Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Speranța noastră este ca anul viitor să demolăm și să reconstruim sala de sport...”

La Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea

„Speranța noastră este ca anul viitor să demolăm și să reconstruim sala de sport...”

Directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, prof. Viorel Mititean, e relativ mulțumit de ceea ce s-a făcut în vară pentru pregătirea școlii în vederea deschiderii noului an școlar.

În curte, s-a turnat un covor asfaltic de 5cm grosime, din bani guvernamentali, dar au mai rămas 480 metri pătrați, suprafață care va fi finalizată de Primăria Oradea. Lucrul la fațadă a fost încheiat, a mai rămas o zonă interioară care cuprinde internatul. Meșterii sunt cocoțați pe schele. În două corpuri de clădire, au mai rămas de zugrăvit coridoarele. Licitația s-a încheiat, contractul cu CIAC a fost semnat, urmează ca meșterii să înceapă lucrul. „În primăvară, va intra pe rol un proiect de reabilitare a internatului, care nu afectează însă interiorul. S-au schimbat vechile geamuri cu geamuri termopan. Speranța noastră este ca anul viitor să demolăm și să reconstruim sala de sport pe un amplasament extins. Sperăm să mai înlocuim și parte din mobilier (bănci și scaune) și să finalizăm sistemul video de supraveghere...”, ne-a declarat domnul director Viorel Mititean.
Bătălie mare pentru locurile în internat
Se vede treaba că după mutarea economiștilor în calea Clujului, numărul solicitărilor pentru un loc în internatul gojdiștilor aproape că s-a dublat, iar gazdele nu pot fi decât încântate de situație. Internatul are o capacitate de 76 de locuri, dar se acționează pentru suplimentarea lor, așa încât la final, se va putea ajunge la circa 90. Școala deține toate autorizațiile necesare, pentru școală, cantină și internat.
În noul an școlar, s-a pornit cu cabinete și laboratoare mai bine utilate. Se știe că fiecare olimpiadă națională găzduită lasă în urmă o „brumă” de dotare. Din colectivul de cadre didactice au plecat doi profesori valoroși (dl profesor Nicolae Moldovan și dna profesor Viorica Tomescu), care s-au pensionat, dar în loc „au răsărit doi stejari” (prof. dr. Ciprian Sonea și prof. Mădălina Tăut), prof. Anemona Letea s-a căsătorit de curând. Manualele sunt asigurate, iar fondul de carte din bibliotecă s-a întregit cu câteva achiziții.
În lunga vară fierbinte, și palmaresul de medalii al gojdiștilor s-a îmbogățit cu bronzul internațional adus de Ioana Moga, tocmai de la Tokio, de la Olimpiada internațională de chimie și încă un bronz (locul trei pe țară, după Târgu Jiu și Arad), adus de cei mai tari gojdiști în dezbateri, elevii dnei profesor Liliana Sonea (Daiana Popa, olimpicul internațional Vlad Florin Lazăr și Anamaria Cotîrlea), de la etapa finală a concursului național „Tinerii dezbat”. Peste 30 de gojdiști sunt așteptați să sosească din Anglia, unde au participat la o școală de vară, însoțiți de prof. Raluca Balmoș și Mădălina Tăut. În 21 septembrie, un alt grup va pleca o săptămână în Franța, în cadrul schimburilor culturale care se derulează de ani și ani, gestionate de catedra de limbi moderne, respectiv de limbă franceză, sub coordonarea dnei profesor Livia Mircea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Speranța noastră este ca anul viitor să demolăm și să reconstruim sala de sport...”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:23:39 Ora de vară a Europei de Est