Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian

Din 13 septembrie,

Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian

Ieri (joi, 2 septembrie 2010), la ora 10.50, la școala din Girișu de Criș, am găsit-o „pe baricade” doar pe Szilagyi Florica. Dumneaei era și director și „ofițer de serviciu” și femeie de serviciu.

A sunat conducerea (pe doamna director), de vreo două-trei ori, dar nu i s-a răspuns.
La primărie, s-au copt strugurii!
Pentru informare, ne-am abătut pe la primărie. Ca să ajungi înăuntru, trebuie să treci nepărat pe sub cupola de struguri copți și aromați. Cum să nu se dea lumea la ei, că și numai privindu-i îți vine să-i mănânci. Primarul Ioan Pașca era plecat, dar automat, Simona Gal (referent, mâna dreaptă a primarului) ne-a facilitat convorbirea telefonică cu dl primar. Așa am aflat despre parcurile, parcările și trotuarele amenajate, asfaltarea terenului de sport de la școala din Tărian, despre reparațiile care se fac la grupurile sociale ale școlii...
Dl viceprimar Rezik Ladislau avea să ne informeze pe îndelete cum stau lucrurile cu cele două școli și cele două grădinițe ale comunei. „La Tărian, avem școală cu clasele I-VIII și secție maghiară, clasele I-IV (simultane), iar la Girișu de Criș, doar învățământ primar (secția română, tot clase simultane). Elevii de gimnaziu vor învăța, din această toamnă, la Tărian. În aceeași clădire cu elevii din clasele primare, vor învăța și preșcolarii. În clădirea lor, intenționăm să înființăm un muzeu al satului. Dacă ați vizitat școala, ați putut remarca faptul că în toate sălile de clasă, podelele sunt melaminate, geamuri și uși termopan, precum și încălzire centrală proprie pe combustibil solid. Lemnele sunt în curte, dar și în magazie, tăiate...”
La Tărian e zarvă mare!
Un kilometru, doi... și ajungem la Tărian. În școală și în curte, gălăgie, un zgomot plăcut făcut de câțiva copii care se aflau în preajma profesorului de sport și de sculele electrice ale meșterilor tâmplari, zidari și vopsitori. Delia Bondar e un profesor și jumătate, cu lipici la copii, stimată și îndrăgită de toți, de toate vârstele. În curte, se tăiau lemne, iar în clădirea din spate aveam să le surprindem în activitate pe înv. Corina Cadar, care se pregătește să-i întâmpine pe cei mai mici școlari (din clasa I), educatoarea Eugenia Floruța, femeia de serviciu Mărioara Lazăr (și soțul ei). Delia ne povestește, fără întrerupere, despre proiectele școlare și rezultatele obținute de elevii săi la diferite concursuri.
Frumoasa și Bestia, Scorpia și Neagra
La parter, ne prezintă „Scorpia și Neagra” școlii, apelative drăguțe pe care le-a câștigat în timp Adriana Juca, profesorul de istorie-geografie. Din iubire și din respect pentru elevi (respect îmbinat cu exigența), Adriana (bruneta) a ajuns să fie catalogată de unii drept „Scorpia și Neagra”. Adriana tocmai corecta lucrările de corigență. Profesoara „se laudă” cu exigența sa, dar și cu rezultatele pe care le-a obținut în cei 12 ani de apostolat. E fericită văzând că doi foști elevi ai săi de la alte școli pe unde a mai predat, au ajuns profesori de istorie-geografie (Dana Rusu și Adrian, de la fostul Gr. Șc. „Sinteza” și școala „Decebal”).
Armonia naturii, Oameni și locuri
Delia e încântată de proiectele școlare „Armonia naturii”, în parteneriat cu o școală din Bușteni, de premiile obținute de ea și de elevii săi, precum și de alți elevi și profesori, la creație plastică și literară (eleva Călina Mihuța – premiul III, cu un eseu, prof. coordonator Mihaela Sălăjan); „Oameni și locuri”, un proiect derulat în parteneriat cu o școală din Cluj-Napoca („C-tin Brâncuși”). Zece elevi clujeni din echipa de proiect au participat, în 21 mai, la „Zilele Tărianului”, au fost conduși prin Oradea, dar și la Peștera Urșilor de la Chișcău. În septembrie, cei din Tărian urmează să le întoarcă vizita. Elevul Fabian Tanțău, cu „Frumoasa și Bestia”, avea să obțină premiul publicului la un concurs național de fotografii, organizat de Terra magazin. Au mai avut cei din Tărian un proiect în parteneriat cu SAM „George Barițiu” din Oradea. Elevii de la „Barițiu”, îndrumați de prof. Viorica Ionaș, au confecționat în atelierele lor de croitorie diferite materiale pentru partenerii lor de proiect din Tărian.
S-au (re)aprins luminile în sat!
Cineva ni s-a plâns că de câteva luni, noaptea, în Tărian, pe strada principală, e beznă, în sensul că s-a oprit iluminatul public. Face primarul ecomomie, au zis unii. Noi am sunat la Dispeceratul de la Electrica (0259/929). De la Tărian, nu avem nicio sesizare în acest sens, a venit răspunsul, imediat. Vom trimite echipa să verifice. După vreo două - trei ore, doamna Ramona Cociș ne-a resunat și ne-a spus că a fost o defecțiune tehnică, remediată imediat. Din vreo 40 de corpuri de iluminat, vreo opt sunt arse, dar restul funcționează. Corpurile arse trebuie înlocuite pe plan local. Aceasta e treaba primăriei, ne-a lămurit dna Cociș.
Le mulțumim celor de la Electrica pentru intervenția promptă și răspuns! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 15:27:25 Ora de vară a Europei de Est