Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Educația muzeală, instrument de promovare a memoriei valorilor umane”

Un nou proiect (interactiv)

„Educația muzeală, instrument de promovare a memoriei valorilor umane”

Ieri (joi, 26 august 2010), la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea, a avut loc o conferință de presă, prilej cu care ni s-a dezvăluit un nou proiect (interactiv), sugestiv intitulat „Educația muzeală, instrument de promovare a memoriei valorilor umane”.

Acest proiect este finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice   (FDEC România), în parteneriat cu Complexul Muzeului Þării Crișurilor (muzeele memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan” și „Ady Endre”), liceele teoretice „Aurel Lazăr” și „Ady Endre”, precum și Colegiul Național „Iosif Vulcan”.
La conferință, au participat coordonatorii de proiect, membri ai echipei de proiect, cadre didactice, elevi și reprezentanți ai presei.
 Prin intermediul acestui proiect se dorește (așa după cum a ținut să sublinieze dl Aurel Chiriac, directorul Muzeului Þării Crișurilor) perceperea corectă a reperelor culturale importante, promovarea muzeelor „vii”, trezirea lor la viață, o mai bună cunoaștere a patrimoniului și mesajului pe care le conțin și transmit publicului vizitator cele trei muzee memoriale, alături de Muzeul Þării Crișurilor.
S-a vorbit despre viitorul sediu al Muzeului Þării Crișurilor, despre  editarea a 900 de caiete bilingv (pentru a putea fi utilizate și de către vizitatorii străini), despre implicarea elevilor și cadrelor didactice de la cele trei licee orădene (în grupul țintă al proiectului fiind prinși 45 de elevi, câte cincisprezece elevi de la fiecare liceu), care vor avea cunoștințe adecvate despre valoarea patrimonială umană a persoanei al cărei nume îl poartă liceul respectiv. Caietele de educație muzeală, realizate de muzeografi, vor fi experimentate direct de către elevi, ocazie cu care aceștia vor putea interacționa cu muzeografii și patrimoniul muzeelor memoriale. Caietele vor conține: portretul personalității, legătura ei cu Oradea și cu celelalte personalități, istoric, epocă...
   Va avea loc un concurs pe tema celor trei personalități la care vor participa elevii claselor a XI-a, la sfârșitul căruia trei dintre elevi vor beneficia de un curs ECDL gratuit, util la susținerea examenului de bacalaureat. Toți elevii implicați în proiect vor putea deveni ghizi pentru colegii lor și nu numai. Concursul se va finaliza în 15 noiembrie.
„Scopul proiectului este acela de a promova patrimoniul local, valorile umane, prin folosirea de metode inovatoare, de elemente de educație (pedagogie) muzeală. Proiectul va duce la promovarea și perceperea muzeului ca un loc atractiv, ca un spațiu al procesului educațional care combină istoria, literatura și metodele moderne de învățare și va reprezenta un element de bună practică, cu potențial de replicabilitate la nivelul întregii comunități orădene și nu numai. Acest proiect este o inițiativă pilot care își propune promovarea a trei mari personalități: Iosif Vulcan, Aurel Lazăr și Ady Endre, prin instrumente de educație muzeală, ce vor fi puse în aplicație în cele trei  muzee memoriale...” a ținut să precizeze dna Lorena Stoica – directorul F.D.E.C.  
Prin urmare, profesorii din liceele implicate, dar și din celelalte licee din Bihor vor beneficia de instrumente inovative de educație nonformală, respectiv muzeală, pentru organizarea de activități extracurriculare sau pentru perfecționarea curriculei principalelor discipline vizate: istorie, literatură și informatică.
 Valoarea proiectului se ridică la 34.700 RON, din care 25.960 RON reprezintă finanțarea AFCN, iar 8.740 RON, confinațarea din partea FDEC România.
  Cei interesați pot vizita cele trei muzee memoriale în următorul interval orar: marți, joi și sâmbătă, între orele 10 și 15; miercuri, vineri și duminică, între orele 10-14, 16-18 (lunea, toate muzeele sunt închise).
Carmen Ile
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Educația muzeală, instrument de promovare a memoriei valorilor umane”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 1 iunie 2020