Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Felicitări pentru rezultate, implicarea activă și responsabilă!

De la ultimul la primul sunet de clopoțel

Felicitări pentru rezultate, implicarea activă și responsabilă!

În același careu de ași al Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, unde au fost împărțite premiile, în 17 iunie, la ultimul sunet de clopoțel, tot aici, doamna director Antiana Man a adresat, luni (13 septembrie), la primul sunet de clopoțel, felicitări elevilor și dascălilor pentru rezultatele obținute în anul școlar trecut, pentru implicarea activă și responsabilă.

Rezultatele deosebite prezentate de directorul colegiului sunt foarte multe (obținute la olimpiadele interdisciplinare, concursurile profesionale și examenele de sfârșit de an școlar - examenul de bacalaureat și cel de atestare profesională -, la concursurile inter și intrașcolare, din cadrul activităților extracurriculare).
Þinem să-i nominalizăm, totuși, pe cei șapte elevi care s-au întors de la etapa județeană cu locul I, purtând în buzunarul de la piept „pașaportul” pentru națională (Gabriel Antal, Cristian Haidău, Daniel Tirla, Paula Condor, Laura Sfârlea, Raul Râpan și Timotei Popa). La confruntarea națională, Daniel Tirla (elevul dnei prof. Costa Florica și al maistrului Virgil Pușcaș) a reușit să urce pe cea de-a treia treaptă a podiumului, ca și tehnician electrotehnist.
În continuare, dl director adjunct Gavril Porțan a prezentat programul claselor pe parcursul noului an școlar și distribuirea lor pe clădiri, precum și programul de școală și cel de practică, iar doamna director adjunct Carmen Matiuța a subliniat importanța școlii, alături de biserică și familie, într-o societate care-și caută reperele valorice, apoi i-a responsabilizat pe elevi, prin prezentarea unor aspecte din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, referitoare la comportament și conduita adecvată statutului de elevi. Diriginții claselor a IX-a au dat citire listelor, iar „bobocii” s-au încolonat pregătindu-se pentru prima oră de dirigenție.
De la domeniul mecanic... la turism și alimentație...
Potrivit obțiunilor, cei 850 de elevi sunt cuprinși la liceu, curs de zi, ruta directă: patru clase de-a IX-a, câte o clasă domeniul mecanic, domeniul textile-pielărie, turism și alimentație; patru clase de-a X-a, câte o clasă domeniul mecanic, textile-pielărie, o clasă turism și alimentație, estetică și igiena corpului omenesc; două clase de-a XI-a pentru tehnician proiectant CAD, respectiv,  turism și alimentație; la clasa a XII-a -  tehnician proiectant CAD; la liceu zi, ruta progresivă: șase clase de-a XII-a: tehnician întreținere și reparații, câte o clasă pentru tehnician industrie textilă, tehnician în prelucrarea lemnului, tehnician electrotehnist, tehnician în turism, coafor stilist; cinci clase de-a XIII-a: câte o clasă pentru tehnician întreținere și reparații, tehnician în industria textilă, tehnician electrotehnist, tehnician în turism și coafor stilist; la clasa a XI-a, an de completare: cinci clase, două de mecanic auto, tâmplar universal, bucătar, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist; la liceul seral: șapte clase: a IX-a tehnician în prelucrarea lemnului, a X-a tehnician mecatronist, a XII-a tehnician în turism, trei clase de-a XIII-a: o clasă tehnician în industria textilă, două clase tehnician mecanic întreținere și reparații, a XIV-a tehnician electrotehnist; la liceu frecvență redusă: șase clase, o clasă de-a XI-a tehnician proiectant CAD, două clase a XII-a, câte o clasă tehnician proiectant CAD și tehnician în turism, trei clase de-a XIII-a: câte o clasă de tehnician în activități economice, tehnician proiectant CAD și tehnician designer vestimentar. (Ov. D.)
P. S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Felicitări pentru rezultate, implicarea activă și responsabilă!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:09:06 Ora de vară a Europei de Est