Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Consiliere și servicii gratuite sau la prețuri modice

La Centrul de Tineret din Oradea

Consiliere și servicii gratuite sau la prețuri modice

Se impune ca tinerii orădeni (elevi, studenți, dar și orice tânăr până la vârsta de 35 de ani) să cunoască faptul că la Centrul de Tineret din Oradea (sub pasajul „Vulturul Negru”) beneficiază de consiliere și servicii gratuite de internet (o oră gratuit/zi), instruiri, informare, vizionări filme și emisiuni TV, jocuri de societate, precum și de xerox, imprimări, spiralare, înfoliere, copiere și legare lucrări de licență … la prețuri modice.

Un adevărat club de vacanță
Am mai scris de câteva ori despre Centrul de Tineret din Oradea, apreciind de fiecare dată activitățile utile și interesante desfășurate, precum și serviciile numeroase și avantajoase de care pot beneficia tinerii orădeni care îi trec pragul.
Înființat în 2004, de membri cu inițiativă din cadrul Uniunii Studenților Maghiari din Bihor, în frunte cu Debreczeni Alexandru, președintele U.S.M.B., Centrul de Tineret a devenit în timp locația cea mai îndrăgită a tinerilor maghiari, și nu numai, un adevărat club de vacanță, unde mulți vin să se joace (beneficiind de  circa 40 de jocuri de societate), să vizioneze filme sau să navigheze pe internet, într-o ambianță plăcută, de luni până vineri (inclusiv), între orele 10.00 și 22.00 (și fără să plătească).
Servicii la prețuri modice
Încă de la intrare, secretara (Salamon Botond sau Lukacs Hajnalka, una în schimbul de dimineață, iar cealaltă după-amiază) vă informează despre programul zilei și activitățile centrului, vă pune la dispoziție cele necesare în cazul în care doriți să vă jucați sau vă conduce în sala de internet ori vă dă pe mâna colegelor (Kocsis Edina, Ujvarosi Emoke sau Antal Kinga) în cazul în care doriți să xeroxați, să imprimați, spiralați, înfoliați ori să copiați și să legați o lucrare de licență. Trebuie să știți că aici se practică cele mai mici prețuri: xerox (alb-negru) – 5 bani/pagina A4; imprimare alb-negru – 15 bani/pagina, iar color –1,2 lei/pagina; copiere și legarea unor lucrări de licență durează câteva ore (3-4), și nu zile, ca la alții. Tot aici puteți să vă înfoliați ecusoane, cărți de vizită sau documente mai importante, care se execută pe loc, timp în care puteți naviga pe internet, puteți viziona o emisiune la TV sau un film ori puteți lectura presa (la colecție existând nu mai puțin de 21 de publicații: 12 în limba română și  nouă în limba maghiară, din care cinci săptămânale, cinci cotidiene, iar restul lunare –magazine).
Consiliere, intermedieri pentru chirii, bază de date...
Secretarele sunt în măsură să consilieze în diferite domenii.
Înainte și după bac, liceenii interesați au putut afla informații legate de admiterea la cele trei universități locale (Universitatea Oradea, AGORA și Partium), dar și la altele (din Iași, București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca și Tg. Mureș), informații legate de cifra de școlarizare, număr de locuri (bugetate și cu plată), cazare, burse, facilități, medii de admitere...
Înaintea Festivalului Peninsula de la Târgu Mureș (din 25-29 iulie), de aici s-au putut procura bilete și abonamente.
Tot din baza de date a centrului, unii tineri au putut afla informații legate de anumite tabere din județ și din țară (putând chiar completa fișele de înscriere).
În aceste zile, la Centrul de tineret, se adună oferte de chirii pentru elevi și studenți, iar cei aflați în căutarea unei gazde, vor putea consulta ofertele trecute în baza de date a Centrului de Tineret (inițiativa aparținând tot Uniunii Studenților Maghiari).
