Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce aduce anul școlar

Nu aduce ceasul...

Ce aduce anul școlar

*47 de școli cu clasele I-IV comasate... *cu 300 de norme didactice mai puțin *cu șase unități de învățământ cu personalitate juridică mai puțin *desființarea gimnaziului la Pocola *comasare prin absorbție *directori și inspectori noi *un nou consiliu de administrație *noutăți la bac și evaluarea națională...

În prag de nou an școlar, am dorit să aflăm ce surprize- surprize li s-au mai pregătit dascălilor și elevilor la început de nou an școlar (2010-2011). Noutățile ne-au parvenit chiar de la generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Dorel Luca.
Optimist din fire și deloc alarmat de criza financiară, politică și morală care este gata-gata să zdruncine din temelii societatea românească, generalul privește cu încredere înainte (când era mai bine, zic unii), complet resemnat în fața greutăților și nevoilor, fiind convins că toate trec, iar într-un final fericit, fiecare dascăl (fiecare cetățean) va ajunge să vadă luminița de la capătul tunelului...
Așadar, de la 1 septembrie, din lipsă de copii și fonduri, 47 de școli cu clasele I-IV au fost comasate spre școlile de centru (de comună), acolo mai rămânând doar grădinițe. „Prin comasări și reorganizarea rețelei școlare, avem cu 300 de norme didactice mai puțin decât la 1 septembrie 2009. Avem cu șase unități de învățământ cu personalitate juridică mai puțin. E vorba despre cluburile elevilor din județ, care au devenit structuri ale Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, fără directori. La școala din Pocola s-a desființat gimnaziul, elevii fiind repartizați potrivit dorinței lor la Beiuș și Uileacu de Beiuș. Comasarea prin absorbție a Școlii cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu” cu Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, noua instituție purtând numele liceului ortodox...”
Unele unități de învățământ au fost obligate să-și schimbe numele, altele au fost încântate să primească numele unor personalități locale ori să fie înaintate în grad (rang): Grădinița „Albă-ca-Zăpada” din Salonta a devenit „Fluierașul fermecat” (în urma unor sesizări și contestații venite de la cei care dețin marca înregistrată). Acesta înseamnă că vor „dispărea” toate celelalte... (din Cluj-Napoca, Năvodari, Galați, Vatra Dornei...)? Școala cu clasele I-VIII din Păgaia poartă numele lui Iosif Gâlgău, SAM Dobrești a devenit Liceul Tehnologic Dobrești.
Unor directori sau directori adjuncți le-a expirat mandatul la 31 august. Prin decizia generalului Dorel Luca, în urma propunerilor făcute de comunitatea locală, au fost numiți directori noi (la Săcuieni, Finiș...). Consiliul de administrație din școli s-a lărgit, cuprinzând 7-11 membri, după caz (mărimea unității de învățământ). De-acum vor avea reprezentanți în CA, consiliul local, dar și primarul, părinții (chiar doi reprezentanți), dar și elevii...
Se schimbă agenda bacalaureatului
Pentru clasele terminale de liceu (a XII-a și a XIII-a), cursurile se vor încheia în 27 mai, iar probele de competență nu se vor mai da în cursul anului școlar, ci după încheierea cursurilor:
6-8 iunie – proba A (comp. lingv. lb. română)
8-10 iunie – proba B (lb. maternă)
13-17 iunie – proba D (comp. digitale)
20-23 iunie – proba C (comp. lingv. lb. de circulație internațională)
27 iunie – proba scrisă la lb. română
28 iunie – proba scrisă la lb. maternă
29 iunie – proba obligatorie a profilului
1 iulie – proba la alegere a profilului și specializării
3 iulie – afișarea rezultatelor
4 iulie – depunerea contestațiilor
5-7 iulie – rezolvarea contestațiilor
8 iulie – afișarea rezultatelor finale.
Elevii de clasa a VIII-a vor încheia cursurile în 10 iunie
În perioada 13-15 iunie, se fac înscrierile pentru evaluarea națională
20 iunie – proba scrisă la limba română
21 iunie – la limba maternă
22 iunie – la matematică
24 iunie – afișarea rezultatelor (până la ora 14.00, iar de la 14.00 la 18.00 – depunerea contestațiilor)
25-26 iunie – rezolvarea contestațiilor
27 iunie – afișarea rezultatelor finale.
Proiecte... de proiecte
Și în noul an școlar care a început la 1 septembrie 2010, Inspectoratul Școlar Județean Bihor va derula nenumărate proiecte de formare profesională care se adresează tuturor cadrelor didactice (cursuri gratuite, prilej cu care se pot achiziționa 90 de credite, ele contând la formarea profesională obligatorie, o dată la cinci ani); unele se vor desfășura în parteneriat cu SIVECO, Tehne România, C.C.D. și inspectoratele școlare Timiș, București, Caraș-Severin, Alba, cu ONG-uri din Vrancea...
„La început de nou an școlar, îndemn dascălii bihoreni să-și facă meseria cu profesionalism, așa cum au făcut-o și până acum. Mulțumiri pentru modul în care au înțeles să răspundă chemării I.S.J. în perioada desfășurării bacalaureatului, când sindicatul anunțase boicotarea examenului de bacalaureat. Să privească cu speranță înainte”, a conchis generalul Dorel Luca. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:30:30 Ora de vară a Europei de Est