Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Absolvenții promoției de aur (1969-1970), la 40 de ani

Sâmbătă, s-au întâlnit, la Tinca, într-un arc peste timp,

Absolvenții promoției de aur (1969-1970), la 40 de ani

Absolvenții liceului dinTinca, promoția de aur (1969-1970) sau măcar de argint, după cum apreciază dl Mihai Ban, organizatorul principal al reuniunii, s-au întâlnit, sâmbătă (9 octombrie 2010), la 40 de ani de la absolvire.

În acest arc peste timp, ei s-au mai revăzut la 10 și la 15 ani, dar într-un număr foarte mic. După 25 de ani de la cea de-a doua întâlnire, însă, iată că s-a reușit un record de participare: 24 din cei 31 aflați în viață (dintr-un total de 37). La chemarea fostului colonel Mihai Ban, colegii de promoție s-au adunat din București, Timișoara, Arad, Alba Iulia, Oradea și chiar Franța. O promoție, care a rivalizat doar cu gojdiștii orădeni ai acelor ani, s-a realizat profesional, dar și familial. Absolut toți au urmat cursurile universitare sau măcar postliceale (în cazul fetelor, dar nu numai), iar copiii acestora, așijderea. Așa încât, dl Mihai Ban este în măsură să decreteze promoția una de aur sau cel puțin de argint. Doar absolvenții acelor ani, cam primele cinci promoții, se pot declara atât de galonați, susține interlocutorul nostru. Din promoția ’69-70 fac parte: prof. univ. Traian Breb, de la Facultatea de Construcții din Timișoara, Adriana Crăciun, prof. universitar în Franța, Gheorghe Satmari, 18 ani în Ministerul de Finanțe, evidențiindu-se cu proiecte personale valoroase, Octavian Martin, specialist renumit, cercetător la „Metalica” Oradea și, de ce nu, dl Mihai Ban, colonel (M.I. în rezervă, cu studii universitare). La 40 de ani de la absolvire s-au întâlnit 13 pensionare și 11 pensionari (din cei 20 de băieți și 17 fete). „La citirea catalogului, nu am mai avut-o în față pe scumpa noastră dirigintă, prof. Doina Taloș, trecută în eternitate printr-un stupid accident. Sâmbătă, i-am avut alături de noi pe profesorul de istorie și fost director adjunct, distinsul cercetător în istorie și mare senator Petru Bona,   profesorul de matematică Alexandru Gal Chiș, profesorul de fizică Gheorghe Bertea, pe doamna de franceză, Florica Nedelcovici și pe profesorul de sport Adalbert Csipckes, cinci din 11”...
Așadar, a patra promoție a liceului din Tinca s-a întâlnit pentru a treia oară în 40 de ani, la scurt timp de la sărbătorirea Zilelor liceului (3-4 octombrie), când s-au împlinit 220 de ani de la nașterea patronului spiritual, Nicolae Jiga, și 140 de ani de la moartea sa, o întâlnire de suflet a promoției de aur (sau măcar de argint), după aprecierea distinsului colonel în rezervă Mihai Ban, un Om între Oameni, un specialist de clasă, mândru de liceul său, care privește cu demnitate în față și care se bucură de revedea cu foștii colegi și dascăli, care are și destule motive familiale de bucurie, văzându-și propriii copii împliniți profesional...
Prin urmare, „Magna cum laude”, am zice noi, și să fie bine și să ajungă toți 24 și la 50 de ani... și la mulți și fericiți ani! (Ovidiu DAN)  
Foto: Szuhai Alexandru
În cea de-a doua poză (de la stanga la dreapta): soția dlui Breb Traian, dl Breb Traian, dna Crăciun Adriana, Dehelean Vasile, Ban Mihai și Morar Cornel

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:59:59 Ora de vară a Europei de Est