Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceu bilingv româno-spaniol și centru DELE

Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea

Liceu bilingv româno-spaniol și centru DELE

Dacă în 15 octombrie 2008, Excelența Sa Juan Pablo Garcia Berdoy Cerezo, ambasadorul Spaniei la București, a inaugurat, secția de spaniolă, bilingv, înființată la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, în anul școlar 2009-2010, același liceu, înălțat la rang de colegiu național (Colegiul Național „Iosif Vulcan”) a devenit centru DELE.

Centrul DELE (Diplomas de Espanol como Lengua Extranjera) este unul dintre cele opt centre din România (București, Brașov, Oradea, Sibiu, Ploiești, Constanța, Cluj-Napoca, Vaslui) și Republica Moldova (Chișinău) unde se testează și se acordă diplome de cunoaștere a limbii spaniole, recunoscute internațional; abrevierea DELE înseamnă în limba română Diploma de spaniolă ca limbă străină. În România și Republica Moldova, examenele pentru obținerea diplomelor DELE sunt organizate și coordonate de către Instituto Cervantes din București. În cadrul acestor centre DELE, se organizează de două ori pe an câte o sesiune pentru obținerea acestor diplome (echivalentul diplomelor Cambridge). În cazul diplomelor DELE, există șase niveluri: A1, A2 (un nivel nou, începând din 2010), B1 (fost nivel inițial – pentru elevi), B2 (fost nivel intermediar), C1 (nou – începând din noiembrie 2010) și C2 (fost nivel superior).
Școală după școală
De ani de zile, la fostul liceu pedagogic, după orele de curs, elevii din învățământul primar rămân în școală, unde învață și își pregătesc temele, sub îndrumarea învățătorului clasei. Directorul colegiului, dna prof. Simona Martin, se arată încântată de acest program.
Joi (9 septembrie 2010), la ora vizitei noastre, am găsit dascălii în sălile de clasă, pregătind sălile pentru prima zi de școală, dar în două săli am văzut și elevi în bănci (foști absolvenți ai clasei a IV-a care își împrospătau cunoștințele de română și matematică). În fosta clasă a IV-a A, alături de învățătoarea clasei, prof. Maria Donca, erau prezente cinci fetițe: Adriana Matei, Antonia Șandor, Denisa Here, Ruzsa Antonia și Abigail Dan. „De la 1 septembrie, câte două ore pe zi (între orele 8 și 10), foștii mei copii din clasa a IV-a vin să facă exerciții de matematică și gramatică, recapitulăm și consolidăm noțiunile de bază”, ne-a spus dna prof. Maria Donca.
În fosta clasă a IV-a B, pe moment, am avut senzația că toți elevii sunt în bănci. „Zilnic am avut câte 14-16 elevi. Noi lucrăm de la ora 10 la 12, după 12, rămâne colectivul de organizare a momentului festiv din 13 septembrie, când dorim să le oferim o surpriză celor mai mici școlari, care le vor lua locul în bănci”, ne-a declarat prof. Maria Duma.
Din nou acasă, după doi ani în Spania
În sala viitorilor școlari din clasa I D, aveam să facem cunoștință cu dna înv. Rodica Ghenț, care a revenit la catedră după doi ani petrecuți în Spania.
Din cei 28 de ani de apostolat, 20 i-a petrecut la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” (devenit colegiu național). În ultimii doi ani, a participat la un proiect internațional, organizat de ambasadă, intitulat „Limbă, cultură și civilizație românească”.
„Proiectul s-a desfășurat în localitatea Amposta, unde 150 de elevi români din Spania învățau românește, după orele de curs (câte 14-16 ore săptămânal), în cinci școli, împărțiți în șapte grupe mixte. Aveam preșcolari, elevi de ciclul primar, dar și de gimnaziu. Pe baza unui manual unic, învățau română, istorie, geografie și cultură (obiceiuri, datini și tradiții românești)”...
Ioana revine la „pedagogic”, în calitate de profesor – psiholog Absolventă a liceului pedagogic, Ioana Cherechianu a revenit „acasă”, în această toamnă, în calitate de profesor psiholog școlar. Ea o va înlocui pe doamna Mihaela Levai, plecată în concediu de creștere a copilului. Joi, le-am găsit pe amândouă ambalând  materialele didactice din dotarea cabinetului de asistență psihopedagogică, ce avea să fie mutat într-o altă sală...
52 de clase – 1.315 elevi și 100 de dascăli
La Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea vor învăța în nou an școlar 1.315 elevi, în 52 de clase (16 de învățământ primar, 16 de învățământ gimnazial și 20 – liceal) sub îndrumarea a circa 100 de dascăli. Din cele cinci clase de-a IX-a, două au profil pedagogic – educatoare (secția română și secția maghiară), două au profil real (mate-info, intensiv info și științe ale naturii), o clasă are profil uman, specializarea filologie bilingv spaniolă.
Să mai spunem că o clasă cu profil pedagogic se mai găsește în județul Bihor doar la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș - tot de educatoare – în limba română. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liceu bilingv româno-spaniol și centru DELE.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:06:07 Ora de vară a Europei de Est