Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dorim să menținem sus ștacheta și să nu facem rabat de la calitate!”

La C.E. „Partenie Cosma” din Oradea

„Dorim să menținem sus ștacheta și să nu facem rabat de la calitate!”

Marți (7 septembrie 2010), la noul sediu al Colegiului Economic „Partenie Cosma”(de pe strada Clujului nr. 66), se muncea pe toate planurile, fiecare pe sectorul său, de la mic la mare (elevi și foști elevi, personal didactic și nedidactic).

Directorii (prof. dr. Ioan Corba – director și prof. dr. Răzvan Vonea – director adjunct) puneau la cale orarul și programul primei zile de școală...
Pe sectoare, în sălile de clasă, pe coridoare, în sala de sport și în curte, se lucra cu spor. Am găsit la treabă elevi și foști elevi care au venit să dea o mână de ajutor la pregătirea sălilor de clasă, a cabinetelor și laboratoarelor.
„10-15 meșteri pe zi, de două săptămâni, muncesc pentru a putea deschide cursurile în condiții normale. Singurul inconvenient va fi funcționarea în condiții de indice 2, în două schimburi, dimineața și după-masă, în trei clădiri dispersate pe raza municipiului (la noul sediu, pe str. Clujului nr. 66 și 106, precum și la vechiul sediu, de pe str. Partenie Cosma –n.n.), pentru că, de la 35 de săli, am venit la 18. Așa încât, vom rota clasele, în primul semestru, în schimbul de dimineață, vor veni a XII-a și a IX-a, iar în schimbul al II-lea, restul. În cealaltă clădirea de pe Clujului nr. 106, sunt doar nouă clase, dar în schimbul de dimineață, acolo funcționează Școala cu clasele I-VIII „Alexandru Roman”, iar de la ora 14.00, intrăm noi cu șapte clase. Patru clase, de la secția maghiară, au rămas la vechiul sediu. Unii profesori vor naveta între două clădiri”, ne-a declarat domnul director Ioan Corba.
Umblă zvon prin oraș că mulți economiști s-au retras, și nu atât pentru schimbarea locului, cât pentru programul în două schimburi. Pur și simplu unii nu vor să vină la școală în schimbul de după-masă. Într-adevăr, zvonul se confirmă: Au venit cinci și au plecat 25 de elevi. Au venit 16 cadre didactice noi, în urma pensionării și plecării a cinci cadre în concediu de maternitate. Din cele patru cabinete de informatică, la nou sediu vor funcționa doar două, iar unul a rămas la vechiul sediu. În legătură cu moderna și spațioasa sală de sport „abandonată” la vechiul sediu, conducerea colegiului a solicitat să rămână în administrația colegiului, dar să fie folosită împreună cu liceul gazdă (St. Laszlo).
Trecând peste toată supărarea, domnul director Ioan Corba dorește să ne asigure că va menține sus ștacheta și nu va face rabat de la calitate. E vorba atât de conducerea colegiului, cât și de întreg personalul unității, didactic și nedidactic.
„Suntem supărați pentru investiția făcută!”
În sala celor din a XII-a E, am găsit fete la lucru, alături de dirigintele clasei, dna prof. Marioara Vașadi. Larisa Todorici, Bianca Radu, Mădălina Moga, Andreea Chinde și Cristina Zbîrce (Missa clasei) au venit să dea o mână de ajutor la vopsitul ușii, soclului și caloriferelor... „Ieri (luni – n.n.), au venit și ați colegi (Adrian Bora, Vlad Moghioroși și Cristina Birta)”, ține să ne precizeze Larisa.
Doamna profesor era supărată, după cum ne-a declarat. „Suntem supărați pentru investiția făcută în cei trei ani în fosta noastră sală de clasă, peste 50 de milioane de lei. Acum nu ne-am mai propus să investim, dar punem umărul și vopsim. Nu putem să o lăsăm așa cum am găsit-o. Și cum asta nu ne-ar fi de ajuns, mai avem un of. Șapte profesori din școală ne-am depus anul trecut dosarele pentru distincția „Gheorghe Lazăr”. Dosarele au fost analizate și notate la Inspectoratul Școlar și urma să primim diploma și banii, dar nu s-a întâmplat așa pentru că nu a apărut ordinul ministrului. Acum iar se depun dosare (până în 8 septembrie), sperăm că nu mai este cazul să le depunem, pentru că depunerile se fac din cinci în cinci ani. Se zvonește că poate nu primim nici anul acesta, dacă nu sunt fonduri la nivel de școală. Sperăm să nu avem ghinion și de data aceasta! Mâine (miercuri – n.n.), urmează să răspundem la examenul psihologic”...
Așadar, muncă și iar muncă, dar și probleme, fel de fel, peste tot. Stres și nervi, chiar dacă nu a început încă școala! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Dorim să menținem sus ștacheta și să nu facem rabat de la calitate!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:24:03 Ora de vară a Europei de Est