Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă întâlnire de suflet, la 50 de ani de la absolvirea liceului

Sâmbătă, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”

O nouă întâlnire de suflet, la 50 de ani de la absolvirea liceului

După 50 de ani de la absolvirea liceului „Emanuil Gojdu” din Oradea, cei din generația fostului prefect de Bihor, profesor Aurel Tărău, s-au întâlnit, sâmbătă (18 septembrie 2010), în sala festivă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu”.

Eli Boitoș („mama” generației’60) a reușit să adune la 50 de ani de la absolvire foarte mulți dintre absolvenții gojdiști, ba chiar și doi foști profesori, pe doamna Claudia Groza (profesor de rusă și română) și dl profesor Gavril Maghiar (pe-atunci director adjunct, la seral, alături de directorul Traian Blajovici).
„Cam din cinci în cinci ani, reușesc să vin și eu să-mi revăd foștii colegi”, ne mărturisește dl Gheorghe Pascovici, prof. dr. ing. director general (și fost ministru secretar de stat după Revoluție până în’94), la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele - București. Din 1994 și până în prezent este cercetător științific principal în domeniul electronicii nucleare la o universitate din Koln (Germania).
„Eli (Bodea pe numele ei de fată) este „mama noastră”. Așa o socotim noi. An de an, ea face eforturi mari să ne adune pe toți cei disponibili la o nouă întâlnire. Eu, din Germania, vin cam din cinci în cinci ani”. Dl Pașcovici e la origini brașovean și mai are doi frați (pe Constantin și Mircea Dumitru). „Toți trei am fost șefi de promoție. Constantin a decedat, iar Mircea e profesor la Politehnica București”...
La chemarea dlui Pascovici, a venit alături de noi dl Iosif Demian, marele operator de cinema, profesor la Sydney (în Australia), plecat în 1985. În 1982 a fost nominalizat pentru premiu la Festivalul de film de la Cannes. Tot din generația’60, au mai fost nominalizați: Virgil Tiponuț – profesor la Politehnica din Timișoara, Nicolae Păcală („cel care e tot timpul acolo unde trebuie”, după cum l-a caracterizat operatorul de cinema), Dan Borcea – actor la Piatra Neamț, Florica Cicortaș – doctor în matematică, în Germania, medicii: Mihai Iova, Victor Marge, Dan Pința... Paul Mesaroș.
Cu siguranță, am mai fi aflat și alte nume, dar s-a dat tonul la cântec, iar din zeci de piepturi „tinere” de foști gojdiști a răsunat „Gaudeamus”. Ora de „dirigenție” a început, iar „elevii” au pornit a depăna amintiri-amintiri... într-un arc peste timp ce se comprimă mereu...  (Ovi Dan)
P.S Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă întâlnire de suflet, la 50 de ani de la absolvirea liceului.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:33:09 Ora de vară a Europei de Est