Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

„Curiozitate și adevăr”

Diseminare proiect

„Curiozitate și adevăr”

Joi, 10 iunie 2010, sala Comenius de la C.S.E.I. nr. 3 Oradea a găzduit musafiri precum membrii proiectului „Curiozitate și adevăr”, invitați ai I.S.J Bihor (dl inspector școlar general adjunct prof. Ungur Nicolae Marcel), de la Uniunea Femeilor Bihor (dna ing. Miorița Săteanu), precum și reprezentanți ai presei.

O problemă importantă în formarea personalității individului, prezentă în orice formă de societate, este educația sexuală.
Curiozitățile de ordin sexual ale copilului în perioada pubertății/adolescenței sunt extrem de complexe. Adulții vor să creadă că adolescenții sunt prea tineri să se gândească la sex și atunci preferă să păstreze o tăcere în ceea ce privește acest subiect. Întrucât adolescenților nu le este permis acest subiect în cadrul familiei, ei îl interpretează ca fiind un lucru accesibil doar adulților și din dorința lor de a părea deja maturi ei preferă să facă acest pas fără a fi discutat în prealabil cu părinții. Celor mai mulți părinți le este jenă să aducă în discuție acest subiect și preferă să tacă, presupunând că ei vor prinde din zbor niște informații privind acest subiect de la școală sau din mass-media. Alții cred că informându-ți copiii despre actul sexual nu va face decât să-i încurajeze să experimenteze mai repede.
Ideea de a iniția acest proiect a rezultat în urma cunoașterii prin sondaj a nevoilor de informare ale elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a în cadrul orelor de consiliere.
Proiectul educațional „Curiozitate și adevăr” care s-a derulat la C.S.E.I. nr. 3 din Oradea începând cu luna februarie 2010, este  primul proiect de educație sexuală care se adresează copiilor din clasele a VII-a și a VIII-a cu cerințe educative speciale din cadrul învățământului special. Proiectul este coordonat de dir. adj. prof. Denes Melinda, împreună cu echipa de proiect (prof. Bejan Loredana și prof. Terheșiu Raluca, asistent social Bealcovschi Mariana și asistent medical Dănilă Gabriela). Partenerii proiectului sunt: Direcția Publică de Sănătate Bihor, Biroul de Promovare a Sănătății, coordonator - director adj. dr. Zoia Bitea - Sănătate Publică și Programe, echipa de proiect: dr. Călin Sonea, biolog Carmen Dinescu, sociolog Adina Lazăr și Fundația My Brother’s Keeper /Centrul de consiliere pentru femei în criză de  sarcină „Puls”, coordonator - asistent social Virca Alexandra și psiholog Chiș Tabita.
Proiectul are drept obiective: *identificarea transformărilor corpului prin creștere, folosind termeni simpli de anatomie *cunoașterea consecințelor debutului timpuriu al vieții sexuale *aplicarea conștientă a regulilor de igienă pentru menținerea sănătății (acasă, la școală, în comunitate) *cunoașterea metodelor de prevenire și tratare a bolilor cu transmitere sexuală.
De la lansarea proiectului s-au desfășurat șapte activități, din care cinci au fost practice: Cunoașterea corpului uman, Igiena corpului uman, Educația sexuală, Bolile cu transmitere sexuală, Mituri și adevăruri despre sex.
Ca o concluzie finală, fiecare partener implicat a ținut să-și exprime părerea cu privire la reacțiile copiilor, dar și la provocările venite din partea copiilor atunci când „barierele au fost înlăturate” fiind simțite de adulți, atât emoțiile tinerilor, cât și extrem de multa dragoste. Astfel, dna sociolog Adina Lazăr a formulat un nou titlu pentru proiect – „Emoție și dragoste”, remarcându-l pe elevul Puiu care și prin implicarea mamei (medic de profesie) a reușit să conducă discuțiile ca un adult, fiind chiar „invidiat” de colegi. Dna director al C.S.E.I.nr. 3, prof. Erdeli Elena, a ținut să amintească importanța lărgirii sferei de grup țintă, lucru realizabil și prin implicarea părinților, înlăturându-se astfel blocajele existente între copii și părinți.
Dl dr. Călin Sonea a subliniat dificultatea abordării unei astfel de teme într-un proiect dintr-o școală având copii cu cerințe educative speciale, cărora le-a fost mai ușor să se deschidă în fața lor decât în fața propriilor părinți, propunând pentru pasul următor, ca proiect extins, o întâlnire pentru realizarea unui ghid care să se axeze mai mult pe prevenție decât pe informare. „Oricum, rezultatele de moment s-au văzut, rezultatele se vor vedea în timp, iar la o nouă evaluare se va vedea ce au reținut elevii”, a concluzionat dl Sonea.
Asistentul social Virca Alexandra a subliniat  cât este de important ca elevii să fie informați cu privire la bolile cu transmitere sexuală, fapt ce s-ar putea realiza prin împărțirea de pliante care să-i informeze chiar și pe părinții copiilor. Filmulețul prezentat „Fără regrete” le-a dat puțin de gândit copiilor mai ales după ce dna asistent social a folosit o metodă mai pe înțelesul copiilor folosind trei trandafiri pentru a înțelege cum e să te simți moral (primului trandafir i-au fost smulse toate petalele, celui de-al doilea îi lipseau câteva, iar ultimul era intact, frumos), spunându-le totodată, că puterea unui bărbat stă în caracterul lui.
Ideea dnei Miorița Săteanu, aceea de a fi prezentate unele teme și elevilor școlii de vară de la Școala „Ion Bogdan”, a venit la final ca o provocare pentru coordonatorii care au mulțumit tuturor celor implicați pentru sensibilitate și dăruire fiind considerate însușiri supreme. (Melinda & Maria) 

Trimite email
vineri, 1 martie 2024, 19:47:25 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!