Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Nicolae Jiga – 220 de ani de la naștere, 140 de ani de la moartea sa

Tinca, 4 oct., 2010, omagiu patronului spiritual

Nicolae Jiga – 220 de ani de la naștere, 140 de ani de la moartea sa

Căminul Cultural din Tinca a găzduit, luni, 4 octombrie 2010, cea de-a doua ediție a zilelor liceului – Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca.

Colectivul de dascăli și elevi a adus un cald omagiu patronului spiritual al școlii, la 220 de ani de la naștere și 140 de ani de la moartea sa. Cu o zi înainte, duminică (3 octombrie), la Biserica Ortodoxă din localitate, părinții parohi, slujitorii sfântului altar, Iancu Mihai și Ninel (tată și fiu) au oficiat o slujbă de pomenire a lui Nicolae Jiga.
„Un ilustru istoric, și anume Nicolae Iorga, spunea : „Și în viață, în simțire, în scris, în gând, când te uiți bine, rămâne ce ai dat altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit. Prin înstrăinarea de tine însuți capeți și consecvență și stăruință, și caracterul, și iubirea de oameni.”
Astfel și-a început alocuțiunea directorul liceului, doamna profesor ing. Viorica Ana Madear, în deschiderea manifestării omagiale, după intonarea Imnului de Stat și intervenția moderatorilor spectacolului (Mădălina Madear și Ionuț Dume).
 „Puțini oameni, întrebați, vor ști să spună cine a fost Nicolae Jiga. Și mai puțini, citind despre el, vor rămâne impresionați de fapta sa, pentru că, de cele mai multe ori, nu încercăm să aprofundăm ceea ce citim sau auzim: Nicolae Jiga a cumpărat un teren pe care l-a donat pentru ridicarea unei școli.
Să încercăm acum să ne transpunem în epoca lui Nicolae Jiga, în care puțini oameni aveau stiință de carte, și vom înțelege că gestul său a fost unul nobil și vizionar: a fost gestul unui om deosebit, care a apreciat, mai presus de puterea banului, puterea minții și a învățăturii. Dacă nu ne simțim în stare să-i urmăm exemplul, putem în schimb să-i cinstim memoria.
Și continui ideea începută atunci: iată că azi, adaugăm a doua mărgea la șiragul, pe care-l dorim cât mai bogat, de perle, fiecare perlă reprezentând încă un an, șirag pe care vrem să-l dedicăm lui Jiga și școlii noastre...”
Astfel au răsunat cuvintele-omagiu ale directorului școlii într-o sală plină, cu primarul comunei în frunte, dl Teodor Coste, cu viceprimarul și consilieri locali, distinși invitați din Oradea și județ, dascăli de ieri și de azi ai școlii, foști și actuali elevi, părinți, cetățeni ai comunei.
Spectacolul, care a durat mai bine de două ore, a fost deschis de orchestra de coarde a Bisericii Baptiste „Emanuel” din Tinca, dirijată de Teofil Marișcaș. În paralel, pe ecranele laterale s-au derulat secvențe de la prima ediție a manifestării, materiale informative despre personalitatea lui Nicolae Jiga și Liceul Teoretic „Nicolae Jiga”. În timp ce noi urmăream un minunat program cultural-educativ de muzică, dans și poezie, reprezentanții claselor a VIII-a ornau torturi, premiate la sfârșitul spectacolului.
În școală, manifestările au continuat cu un concurs tematic despre viața și activitatea patronului spiritual, vernisajul expoziției de desene, finalele concursului de șah, întreceri sportive (în moderna și cocheta sală de sport), un simpozion județean – „medalion” Nicolae Jiga („Rolul evocării patronului spiritual în creșterea prestigiului școlii”) și lansare de carte a prof. Radu Turla – „Oameni și fapte din zona Tinca”.
Emilia, Elena și Darius  - pe prima treaptă a podiumului
De la căminul cultural, unii s-au îndreptat spre sala de sport, unde urmau să se desfășoare întreceri sportive (meciuri de handbal...), alții au ținut să participe la concursul tematic despre viața și activitatea patronului spiritual și să afle cine va câștiga finala concursului de șah.