Săli de jocuri, internet și conferințe
Subsolul unde a fost amenajat Centrul de Tineret este prins într-un plin proces de modernizare, atât în ceea ce privește condițiile, cât și dotarea cu mobilier, aparatură și mijloace moderne și performante, după cum ne spunea, ieri (marți, 14 august 2007), Debreczeni Alexandru, coordonatorul și sufletul centrului (omul cu idei și inițiative, cel mai activ membru, „creierul electronic al centrului”, cum se exprima cineva).
„Din august 2004, de când am primit în administrare acest spațiu (de 175 metri pătrați), ne preocupăm în permanență să îmbunătățim condițiile. Din fondurile primite de la Consiliul Județean (7.500 RON pe an), ne-am procurat instalații de climă și aerisire, iar în perspectivă dorim să ne dotăm și cu geamuri la subsol, și să deschidem o sală de conferințe. Dacă am dispune de mai mult spațiu, am putea monta și o masă de biliard. Miercuri, așteptăm să primim o imprimantă color și un xerox color. Dorim să sporim dotările cu aparatură nouă și performantă, să aducem un aparat de legat lucrări de licență, astfel încât studenții să-și poată copia și lega lucrările de licență în timpul cel mai scurt, la standarde ridicate de calitate, dar și într-un timp scurt, de 3-4 ore. Am comandat un aparat din Ungaria pentru mai multe sortimente de  răcoritoare, și făcut cafea...”
Plin de inițiative, și bune intenții, Alex vrea să facă din Centrul de Tineret locația numărul unu a tinerilor orădeni, români și maghiari, deopotrivă.
Centru de informare și consiliere pentru tineret
„În februarie 2006, am înaintat un proiect către Autoritatea Națională pentru Tineret (A.N.T.), manifestându-ne intenția de a intra în rețeaua națională a centrelor de tineret, care cuprinde, la nivel de țară, circa 30 de centre de tineret. În august 2006, am preluat de la A.N.T. o parte din dotarea de bază: zece calculatoare, o imprimantă și un videoproiector, iar în 2007, am mai primit 10 mese pentru calculatoare, 20 de scaune, un aparat foto digital și ecran pentru videoproiecții, precum și mobilier de birou, dulapuri și etajere, iar de-acum accentul în centru va cădea pe consiliere, pentru că de la 1 iulie 2007, suntem centru de informare și consiliere pentru tineret, administrat  de U.S.M.B., în parteneriat cu D.J.T. Bihor (Direcția Județeană pentru Tineret Bihor)”, a ținut să precizeze Alex.
Mediatizarea și susținerea centrului
Din 15 septembrie, din prima zi de școală, Alex intenționează să pornească o amplă campanie de mediatizare a centrului pentru cunoaștera lui în toate școlile orădene, prin afișe și pliante, prin anunțuri în presă, și chiar publicitate pe un tramvai, și o pagină Web.
În finalul discuției noastre, coordonatorul centrului a dorit să ne facă cunoscut susținătorii (finanțatorii) centrului, între care: Primăria Oradea care oferă bani (7.500 RON pe an) pentru cheltuieli cu utilitățile (apă, încălzire, curent electric) și chiria, Consiliul Județean, cu cei 7.500 RON, pentru achiziții de echipamente, dotări și fonduri pentru programe, precum și Autoritatea Națională pentru Tineret (A.N.T.), cu fonduri pentru doi angajați (în total 1.000 RON/ lună), cheltuieli de internet (170 RON/ lună), cheltuieli de telefon (100 RON/lună), plus un fond pentru activități de consiliere și consultanță (8.000 RON pe an).
„Am dori apoi să se mai știe că oferim găzduire gratuită pe un server de internet organizațiilor de tineret pentru paginile lor Web. La ora actuală, găzduim 30 de pagini”, a conchis Alex.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Consiliere și servicii gratuite sau la prețuri modice).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 3 decembrie 2021