Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România

„Chemarea la națională a cercetătorilor români din diaspora”,

Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, Academia Romană, Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Camera de Comerț și Industrie a României au organizat în perioada 21- 24 septembrie, la București, cea de-a doua ediție a conferinței „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România”.

Organizată sub sloganul „Chemarea la națională a cercetătorilor români din diaspora”, conferința din acest an a reunit peste 700 de participanți, dintre care peste 200 din diaspora.
Evenimentul s-a desfășurat pe durata a trei zile .Primele două zile, 22 și 23 septembrie, au fost dedicate workshop-urilor „Exploratorii”. Acestea au fost organizate pe 23 de domenii de competență și în zone de deschidere în care există potențial și expertiza românească, precum chimia, fizica, matematica, astronomia și astrofizica, ingineria, științele socio-umane și economice, biologia, știința mediului, medicina, biotehnologii, arta și arhitectura.
Workshopurile „Exploratorii” s-au desfășurat în 23 de locații în București și împrejurimi, între care Banca Națională a României, Universitatea din București, Facultatea de Sociologie, Centrul Internațional de Biodinamică, Facultatea de Arhitectură, Colegiul Noua Europă, Biblioteca Academiei Române, Universitatea Politehnica București, Facultatea de Medicină, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospatială și au abordat următoarele teme: „Cercetare academică în științele sociale: stări actuale, tendințe, implicații pentru societatea românească, prospectarea unor proiecte de cooperare”, „Nano Sisteme Dinamice: de la concepte la aplicații senzoristice”, „Fizica nucleară și Fizica particulelor elementare la frontiera cunoașterii”, „Teme actuale de cercetare în matematici aplicate”, „Laseri de mare putere”, „Tendințe și emergente în Biologia celulelor stem și cercetarea embriologică”, „Arhitectura și orașul în România după 1989”, „Tendințe în genomică și proteomică biomedicală”, „Jurnalism științific și comunicare”, „Materiale multifuncționale micro și nanostructurate: de la cercetare la aplicații”, „Provocări științifice ale energiei de mâine”, „Noi perspective de investigare a creierului”, „Roboterapie, tehnologii virtuale și informatice: implicații și aplicații în științele cognitive clinice”, „Electronica, telecomunicațiile și tehnologia informației în lume și în țară”, „Medicina moleculară - generația următoare”, „Spațiu - tehnologie, securitate, știință”, „Proiectarea conceptuală a proceselor chimice”, „Astronomia românească în contextul mondial actual”, „Biodiversitate și resurse biologice în orizontul 2020”, „Soluții durabile la provocări emergente în agricultură-alimentație cu implicații în medicina umană”, „Alimentație și sănătate”, „Centrul international pentru studii avansate Dunăre - Delta Dunării - Marea Neagră - sinergii românești și internaționale”, „Abordarea multidisciplinară a sindromului de răspuns inflamator sistemic (SIRS)”, „România și provocările crizei financiare internaționale”.
În ultima zi a conferinței, alături de discuțiile în plen, sub patronajul ANCS, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” a organizat un spectacol inedit de știință dedicat „Nopții cercetătorilor”.
Am fost unul dintre participanții la secțiunea de astronomie, unde s-a ținut și o secțiune de postere și o masă rotundă dedicată învățământului preuniversitar.
Aici am putut prezenta activitățile din domeniul astronomiei, desfășurate la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea și la astroclub „Meridian 0” din Oradea, prin intermediul posterului intitulat „Adolescenții orădeni și astronomia în sec. XXI”, participând și la o parte din evenimentele „Nopții cercetătorilor”, care s-au desfășurat în parcul Tineretului din București.
Așa cum mărturiseau și alți participanți, pentru câteva zile am putut vedea o altă față a României, cea care nu prea apare nici în presă, nici la TV pentru ca nu pare spectaculoasă.
Am întâlnit români, cercetători în domeniul astronomiei și astrofizicii, risipiți prin toată lumea, din Canada și SUA, până în Noua Zeelandă sau Australia.
Pe unii i-am revăzut cu plăcere, pe alții i-am întâlnit pentru prima oară, deși auzisem de ei și am fost foarte bucuroasă că am putut să-i ascult. (Nicoleta Pazmany)

Trimite email

duminică, 15 decembrie 2019

Poza zilei

Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii

Timp de 7 zile și 7 nopți, între 15-21 decembrie, Radio ZU se mută la Oradea
Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii, iar Oradea devine O.F.B. (orașul faptelor bune)!
,,Fii pe fază pentru că venim și cu muzică bună! Vrei să te apuci de pe acum de făcut fapte bune? Atunci aruncă o privire aici:" radiozu.ro/orasulfaptelorbune
Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Răzvan Popescu, Flick „Domnul Rimă", Raluca Benavides, Emma Ștefan, Tea Teodorescu și Adi Mihăilă „The Hitman", bine-ați venit la Oradea, și să vă simțiți ca acasă!
Suntem cu ochii pe voi!
Ovidiu Dan