Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiectul educativ „Sănătatea Terrei - sănătatea noastră!”

Un parteneriat între trei licee orădene

Proiectul educativ „Sănătatea Terrei - sănătatea noastră!”

Acest proiect se va derula pe tot anul școlar 2010-2011, fiind un parteneriat între trei licee orădene: L.P.S. „Bihorul”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Economic „Partenie Cosma”.

Din fiecare școală, un grup de elevi, în special de liceu, dar și elevii clasei a III-a de la liceul sportiv, și-a propus mai multe acțiuni: ecologice, de cunoaștere a ariilor protejate din județ, dezvoltarea spiritului artistic și de voluntariat, educația populației pentru a respecta mediul și a proteja animalele, constientizarea necesității de a economisi apa și alte resurse naturale etc.
 Dintre acțiunile derulate până în acest moment amintim: „Dacă noi putem... vor putea și alții”- acțiuni de igienizare și salubrizare a zonei limitrofe liceului sportiv - coordonatori, prof. Tunde Szucs și prof. Georgeta Susa – L.P.S. „Bihorul”; „Să iubim și să protejăm animalele” - vizită la Zoo cu ocazia lunii animalelor (octombrie) - coord. prof. Daniela Ghiuro; în 12 oct’10, un grup de peste 40 de elevi din clasele a X-a C, a X-a J și a III-a de la L.P.S. și C.E. „P. Cosma”, împreună cu prof. M. Reblean și Georgeta Susa, a vizitat Grădina Zoologică, având-o ca și „ghid” pe doamna prof. Daniela Ghiuro; înainte de a face turul propriu-zis al celor aproape 4 hectare, cât are actualmente Zoo Oradea, elevilor li s-au prezentat poze din Atlasul Zoologic, elevii fiind puși în temă cu grupele de animale; cei mai mici au adus fructe și legume, pe care le-au dat în special erbivorelor: cerbul a fost foarte bucuros, căprioarele, iezii, poneii și caii au primit de la elevi câte un supliment de vitamine din morcovi, mere, cartofi etc…La rândul lor, tot cei mai mici vizitatori au fost plăcut surprinși de spectacolul pe care îl fac maimuțele la sosirea vizitatorilor. Cu toții am admirat frumusețea lui Tutu – leul, considerat pesemne cel mai mare mascul din captivitate din Europa, care are, la cei 5 ani, peste 270 de kilograme, leoaica Maci - deosebit de prietenoasă, dar și urșii, care au făcut tumbe pentru a primi și ei un bonus! Elevii au fost mișcați de ceea ce au văzut și mai ales de ceea ce au aflat, fiecare animal având povestea sa, pe care, din păcate, nu o poate spune! În final, elevii au admirat frumusețea celor șase pui de leu întreținuți timp de șase luni în grădina proprie de prof. Daniela Ghiuro, în 2009.
„Natura nu cere să fim geniali, ajunge să fim raționali!”
 În proiect, vor urma alte acțiuni, precum: „Orașul meu, între om și natură” - Lic. T. „A. Lazăr” - coord. prof. E. Negru și Anca Neag, „S.O.S. APA” - coord. prof. Maria Reblean – L.P.S., vizită la Grădina Botanică din Cluj-Napoca (echipa de proiect), Ziua Pământului, Ziua mondială a mediului...
 Toate acțiunile derulate, atât separat, cât și împreună cu elevii de la cele trei licee, au ca materiale informative pliante de la A.N.P.M., referate de pe internet, poze și articole de specialitate (toți coordonatorii fiind profesori de fizică – chimie - biologie). Proiectul urmărește dezvoltarea capacității tinerilor (elevilor) de a respecta mediul, dezvoltarea spiritului civic și responsabil față de cei din jur, voluntariatul și acțiunile care nu solicită un efort deosebit (să păstrezi mediul curat nu-ți cere atâta efort). Acțiunile noastre au ca motto ceea ce afirma M. Fulger: „Natura nu cere să fim geniali, ajunge să fim raționali!” (Daniela Ghiuro)

Trimite email

luni, 14 octombrie 2019