Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-au întors gojdiștii din Anglia!

English Summer School

S-au întors gojdiștii din Anglia!

Prof. Mădălina Tăut și Raluca Balmoș, profesori de limba engleză la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, s-au întors, vineri, din Anglia, unde au însoțit 31 de elevi gojdiști (elevi de gimnaziu și liceu) la o școală de vară organizată de SOL – o organizație non-profit din Marea Britanie.

SOL oferă elevilor posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele de limbă engleză într-un mediu intim de învățare, aflat în orășelele Barnstaple, Bideford și Tiverton, situate în sud-vestul Angliei. Programele de învățare au fost concepute pentru a-i stimula pe elevi, atât în timpul orelor, cât și în timpul liber, și pentru a-i încuraja să folosească limba engleză în situații reale.
Profesorii SOL sunt vorbitori nativi de limbă engleză, dețin calificări pedagogice recunoscute internațional și sunt selectați pe baza experienței și a capacității de a stabili un raport cu elevii, dar și a abilităților de a transforma învățarea într-un proces activ și plin de satisfacții.
Datorită amplasării instituției, elevilor li se oferă și posibilitatea unor activități și vizite interesante, care reușesc să împletească armonios cultura locală, istoria și divertismentul. Ieșirea la ocean, peisajul rural și misterele zonei (Stonehenge, castelul regelui Arthur), sunt ingredientele unei experiențe de neuitat pe care SOL o propune tuturor participanților, după cum ne asigură Mădălina și Raluca.
În perioada 25 august - 9 septembrie 2010, cu cele 400 de lire sterline și 290 de euro pe persoană, cei 31 de gojdiști și profesorii lor au vizitat orașul Strasbourg (tur și plimbare cu vaporașul), Luxembourg (turul orașului), seara plecare spre Calais, traversarea Canalului Mânecii, oprire la Canterbury și Stonehenge (vizitarea misteriosului monument preistoric), sosire la Barnstaple (cazare în familii, turul orașului, vizitarea muzeului de istorie), excursie la Lynton și Lynmouth, plimbare cu renumitul tren cu apă; dimineața cursuri, după-amiază excursie la Clovelly (unul dintre cele mai vechi sate pescărești din lume, actualmente muzeu); excursie la ocean și la Tintagel, tărâmul legendarului rege Arthur, vizitarea castelului; excursie la Plymouth, cel mai important oraș din zona Devon – turul orașului, cu vizitarea National Marine Aquarium; în 4 septembrie: închiderea festivă, acordarea diplomelor, prezentarea pieselor de teatru și cursuri-surpriză; plecare din Barnstaple la Londra, vizitarea Muzeului figurilor de ceară Madame Tussaud’s, turul orașului; plecare spre Stratford – Avon, vizitarea casei memoriale (și a mormântului) lui W. Shakespeare, oprire la Oxford, plimbare prin centru și vizitarea universității, cazare la Londra; Buckingham Palace – schimbarea gărzilor, croazieră pe Tamisa până la Greenwich, vizitarea observatorului, plecare spre Dover, sosire la Frankfurt, tur, cină și cazare, iar în 9 septembrie, mic dejun și plecare spre Oradea.
„Am vizitat locuri pe care elevii le au trecute în manualele de engleză”
„A fost un excelent prilej de învățare pe bază de comunicare prin intermediul jocurilor și concursurilor interactive. Copiii au învățat să vorbească engleza fără frică, stimulați fiind să-și dezvolte încrederea în sine. La final, au primit câte o diplomă pentru o viață întreagă, pe care o vor putea folosi în anii de liceu, o recunoaștere că au făcut o școală în Anglia”, ne-a declarat prof. Mădălina Tăut. Prof. Raluca Balmoș a ținut să sublinieze faptul că gojdiștii orădeni nu sunt la prima participare la aceste cursuri ale școlii de vară. Prima oară a fost în 2008, când au participat 42 de copii. „Ca să poți participa la școala de vară din Anglia, trebuie să stăpânești engleza la nivel mediu de conversație, să ai bani și să vrei să ai parte de o asemenea aventură de cunoaștere. Organizăm an de an, dacă există solicitanți. E un câștig cultural, moral și intelectual fantastic pentru copii...”
La fel de încântate de această aventură s-au arătat și Andrada Nicoleta Costa și Teodora Chișe (din a XII-a E). Ele au putut face comparație între această ieșire în Anglia și excursiile pe care le-au făcut cu familia, în Italia și Olanda sau în Macedonia (la Parlamentul European al Tinerilor), în cazul Teodorei.
Gojdiștii mai sunt mândri de această ieșire în țara lui Shakespeare și pentru faptul că doar ei și bucureștenii (copii de la o școală din București) au reușit o asemenea aventură de cunoaștere pe viu a culturii și civilizației engleze... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-au întors gojdiștii din Anglia!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:25:53 Ora de vară a Europei de Est