitirul Vesel din Săpânța, loc unic în lume prin viziunea comico-ironică asupra morții. De la zâmbetul de la Săpânța excursioniștii au ajuns la o lacrimă amară scoasă la iveală  prin Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței evocat la închisoarea din Sighetu Marmației. După această dură, dar necesară lecție de istorie, au urmat două lecții de cultură și civilizație oferite de Muzeul satului maramureșean și de mănăstirea Bârsana. În ambele locuri ochii și sufletul copiilor au sesizat armonia dintre frumusețea naturală și măiestria omului, precum și pecetea harului divin ce avea să-i însoțească și în a doua zi de excursie prin duioasa Bucovină.
Trecerea dinspre Maramureș spre nordul Bucovinei s-a făcut prin pasul Prislop, iar priveliștea culmilor îndrăznețe alternând cu văi domoale i-a încântat pe toți. Mănăstirile Moldovița, Sucevița și Putna au reliefat dimensiunea religioasă a existenței poporului nostru care a găsit în lăcașurile de cult adăpost și mângâiere în vremuri de restriște, dar și binecuvântare și mulțumire în vremuri de tihnă. În fiecare dintre acestea s-au evocat figurile domnitorilor ctitori (Ștefan cel Mare, Petru Rareș) și s-au admirat picturile interioare și exterioare realizate din culori obținute din substanțe naturale inimitabile.
Ultima zi a excursiei a început în armonia slujbei duminicale de la Mănăstirea Humor și a continuat la Voroneț. Celebră pentru albastrul versatil al picturii, mănăstirea a impresionat și prin grăitoarea ilustrare a judecății de apoi ce a adus în mintea privitorului dictonul latin ,,memento mori!” și zicala românească ,,după faptă, și răsplată”.
Drumul a continuat prin Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei până în pasul Tihuța unde spiritul lui Dracula a reînviat legenda fiorosului conte. Lângă castel funcționează un telescaun, iar elevii au găsit în plimbarea cu acesta un remediu eficace pentru sperietura provocată de spiritul vampirului. Pentru mulți, lina plutire pe deasupra văilor și brazilor a fost unul dintre cele mai plăcute momente ale excursiei.
Întoarcerea spre casă a fost liniștită pentru că oboseala și-a pus amprenta după trei zile de peregrinări, dar și pentru că atâta frumusețe receptată trebuia sedimentată în tihnă în sufletul fiecăruia. (Adriana Pădurean)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Să ne cunoaștem valorile trecutului!

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 22:44:03 Ora de vară a Europei de Est