Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Excursie la Hațeg

Pe mâna lui Andrei Toia

Excursie la Hațeg

În vacanța de vară, Andrei Toia, de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, mă suna foarte des pentru a mă convinge să facem o excursie nemaipomenită în zona Hațegului, să vedem mai multe obiective istorice și religioase...

A venit toamna și planurile sale au prins  contur în perioada 1-3 octombrie 2010, când o trupă forte (nebună-nebună) de peste 35 de elevi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, însoțiți de prof. Daniela Ghiuro și dna prof. Aurica Cifor, ne-am îmbarcat în autocar cu drapelul național, cu un banner marcat de Andrei cu „numele” nostru, bagaje multe... și am pornit veseli la drum, ne scrie doamna profesor Daniela Ghiuro.
 Primul obiectiv vizitat a fost Cetatea Devei - construită la începutul sec. XIII, pe un deal vulcanic, la aproximativ 200 de metri. A fost o puternică fortăreață militară antiotomană din Transilvania; datorită unui incendiu puternic a ars aproape în întregime, azi existând doar  ruinele zidurilor (aflate acum în renovare) la care se ajunge foarte rapid cu o telecabină modernă; de sus, panorama orașului este foarte frumoasă. Ai impresia că totul este foarte mic... După câteva ore, am poposit la faimosul castel de la Hunedoara - Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, unde am fost impresionați de zidurile foarte solide, crenelurile, turnurile, curțile interioare, dar și sălile deosebite. Acest castel este cel mai important monument gotic din Transilvania, fiind construit de Iancu de Hunedoara pe o stâncă...
„Apă ai, inimă n-ai...”
Cel mai mult m-a impresionat fântâna din interior, adâncă de 30 de metri, care are o poveste foarte tristă. Fântâna a fost săpată de trei prizonieri turci în schimbul libertății lor; se pare că, deși, după 15 ani, ei au găsit apa, nu au mai fost eliberați niciodată; unul din ei (Hassan) a lăsat scrijelit în piatră: „Apă ai, inimă n-ai...”
Rupți de oboseală, vineri seara, pe la ora 18.00, am ajuns la Sarmizegetusa - sat, unde ne-am cazat la pensiunea Zamolxe. Am luat cina... și s-a încins discoteca ... până la 3. Sâmbătă, am fost treziți de Andrei... Am luat micul dejun și am pornit să vizităm Mănăstirea Densus (la 10 km de Hațeg), în satul Totești, cea mai veche biserică în care se țin slujbe, cu un interior mic de aproximativ 15 metri pătrați, cu inscripții romane pe ziduri și picturi murale pe un fond albastru ultra-marin existente încă din sec.XV, în perioada comunistă, imaginea acestei biserici exista pe timbrele poștale; apoi, la 22 km de Hațeg, în satul Suseni, există o altă biserica nemaipomenită - Colț, la 3 km de comuna Râul de Mori, și o cetate pe o stâncă, numită la fel, care au fost inspirația lui Jules Verne pentru romanul „Castelul din Carpați”;la mănăstirea Colț există doar câțiva călugări bine organizați; este printre primele mănăstiri atestate. Ea a fost construită de cneazul Candea la începutul sec. al XIV-lea, din piatră, cu ziduri de peste un metru grosime, în formă de navă, cu altar și naos, cu multe elemente gotice; are o frescă foarte veche pe pereți (acum este în renovare); ni s-a explicat că în perioada comunistă a fost neglijată, fiind folosită ca adăpost pentru animale. După 1989, apare un nucleu de călugări conduși de ieromonahul Calinic.
Tot sâmbătă, am vizitat și zidurile primei cetăți daco-romane: Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde am rămas impresionați de organizarea orașului antic, cu canalizare; orașul cuprindea aproximativ 32 de hectare, având un For al lui Traian, unde se țineau ședințele publice, apoi Amfiteatrul, cu luptele gladiatorilor, unde încăpeau aproximativ cinci mii de spectatori; temple ale unor zei - Nemesis, Domus, ateliere etc. Cetatea a fost fondată între anii 108-110, pe timpul împăratului Hadrian, populată cu veteranii războaielor dacice; zidurile de piatră au 4 – 5 metri înălțime. Așezarea avea o foarte bună organizare internă, reprezentând centrul politico-administrativ al provinciei Dacia. Zidurile s-au conservat foarte bine de atâția ani, dovadă a calității muncii din epoca respectivă...
 Am revenit la pensiune „bombardați” cu atâtea noutăți și o sumedenie de poze făcute în locurile vizitate, multe suveniruri cumpărate de pretutindeni și cu impresia că parcă suntem mai bogați și mai deștepți. Seara, am făcut un foc mare de tabără, am cântat, am făcut poze și am dansat...  Duminică, după micul dejun, ne-am împachetat și am plecat spre casă, cu un imens regret că parcă a trecut prea repede. Ne-am mai oprit o dată în zona Hațegului, pe o pajiște unde am mâncat ca „la botul calului”. Am urcat în autocar și ... pe la ora 18, am ajuns în Oradea.
 Cred că pentru toți elevii, a fost o experiență de neuitat, o lecție de istorie, nemaipomenită, o „temă” de dirigenție, de comportare civilizată...
Îi mulțumim lui Andrei pentru itinerariul extraordinar și toate eforturile legate de cazare, transport, program, precum și dirigintei lui, prof. ing. Filip Viki (de la C.T. „Constantin Brâncuși”). Daniela Ghiuro

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:53:13 Ora de vară a Europei de Est