Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Domnule președinte Traian Băsescu, Domnule prim-ministru Emil Boc,

Scrisoare deschisă

Domnule președinte Traian Băsescu,
Domnule prim-ministru Emil Boc,

Reprezentanții industriei farmaceutice, alături de cei ai societății civile și ai altor asociații profesionale medicale care activează în sistemul sanitar românesc semnatare ale acestei scrisori deschise vă solicită să interveniți pentru a stopa continua degradare a accesului pacienților la medicamente și servicii medicale.

Rezultatul măsurilor luate în ultimile 18 luni de autorități, cumulate cu lipsa de transparență, predictibilitate și sustenabilitate economică a acestora au o consecință negativă asupra stării de sănătate a pacienților și adâncesc riscul structural al sistemului sanitary din România.
• Procentul din PIB alocat sănătății de 3,6% (din care o importantă parte a fost alocată plății datoriilor anului 2009), cheltuielile statului cu medicamentele de numai 45 euro pe cap de locuitor, precum și sumele alocate serviciilor medicale sunt de departe cele mai mici din Uniunea Europeană. De asemenea, farmaciile lucrează și ele în România cu costuri mult mai mici pentru sistemul sanitar decât minimul plătit pentru aceleași servicii în țările UE. Alocarea pentru sănătate a procentului de 6% din PIB, minim în Europa și promis de atâta timp de toate partidele politice devine în acest moment singura soluție
viabilă pentru redresarea situației. Reamintim că valoarea procentului nu este afectată de criză, căci nu se referă la sume, ci se referă la importanța pe care decidenții unei țări o acordă sănătății populației. Principalul „creditor” al sistemului rămâne industria farmaceutică. Deși medicamente consumate în valoare de 600 de milioane de euro nu sunt plătite, din respect pentru pacienți, companiile producătoare păstrează accesul pacienților la medicamente continuând să le livreze.
• Măsurile de reducere a cheltuielilor cu medicamentele sunt luate de instituții diferite, care nu realizează că impactul global al măsurilor adoptate generează  nesustenabilitate din punct de vedere economic:
- Scăderea prețurilor medicamentelor sub nivelul minim european – a dus la limitarea accesului pacienților români la medicamente din cauza scoaterii din fabricație a unor produse și a exporturilor paralele;
- Impunerea netransparentă și nepredictibilă a unor termene de plată de 210 zile, (care în
realitate se apropie de 300 de zile), a dus la falimentarea sau intrarea în insolvență a sute de farmacii, problemele economice de sistem amenințând însă, în condițiile actuale, alte câteva mii de farmacii;
- Introducerea impozitului pe venit, (așa-zis clawback de până la 11% din cifra de afaceri), suplimentar față de impozitul pe profit (de 16%), a dus la suprafiscalizarea industriei și agravarea situației economice în condițiile unei crize foarte severe;
- Scăderea dramatică a compensării medicamentelor de la 1 iulie și intenția de extindere a procesului de la 1 octombrie pentru bolile cronice pe baza unor decizii incorecte, este o măsură generată de schimbarea mecanismului de compensare care obligă pacienții să plătească sume mult mai mari, (pe care nu și le permit), și prin care se încalcă autonomia profesională a medicului, care va trebui să prescrie medicamente nu în funcție de nevoile medicale ale pacientului, ci în funcție de constrângerile economice impuse de sistem.
În plus, evoluțiile recente care privesc refuzul caselor de asigurări de sănătate de a primi spre decontare de la farmacii facturile pentru medicamentele eliberate în lunile iunie și iulie 2010, precum și intenția de a introduce instrumente financiare improprii de scontare sunt de natură să agraveze criza din sănătate și să obstrucționeze și mai mult accesul pacienților la medicamente.
Tratamentele prescrise în prezent, prin cabinetele de medicină de familie sau prin ambulatorul de specialitate, reduce suferința pacienților, evită agravarea și decompensarea bolilor, iar prin aceasta reduc numărul internărilor în spitale, mult mai costisitoare pentru sistemul medical.
Toate cele menționate mai sus ne determină să vă rugăm insistent să vă implicați alături de celelalte instituții ale statului, pentru ca împreună cu toți actorii din sistem, să găsim soluții durabile pentru ca accesul pacienților la medicamente să devină un fapt firesc, iar furnizorii de medicamente să nu fie amenințați cu un șoc economic adițional celui generat oricum de actuala criză.
ARPIM - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente
Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Boli Cronice din România
Asociația pentru Protecția Pacienților
Colegiul Medicilor din România
Colegiul Farmaciștilor din România
Societatea Națională a Medicilor de Familie

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:50:12 Ora de vară a Europei de Est