Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Consiliere și servicii gratuite sau la prețuri modice

La Centrul de Tineret din Oradea

Consiliere și servicii gratuite sau la prețuri modice

Se impune ca tinerii orădeni (elevi, studenți, dar și orice tânăr până la vârsta de 35 de ani) să cunoască faptul că la Centrul de Tineret din Oradea (sub pasajul „Vulturul Negru”) beneficiază de consiliere și servicii gratuite de internet (o oră gratuit/zi), instruiri, informare, vizionări filme și emisiuni TV, jocuri de societate, precum și de xerox, imprimări, spiralare, înfoliere, copiere și legare lucrări de licență … la prețuri modice.

Un adevărat club de vacanță
Am mai scris de câteva ori despre Centrul de Tineret din Oradea, apreciind de fiecare dată activitățile utile și interesante desfășurate, precum și serviciile numeroase și avantajoase de care pot beneficia tinerii orădeni care îi trec pragul.
Înființat în 2004, de membri cu inițiativă din cadrul Uniunii Studenților Maghiari din Bihor, în frunte cu Debreczeni Alexandru, președintele U.S.M.B., Centrul de Tineret a devenit în timp locația cea mai îndrăgită a tinerilor maghiari, și nu numai, un adevărat club de vacanță, unde mulți vin să se joace (beneficiind de  circa 40 de jocuri de societate), să vizioneze filme sau să navigheze pe internet, într-o ambianță plăcută, de luni până vineri (inclusiv), între orele 10.00 și 22.00 (și fără să plătească).
Servicii la prețuri modice
Încă de la intrare, secretara (Salamon Botond sau Lukacs Hajnalka, una în schimbul de dimineață, iar cealaltă după-amiază) vă informează despre programul zilei și activitățile centrului, vă pune la dispoziție cele necesare în cazul în care doriți să vă jucați sau vă conduce în sala de internet ori vă dă pe mâna colegelor (Kocsis Edina, Ujvarosi Emoke sau Antal Kinga) în cazul în care doriți să xeroxați, să imprimați, spiralați, înfoliați ori să copiați și să legați o lucrare de licență. Trebuie să știți că aici se practică cele mai mici prețuri: xerox (alb-negru) – 5 bani/pagina A4; imprimare alb-negru – 15 bani/pagina, iar color –1,2 lei/pagina; copiere și legarea unor lucrări de licență durează câteva ore (3-4), și nu zile, ca la alții. Tot aici puteți să vă înfoliați ecusoane, cărți de vizită sau documente mai importante, care se execută pe loc, timp în care puteți naviga pe internet, puteți viziona o emisiune la TV sau un film ori puteți lectura presa (la colecție existând nu mai puțin de 21 de publicații: 12 în limba română și  nouă în limba maghiară, din care cinci săptămânale, cinci cotidiene, iar restul lunare –magazine).
Consiliere, intermedieri pentru chirii, bază de date...
Secretarele sunt în măsură să consilieze în diferite domenii.
Înainte și după bac, liceenii interesați au putut afla informații legate de admiterea la cele trei universități locale (Universitatea Oradea, AGORA și Partium), dar și la altele (din Iași, București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca și Tg. Mureș), informații legate de cifra de școlarizare, număr de locuri (bugetate și cu plată), cazare, burse, facilități, medii de admitere...
Înaintea Festivalului Peninsula de la Târgu Mureș (din 25-29 iulie), de aici s-au putut procura bilete și abonamente.
Tot din baza de date a centrului, unii tineri au putut afla informații legate de anumite tabere din județ și din țară (putând chiar completa fișele de înscriere).
În aceste zile, la Centrul de tineret, se adună oferte de chirii pentru elevi și studenți, iar cei aflați în căutarea unei gazde, vor putea consulta ofertele trecute în baza de date a Centrului de Tineret (inițiativa aparținând tot Uniunii Studenților Maghiari).
