Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„La noi, cursurile pot începe chiar mâine!”

Joi, la școala din Sîntandrei

„La noi, cursurile pot începe chiar mâine!”

Joi (2 septembrie 2010), venind de la Girișu de Criș, ne-am propus să intrăm și pe la Școala cu clasele I-VIII din Sîntandrei, chiar dacă ne așteptam să nu găsim pe nimeni, fiind trecut de ora 13.00 (13.10)

Și totuși ușa era deschisă, iar doamna secretară (Maria Mărcuș) era la post. L-a sunat pe dl director (Sorin Ban), care ne-a asigurat că revine în 10 minute. Între timp, ne-am întreținut cu doamna Mărcuș, de 32 de ani secretara școlii. Multe a auzit și știe. Îi place ceea ce face și o face cu multă tragere de inimă. A fost educată în cultul muncii, al respectului și disciplinei. Cinstea, onoarea, demnitatea, adevărul și dreptatea sunt pentru dumneaei valori nestemate, la care ține și în care crede ca în Biblie.
„La noi, cursurile pot începe chiar mâine,” ne-a asigurat domnul director, și ne-a invitat să vizităm școala și grădinițele din curte (GPP și GPN, cu program prelungit și program normal). Pe lângă acestea, în componența școlii, ca unitate școlară cu personalitate juridică, mai intră Grădinița din Palota. Cele trei grădinițe funcționează cu o grupă (la Palota), două și trei grupe la Sîntandrei (respectiv, 11, 45 și 80 de copii).
Reabilitarea am făcut-o pe structuri și corpuri de clădire
 La ora vizitei noastre, la Grădinița cu program prelungit, copiii erau la orizontală, în pătuțuri. „Școala numără aproximativ 270 de elevi, câte două clase la fiecare nivel de clase. Reabilitarea am făcut-o pe structuri și corpuri de clădire. Anul acesta am finalizat lucrările la GPN (care ne-au costat circa 45.000 de lei). Am schimbat în totalitate instalația electrică, am făcut lucrări de construcție, zugrăveli, parchetat și mobilier... Curtea a fost dotată cu obiecte și instalații de joacă încă din 2009. În toate clădirile avem încălzire centrală pe gaze naturale, instalații moderne, digitale, cu programare electronică pe zile și ore.
Autorizațiile de funcționare sunt în termen. Sunt valabile până în decembrie 2010. Așa le-am făcut noi pe un an calendaristic, nu pe un an școlar. E mai bine așa. De ce să avem dureri de cap la fiecare început de an școlar?! Centralele termice (11) sunt autorizate ISCIR. Școala funcționează în trei corpuri de clădire (A,B și C). Școala de la Palota am desființat-o. Aveam doar cinci copii în două clase simultane. Nu avea rost. Pentru transportul celor 20 de copii de la Palota (fabrică), primăria ne-a asigurat un microbuz. Plata o facem din bugetul școlii, la o adică, dacă nu ne asigură Inspectoratul Școlar decontarea abonamentelor copiilor”, ne-a declarat domnul director.
Sorin a primit 6 ari de pământ
Ca o recunoștință din partea comunității, domnul primar Ioan Mărcuș și Consiliul local i-au oferit dlui director Sorin Ban (după cinci ani de directorat), 6 ari de teren, să-și construiască o locuință familială („Deja fundația e făcută”, adaugă cu mândrie tânărul director). Directorul și primarul colaborează foarte bine, iar acest lucru se vede de la o poștă, cum se spune, după starea în care se prezintă unitățile de învățământ. Sorin este și un tip foarte popular, deschis și sincer. Sincer, nu naiv. Nu îi este rușine să recunoască faptul că pune mâna și pe coasă. „Săptămâna trecută am cosit iarba din curtea grădinițelor, împreună cu Neluțu, Ioan Socaciu – fochistul nostru”.
La Sîntandrei, cadrele didactice sunt titulare și localnice, mai bine de 50%. Domnul director regretă detașarea învățătorului Petru Duma la Penitenciarul Oradea, dar îl înțelege, fiindcă se alege cu o îndemnizație de 30%. Și mai are un caz. O educatoare titulară din Palota, rămânând doar cu 5,5 milioane salar net, după proverbiala ajustare  cu 25% a salariilor bugetarilor, și-a depus cerere pentru concediu fără plată. Părăsește un an sistemul și muncește cu folos la străini (peste hotare), pentru un salariu cât de cât decent! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „La noi, cursurile pot începe chiar mâine!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:58:47 Ora de vară a Europei de Est