Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Astmul bronșic

Sfatul medicului

Astmul bronșic

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Astmul bronșic este una dintre cele mai răspândite boli cronice din lume. Peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele suferă de astm. Astmul este o boală cronică a bronhiilor. Ea se manifestă prin crize de tăiere a respirației, tuse, o respirație șuierătoare și, uneori, printr-o dificultate permanentă în respirație. Astmul este frecvent asociat cu reacții alergice. După ultimele studii epidemiologice, 80% dintre copiii astmatici și 50% dintre adulții astmatici sunt numiți alergici. Manifestările astmului pot să survină în orice moment al zilei. Dar, în general, au loc fie noaptea, fie dimineata sau atunci când se produce un efort.
 Criza de sufocare acută este simptomul clasic al astmului. Se mai pot enumera și *o senzație de apăsare resimțită în zona toracică *o dificultate de a respira adânc *o respirație șuierătoare *o tuse ce recidivează.
 Criza de astm poate surveni atunci când persoana astmatică este expusă unui factor declanșator (alergic sau iritant). Principalii factori declanșatori ai unei crize de astm sunt: praful, animalele domestice, polenul, anumite alimente, aspirina, infecțiile respiratorii, tabagismul, exercițiile fizice, anumite tulburări psihologice.
 Factorii care favorizează apariția astmului sunt: *anumite infecții virale din copilărie (bronșite) *maniera de alimentație poate să favorizeze apariția unui teren alergic pentru astm *poluarea atmosferică (automobile) poate să agraveze un astm persistent.
Tabagismul părinților este responsabil, la copilul astmatic, de o agravare a tulburărilor respiratorii. Atunci când cei doi părinți fumează în casă, riscul de a se dezvolta, la copiii lor, un astm la vârsta adultă se dublează.
 Există tratamente pentru a lupta împotriva astmului. Aceste tratamente sunt de două tipuri: tratamentele de fond și tratamentele de criză. Primele diminuează inflamarea bronhiilor și le dilată pe termen lung; cele din al doilea tip dilată foarte rapid bronhiile în caz de criză pentru a permite o mai bună oxigenare a acestora.
Acasă, pericolele la care se expune o persoană astmatică, și deci principalele surse de alergie sunt acarienii din praf, polenul, gândacii, mucegaiul, pisicile și câinii. Există și alte cauze mai puțin cunoscute, dar care trebuie citate: rozătoarele, păsările, plantele de interior (ficus, polenul din flori), fără a uita hrana pentru peștii din acvariu (viermii de vas).
Copiii sau adulții pot face sport, și este chiar recomandat, cu câteva precauții (tratament corect efectuat), sportul permitând dezvoltarea capacității pulmonare și întărirea mușchilor respiratori. Pentru persoanele astmatice aflate înaintea unei călătorii, un minim de precauții trebuie luat în ceea ce privește conținutul trusei de voiaj (bronhodilatator cu acțiune rapidă, medicamentele tratamentului de fond), alegerea mijloacelor de transport (habitaclul anumitor mașini constituie uneori un adevărat izvor pentru alergeni), locul în care va locui (casele de vacanță deschise numai pe perioada sezoanelor pot fi cuiburi de alergeni) și chiar țara de destinație (evitarea marilor orașe puternic poluate).
Dacă sunteți alergic la polen, nu mergeți la țară în plin sezon de polenizare (mai-august). Nici muntele nu este recomandat din pricina concentrației de polen din aer, care este în creștere în aceeași perioadă. Dacă sunteți alergic la acarieni și mucegai destinația privilegiată este muntele. Motivul este că acarienii nu supraviețuiesc la munte și mucegaiul nu poate prolifera la peste 1.500 metri altitudine.

Trimite email

miercuri, 25 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)