Săli de jocuri, internet și conferințe
Subsolul unde a fost amenajat Centrul de Tineret este prins într-un plin proces de modernizare, atât în ceea ce privește condițiile, cât și dotarea cu mobilier, aparatură și mijloace moderne și performante, după cum ne spunea, ieri (marți, 14 august 2007), Debreczeni Alexandru, coordonatorul și sufletul centrului (omul cu idei și inițiative, cel mai activ membru, „creierul electronic al centrului”, cum se exprima cineva).
„Din august 2004, de când am primit în administrare acest spațiu (de 175 metri pătrați), ne preocupăm în permanență să îmbunătățim condițiile. Din fondurile primite de la Consiliul Județean (7.500 RON pe an), ne-am procurat instalații de climă și aerisire, iar în perspectivă dorim să ne dotăm și cu geamuri la subsol, și să deschidem o sală de conferințe. Dacă am dispune de mai mult spațiu, am putea monta și o masă de biliard. Miercuri, așteptăm să primim o imprimantă color și un xerox color. Dorim să sporim dotările cu aparatură nouă și performantă, să aducem un aparat de legat lucrări de licență, astfel încât studenții să-și poată copia și lega lucrările de licență în timpul cel mai scurt, la standarde ridicate de calitate, dar și într-un timp scurt, de 3-4 ore. Am comandat un aparat din Ungaria pentru mai multe sortimente de  răcoritoare, și făcut cafea...”
Plin de inițiative, și bune intenții, Alex vrea să facă din Centrul de Tineret locația numărul unu a tinerilor orădeni, români și maghiari, deopotrivă.
Centru de informare și consiliere pentru tineret
„În februarie 2006, am înaintat un proiect către Autoritatea Națională pentru Tineret (A.N.T.), manifestându-ne intenția de a intra în rețeaua națională a centrelor de tineret, care cuprinde, la nivel de țară, circa 30 de centre de tineret. În august 2006, am preluat de la A.N.T. o parte din dotarea de bază: zece calculatoare, o imprimantă și un videoproiector, iar în 2007, am mai primit 10 mese pentru calculatoare, 20 de scaune, un aparat foto digital și ecran pentru videoproiecții, precum și mobilier de birou, dulapuri și etajere, iar de-acum accentul în centru va cădea pe consiliere, pentru că de la 1 iulie 2007, suntem centru de informare și consiliere pentru tineret, administrat  de U.S.M.B., în parteneriat cu D.J.T. Bihor (Direcția Județeană pentru Tineret Bihor)”, a ținut să precizeze Alex.
Mediatizarea și susținerea centrului
Din 15 septembrie, din prima zi de școală, Alex intenționează să pornească o amplă campanie de mediatizare a centrului pentru cunoaștera lui în toate școlile orădene, prin afișe și pliante, prin anunțuri în presă, și chiar publicitate pe un tramvai, și o pagină Web.
În finalul discuției noastre, coordonatorul centrului a dorit să ne facă cunoscut susținătorii (finanțatorii) centrului, între care: Primăria Oradea care oferă bani (7.500 RON pe an) pentru cheltuieli cu utilitățile (apă, încălzire, curent electric) și chiria, Consiliul Județean, cu cei 7.500 RON, pentru achiziții de echipamente, dotări și fonduri pentru programe, precum și Autoritatea Națională pentru Tineret (A.N.T.), cu fonduri pentru doi angajați (în total 1.000 RON/ lună), cheltuieli de internet (170 RON/ lună), cheltuieli de telefon (100 RON/lună), plus un fond pentru activități de consiliere și consultanță (8.000 RON pe an).
„Am dori apoi să se mai știe că oferim găzduire gratuită pe un server de internet organizațiilor de tineret pentru paginile lor Web. La ora actuală, găzduim 30 de pagini”, a conchis Alex.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Consiliere și servicii gratuite sau la prețuri modice).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023