Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A plecat un Om, s-a născut un Înger

In memoriam

A plecat un Om, s-a născut un Înger

Florian Pittiș își lasă, astăzi (marți, 7 august), trupul în Cimitirul Belu din București, un actor de excepție, un cântăreț talentat și un om de media foarte înzestrat. Însă spiritul lui ajunge să triumfe în adevărata sa splendoare în Împărăția lui Dumnezeu. Vocea lui inconfundabilă se asocia cu Teleenciclopedia, Pasărea Colibri și Radio3net, al cărui părinte fondator a fost până duminică, 5 august 2007. Primul radio ce emitea online din eterul românesc îi va purta numele de acum înainte.

Florian Pittiș a fost și va rămâne o lumină pentru noi. Era bun, deștept, puternic, modest, visător și nonconformist. Reprezentant al vieții, insufla veselie și tinerețe. Era într-un fel de neînlocuit. El va rămâne emblema unei epoci; unii l-au considerat „Cel mai cultivat și multilateral actor, o personalitate ieșită din comun.” Alții spuneau despre el: „ Era un om care făcea priză rapid la public, era o enciclopedie de glume, bancuri și destindea mereu atmosfera. Rămânea spiritul jucăuș care mereu îi trăgea după el pe ceilalți, cu scânteia tinereții din interiorul lui. ” 
Într-un interviu televizat în care se destăinuie realizatoarei emisiunii, Iuliana Ciugulea, Pittiș face câteva mărturisiri despre sine:
*Eu reprezentam acea parte din teatru, care însemna să mă exprim pe mine, preferam asta, decât să fac servicii altora.
*Mă interesa modul de gândire, important era cum devii cu toată ființa un rol, un cântec, o piesă.
*Eram legat de Cuvânt, nu mă pricepeam să fac altceva. Tinerii de aici aveau nevoie de un cârlig de care să-și lege speranțele...
*Nu mi-e frică de Dumnezeu, pentru că el e drept și bun. Mi-e frică doar de a nu fi făcut pe Pământ pentru ce m-a trimis El.
*Dumnezei creatori suntem noi. Dacă noi suntem creatori într-un domeniu artistic, atunci suntem pe picior de egalitate cu Dante, Michelangelo.
*Ce e viitorul? În fiecare zi mă scol tot azi.
*Mă îmbrac în blugi din plăcere, nu vreau să impresionez pe nimeni. *Dacă i-aș impresiona, oamenii nu ar avea valoare pentru mine.
*Hippie mi-a oferit o cultură alternativă: transformarea.
*Am transformat ideea de muncă, în noțiune de joc. Nu trebuie să ne chinuim pe lumea asta. Ci să facem ceea ce ne face plăcere.
*Nu sunt preocupat de rating. Iisus a avut mai puțin rating decât Barabas. A fost bine?
*Gândesc precum înotătorul John Nebel: nu am adversari, nu vă dați seama că mă lupt cu mine însumi?
Întrebați „ Cum suntem?”
Câți dintre noi răspundem mereu, ca și Pittiș: „ Excelent!”
Îi mulțumim pentru lecția de viață, libertate și demnitate ce ne-a dat-o!
Daniela MIHALCIAC

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:19:52 Ora de vară a Europei de Est