Prof. Alina Teodora Ene, Floare Cioca, respectiv Simion Ene au organizat și condus cele două concursuri.
Pentru jurizarea concursului de cultură generală a fost desemnat un juriu prezidat de dna Mioara Săteanu -  președintele Uniunii Femeilor Bihor, secondată de dna Viorica Cherteș- președintele Asociației Femeilor Ortodoxe. După o luptă strânsă, în care reprezentanții celor cinci echipaje concurente au făcut dovada că știu multe lucruri despre viața și activitatea patronului spiritual al școlii (Nicolae Jiga), pe podiumul de premiere au urcat: Emilia Prisecaru și Elena Vidican (locul I), Fabiola Chiș - Oana Hepuțiu și Paula Jinga – Ivona Milian (două echipaje pe locul II), Alexandra Borza – Samuel Vârsta (locul III), Paula Morgovan – Delia Þenț (locul IV). În finala de șah, clasamentul arată astfel: pe locul I și campion al școlii la sportul minții – Darius Drimbe; pe II – Teofil Bobiș, pe III – Rareș Þol, iar pe locul al IV-lea – Denis Iacob.
„E nevoie de recapitalizarea fundației Nicolae Jiga”
Simpozionul județean „Rolul evocării patronului spiritual în creșterea prestigiului școlii” s-a desfășurat în cabinetul de documentare și informare al școlii, fiind deschis de directorul liceului, prof. ing. Viorica Ana Madear, care a salutat distinșii invitați și participanți, între care vicepreședintele Consiliului Județean, dl Dumitru Voloșeniuc, și primarul comunei Tinca, dl Teodor Coste, Crăciun Parasca (moderatorul manifestării) și Pașcu Balaci, personalități de cultură și artă din Oradea și județ, fețe bisericești, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, Uniunii Femeilor Bihor și ai Asociației Femeilor Ortodoxe, cadre didactice...
După o prezentare în power point a Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” și  patronului său spiritual (un scurt istoric al școlii și un prezent cu realizări pe măsura investițiilor făcute și eforturilor conjugate ale dascălilor și elevilor), inspectorul Centrului județean de cultură, Crăciun Parasca, a lansat provocarea, invitându-i pe cei înscriși să ia cuvântul. Făcând referire la vremurile de criză prin care trece țara, la faptul că tot mai puțini copii din mediul rural, lipsiți de sprijin material, nu-și vor putea continua studiile, în ciuda capacității și voinței lor, scriitorul Pașcu Balaci a avansat ideea recapitalizării fundației Nicolae Jiga, cu sprijin local și județean, prin contribuții personale ale celor cu dare de mână, dar nu numai...
Radu Turla - „Oameni și fapte din zona Tinca”
De-a lungul anilor, distinsul profesor Radu Turla a publicat în coloanele ziarului „Crișana” zeci de articole despre faptele locuitorilor din zona Tinca, nu neapărat din peisajul învățământului, creionând cu talent figuri de „eroi” ai locului, consemnând realizări demne de  a fi cunoscute bihorenilor. Condeiul său fin și bine ascuțit într-ale epigramei a lăsat urme de toată lauda pe un volum din care dl Crăciun Parasca a lecturat cu poftă, incitând și bucurând auditoriul. Toate reportajele și însemnările  publicate de dl profesor Radu Turla au fost adunate într-un volum, intitulat sugestiv „Oameni și fapte din zona Tinca”, lansat cu acest prilej al Zilelor liceului.
La finalul întâlnirii, dl primar Teodor Coste a ținut să aibă ultimul cuvânt, felicitând organizatorii simpozionului și ai celei de-a doua ediții a Zilelor liceului, înmânând în acest sens directorului liceului (prof. ing. Viorica Ana Madear) marele trofeu al manifestărilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (200 de poze), accesați Galeria foto: Nicolae Jiga – 220 de ani de la naștere, 140 de ani de la moartea sa.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 februarie 2020