Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Clase Freinet și Step by step

Noutățile anului școlar la Șc. nr 11 din Oradea

Clase Freinet și Step by step

Directorul Școlii cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea, prof. Adelina Iacob, vrea să facă minuni! Dar nu din acelea care țin trei zile (cum se spune)...

Dascăl – apostol, specialist, bun psihopedagog, deschis la nou, cooperant și bine intenționat, noul manager înființează în acest an școlar, în premieră, în Oradea, o clasă Freinet la ciclul primar (secția maghiară).
Ce spune pedagogia Freinet?
Fiecare copil învață în ritmul său (individualizarea învățării); grupul de elevi descoperă singur cunoștințele (învățarea prin descoperire); mai multă deschidere spre natură, spre lumea înconjurătoare; relaționarea cu copiii și adulții în procesul de învățare; o școală modernă care pregătește copiii de azi să ia parte la lumea de mâine…
Pedagogia Freinet poate să vă ajute să vă jucați în alt mod rolul de dascăl!
Potrivit principiilor, avem de-a face cu o pedagogie centrată pe copil, o pedagogie a muncii motivate, o pedagogie personalizată și o pedagogie a comunicării și cooperării.
Cele 18 principii ale învățării
1.Orice învățare trebuie să se bazeze pe valoarea și capacitatea inerente fiecărui individ
2.Orice învățare conduce la o mai mare libertate și autonomie
3.Orice învățare autentică duce la o coerență sporită între sine și univers
4.Orice învățare trebuie să-și găsească sursa în individ
5.Orice învățare trebuie să se bazeze pe realitatea percepută
6.Orice învățare trebuie să se bazeze pe experiența personală
7.Orice învățare autentică implică utilizarea tuturor proprietăților organismului
8.Orice învățare trebuie să conducă la o conceptualizare și la o modelare a modelelor interioare
9.Orice învățare implică respectarea diferențelor individuale
10.Orice învățare autentică trebuie să se bazeze pe o motivație internă
11.Doar individul este cel mai în măsură să ofere feed-back-ul pentru propria sa învățare
12.Orice învățare se face de-a lungul timpului
13.Orice învățare implică schimbări reale și semnificative
14.Evaluarea este parte integrantă a procesului de învățare
15.Folosirea erorilor face parte integrantă din procesul de învățare
16. Orice învățare implică un climat de securitate și libertate
17.Orice învățare vizează creșterea individului și interacțiunea sa cu mediul
18.Formatorii transmit întotdeauna un mesaj prin structura muncii pe care o propun și intervențiile pe care le fac.
Această clasă a fost încredințată dnei prof. Kor Maria Magdalena (dascăl cu experiență, de 26 de ani în învățământ).
O clasă Step by step
Tot din această toamnă, doamnele învățătoare Eva Olău și Domnica Popa au pornit la drum cu o clasă de 29 de copii, la alternativa Step by step.
„În acest sistem, copilul învață prin reproducerea modelului dat. Educația este generatoare, egalizatoare, după un model care nu este întotdeauna înțeles de către copil cu toate că este probat și acceptat de către adulți. Performanța rezultată se evaluează prin notare, astfel nota, prin judecata de valoare asociată, devine „vina” sau „meritul” copilului”, este de părere Eva Olău.
„Copilul învață prin descoperire în interacțiunea sa cu mediul. Interacțiunea cu mediul și motivația explorării sunt cultivate de pedagog. Metodele și mijloacele de explorare și cunoaștere ale copilului sunt individuale, adesea neașteptate, originale. Educația este individualizată, copilul merge spre cunoașterea lumii înconjurătoare și identificarea comportamentelor utile pe căi personale”, a adăugat Domnica Popa.
Limba germană -  a doua limbă la clasa a V-a
Seria noutăților continuă cu introducerea limbii germane la clasa a V-a, ca a doua limbă modernă, prima fiind engleza. Sala de mese a fost renovată (din temelii). Școala după școală s-a introdus și la gimnaziu, dar este opțional. Face cine dorește. Părinții și-au înființat asociația „Comunita”. Suflul nou, emulația și spiritul de echipă, angajarea și coperarea au depășit granițele școlii și aduc tot mai mulți copii spre școală. La Școala nr. 11 învață și copii din Cipru, Italia și Brazilia. În școală își desfășoară orele de practică pedagogică studenți ai Universității din Oradea de la șapte specializări (130 de la pedagogia învățământului primar și preșcolar). Datorită faptului că direcțiunea colaborează foarte bine cu primăria (o colaborare perfectă, punctuală și eficientă – după cum recunoaște doamna director), la primul corp de clădire s-au montat geamuri termopan și s-a lucrat la rețeaua de încălzire.
Așadar, prof. Adelina Iacob întărește regula: dacă vrei, poți; pretutindeni, omul sfințește locul! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Clase Freinet și Step by step.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:39:55 Ora de vară a Europei de Est