Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul educativ „Sănătatea Terrei - sănătatea noastră!”

Un parteneriat între trei licee orădene

Proiectul educativ „Sănătatea Terrei - sănătatea noastră!”

Acest proiect se va derula pe tot anul școlar 2010-2011, fiind un parteneriat între trei licee orădene: L.P.S. „Bihorul”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Economic „Partenie Cosma”.

Din fiecare școală, un grup de elevi, în special de liceu, dar și elevii clasei a III-a de la liceul sportiv, și-a propus mai multe acțiuni: ecologice, de cunoaștere a ariilor protejate din județ, dezvoltarea spiritului artistic și de voluntariat, educația populației pentru a respecta mediul și a proteja animalele, constientizarea necesității de a economisi apa și alte resurse naturale etc.
 Dintre acțiunile derulate până în acest moment amintim: „Dacă noi putem... vor putea și alții”- acțiuni de igienizare și salubrizare a zonei limitrofe liceului sportiv - coordonatori, prof. Tunde Szucs și prof. Georgeta Susa – L.P.S. „Bihorul”; „Să iubim și să protejăm animalele” - vizită la Zoo cu ocazia lunii animalelor (octombrie) - coord. prof. Daniela Ghiuro; în 12 oct’10, un grup de peste 40 de elevi din clasele a X-a C, a X-a J și a III-a de la L.P.S. și C.E. „P. Cosma”, împreună cu prof. M. Reblean și Georgeta Susa, a vizitat Grădina Zoologică, având-o ca și „ghid” pe doamna prof. Daniela Ghiuro; înainte de a face turul propriu-zis al celor aproape 4 hectare, cât are actualmente Zoo Oradea, elevilor li s-au prezentat poze din Atlasul Zoologic, elevii fiind puși în temă cu grupele de animale; cei mai mici au adus fructe și legume, pe care le-au dat în special erbivorelor: cerbul a fost foarte bucuros, căprioarele, iezii, poneii și caii au primit de la elevi câte un supliment de vitamine din morcovi, mere, cartofi etc…La rândul lor, tot cei mai mici vizitatori au fost plăcut surprinși de spectacolul pe care îl fac maimuțele la sosirea vizitatorilor. Cu toții am admirat frumusețea lui Tutu – leul, considerat pesemne cel mai mare mascul din captivitate din Europa, care are, la cei 5 ani, peste 270 de kilograme, leoaica Maci - deosebit de prietenoasă, dar și urșii, care au făcut tumbe pentru a primi și ei un bonus! Elevii au fost mișcați de ceea ce au văzut și mai ales de ceea ce au aflat, fiecare animal având povestea sa, pe care, din păcate, nu o poate spune! În final, elevii au admirat frumusețea celor șase pui de leu întreținuți timp de șase luni în grădina proprie de prof. Daniela Ghiuro, în 2009.
„Natura nu cere să fim geniali, ajunge să fim raționali!”
 În proiect, vor urma alte acțiuni, precum: „Orașul meu, între om și natură” - Lic. T. „A. Lazăr” - coord. prof. E. Negru și Anca Neag, „S.O.S. APA” - coord. prof. Maria Reblean – L.P.S., vizită la Grădina Botanică din Cluj-Napoca (echipa de proiect), Ziua Pământului, Ziua mondială a mediului...
 Toate acțiunile derulate, atât separat, cât și împreună cu elevii de la cele trei licee, au ca materiale informative pliante de la A.N.P.M., referate de pe internet, poze și articole de specialitate (toți coordonatorii fiind profesori de fizică – chimie - biologie). Proiectul urmărește dezvoltarea capacității tinerilor (elevilor) de a respecta mediul, dezvoltarea spiritului civic și responsabil față de cei din jur, voluntariatul și acțiunile care nu solicită un efort deosebit (să păstrezi mediul curat nu-ți cere atâta efort). Acțiunile noastre au ca motto ceea ce afirma M. Fulger: „Natura nu cere să fim geniali, ajunge să fim raționali!” (Daniela Ghiuro)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:55:58 Ora de vară a Europei de Est