Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Rinofaringita acută

Sfatul medicului

Rinofaringita acută

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Rinofaringita acută este fie o entitate clinică de sine stătătoare, fie parte componentă a unei boli infecto-contagioase (gripă, rujeolă etc). Factorii favorizanți sunt: hipotrofia ponderală, rahitismul, condițiile deficitare de igienă individuală și de mediu (uscăciunea aerului, pulberile din atmosferă, ca factori de scădere a rezistenței mucoasei rino-faringiene) și anotimpul (rinofaringitele sunt boli ale anotimpurilor reci și umede).
Factorii determinanți: virusurile joacă un rol preponderent; infecția bacteriană sau micotică este constant secundară, dar are un rol particular în producerea complicațiilor (în special otice).
 Semne și simptome clinice. Boala începe cu febra (38-39 grade C), precedată uneori de indispoziție, anorexie, somn agitat. În primele două zile, fenomenele inflamatorii evoluează la nivelul căilor respiratorii superioare (nas, gât) determinând obstrucție nazală, cu respirație pe gură, zgomotoasă, și dificultate la alimentație. A treia zi apar semne locale rinofaringiene: secreții nazale seroase, ulterior mucopurulente. Faringele devine roșu cu secreții fluide sau vâscoase care se scurg posterior. Adenopatiile laterocervicale și occipitale sunt adesea prezente. Simptomele digestive sunt frecvente: lipsa poftei de mâncare (anorexie), vărsături, diaree. În majoritatea cazurilor, boala se vindeca în 3-4 zile până la o săptămână.
Tratamentul este simptomatic: Paracetamol, Ibuprofen, dezobstruarea mecanică a nasului (suflarea nasului) sau cu substanțe medicamentoase (picături, spray-uri nazale). Aportul sporit de vitamine (în special C și A) este util, fără să se abuzeze. Dacă nu există tulburări digestive, se reduce numai aportul caloric în perioada febrilă, și se mărește aportul hidric. În caz de complicații digestive se instituie regim dietetic antidiareic. La antibiotice nu se recurge decât dacă există complicații (diaree, otită, sinuzită etc). În cazul în care se asociază spasmofilia, se administrează calciu.

Trimite email

sâmbătă, 15 august 2020