Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala de vară dedicată educației parentale

Salvați Copiii România lansează

Școala de vară dedicată educației parentale

București, 6 septembrie 2010.
Salvați Copiii România organizează în săptămâna 6 – 10 septembrie, la Neptun, Școala de vară dedicată specialiștilor din domeniul educației parentale.

Această acțiune este derulată sub umbrela proiectului „Towards positive healthy parenting in Romanian families/Părinți competenți, copii sănătoși - Dezvoltare de servicii de parenting în România” și beneficiază de susținerea financiară a Islandei, Liechtensteinului și a Norvegiei prin Mecanismul Financiar EEA.
În urma experienței de peste douăzeci de ani în lucrul cu părinții și copiii, Salvați Copiii evidențiază importanța educării părinților, astfel încât aceștia să își cunoască copiii și problemele lor. O analiză realizată de Centrul Național pentru Sănătate Mintală în 2009 arată că unul din trei preșcolari suferă de o boală mintală, iar unul din cinci elevi cu vârsta între 6-18 ani are diferite tulburări psihice. De asemenea, neglijarea copilului de către părinți este forma de încălcare a drepturilor copilului cea mai des raportată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, unde peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate în anul 2009 au fost cazuri de neglijare. Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate în 2009, 8.101 cazuri au fost de neglijare în familie, iar restul de 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emoțional și 572 abuz sexual. În cadrul aceluiași studiu reiese faptul că peste 21% din totalul copiilor ajunși în sistemul de protecție socială sunt cazuri de neglijare și abuz.  
La școala de vară de la Neptun sunt așteptați peste 70 de participanți, specialiști ai celor cinci Centre de consiliere pentru părinți ale Salvați Copiii, precum și alți specialiști din Arad, Satu-Mare, Constanța și București. Temele care vor fi dezbătute în cadrul școlii de vară sunt:
„Principii” de consiliere („parenting”) și optimizarea relației de cuplu; consilierea și psihoeducația părinților cu dificultăți emoționale (anxietate, depresie, perfecționism); consilierea și psihoeducația părinților cu dificultăți de gestionare a problemelor comportamentale și emoționale ale copiilor pe grupe de vârstă;
consilierea părinților pre și post divorț: cum comunicăm cu copiii și alte informații de interes; identificarea primului episod psihotic sau tulburarea de tip borderline în adolescență.
„Ideea de la care pornește acest proiect este că relațiile în familie, în general, și relațiile părinte-copil, în particular, au o influență globală asupra stării psihice, fizice și sociale a copilului. De aceea, îmbunătățirea acestor relații și, implicit, a abilităților de părinte este benefică atât pentru copii cât și părinții lor și este eficace în reducerea factorilor de risc familial care ar putea genera probleme de comportament la copii”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației Salvați Copiii România.
La Școala de vară vor participa: Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, dr.  Victor Olsavszky, reprezentant OMS în România, Ileana Botezat Antonescu, președinte CNSM  (Promovarea sănătății mintale și creșterea calității vieții pentru copiii, adolescenții și familiile lor) și Cecilia Macri, expert programe și proiecte MECTS.
Începând cu luna iunie 2010 Salvați Copiii a demarat programul „Părinți competenți, copii sănătoși - Dezvoltare de servicii de parenting în România”, prin deschiderea a  cinci Centre de consiliere pentru părinți, în care sunt integrați părinți și copii provenind din familii vulnerabile și care sunt localizate în București, Iași, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara. Principalele servicii oferite sunt: consiliere individuală și de grup pentru părinți și copii, pregătire și consultanță pentru specialiștii din domeniul sănătății, educației și protecției sociale, precum și activități de informare și educație desfășurate în comunitate, la nivel urban și rural.
Câțiva dintre factorii de risc ce țin de componența și funcționalitatea familiei sunt: existența unui climat socio-afectiv defectuos (relațiile tensionate, atitudinile violente, mediul lipsit de securitate afectivă dezvoltă un comportament agresiv si interacționează violent), tipul familiei (numărul de membri, familii dezorganizate, condițiile economice precare, în familiile cu mulți copii se dezvoltă comportamente abuzive mai ales între frați), lipsa de modele, nivelul scăzut de educație al părinților, lipsa de informare, pregătire și educare în exercitarea rolului de părinte, delegarea responsabilității părinților pentru educarea copilului spre școală, scăderea autorității părinților, criza valorilor familiale și interesul minim acordat de părinți colaborării cu corpul profesoral pentru intervenția în cazurile elevilor cu comportamente dezadaptative, degradarea interesului factorilor educaționali (familia, școala) pentru procesul educativ al minorilor.
Centrele de consiliere pentru părinți sunt servicii publice gratuite, dezvoltate la nivel comunitar care își propun promovarea, dezvoltarea și implementarea de servicii îmbunătățite de parenting, pentru a asigura integrarea părinților într-un program de consiliere înainte ca dificultățile din relația copil-părinte să îl plaseze pe copil într-o situație de risc. Centrele beneficiază de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenți sociali, psihopedagogi, ce oferă servicii specializate într-un mediu prietenos, accesibil și nestigmatizat.
Pentru informații suplimentare vă rugăm contactați: Georgeta Păunescu, coordonator proiect, Salvați Copiii România, tel: 316 61 76/77, 0766 61 24 23
georgeta_paunescu@salvaticopiii.ro  (Mihaela Ghinescu)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:12:55 Ora de vară a Europei de Est